
Berlin’de Fransa Elçiliği’nin önünde yapılan ve Berlin Kürt Kadın Meclisi’nin organize ettiği eyleme Leyla Şaylemez’in annesi Şifa Şaylemez ile Sakine Cansız’ın kardeşi Haydar Cansız da katıldı.
Aileler konuştu
3 kadın devrimcinin fotoğraflarının taşındığı eylem sırasında Almanca, İngilizce ve Fransızca açıklamalar okundu. Eylemde konuşan Leyla Şaylemez’in annesi Şifa Şaylemez, “Sürekli oyalayarak unutmamızı istiyorlar. Her tarafta kamera olmasına rağmen neden olay açığa çıkarılmıyor? Yüreği yanan bir ana olarak kendim ne yapabilirim?” diye belirtti.
Sakine Cansız’ın kardeşi Haydar Cansız ise, söylenecek sözlerin hepsinin söylendiğini ama bugüne kadar sonuç alınmadığını ifade etti. Cansız devamla, “Örgütlü baskı gerekli. Sürecin yürüyebilmesi bu olayın aydınlatılmasıyla bağlantılıdır. Zamana yayarak unutturmaya çalışıyorlar. Sadece Kürt Özgürlük Hareketinin değil, dostlarının da bu olayı sahiplenmesi gereklidir” dedi.
SKB’li kadınlar katıldı
Frankfurt kentinde de, Amara Kadın Meclisi’nin öncülüğünde yapılan eyleme Hanau’daki Kürt kadınları destek verdi. Çarşamba günü yapılan eylemde katledilen üç Kürt kadının yanısıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları taşındı, sık sık ‘Paris katliamını unutmadık, unutmayacağız’, ‘Paris’in hesabını soracağız’ sloganları atıldı. Fransa konsolosluğu önünde yapılan eylemden sonra kadınlar, Fransa hükümetine katliamın aydınlatılması için çok sayıda kartpostal gönderdi.
Hamburg kentinde ise, 13’üncü kez Fransa konsolosloğu önünde biraraya gelen Kürt kadınları ve dostları, katliamın aydınlatılmasını istedi. Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Kürt gençlerinin de destek verdiği eylemde Fransız konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakıldı. Eylemi organize eden Rojbin Kadın Meclisi adına açıklama yapan Anja Flach, katledilen Sakine Cansız ve arkadaşlarının barış sürecinin şehitleri olduğunu dile getirerek “Cansız’ın yaşamı Kürt kadınları açısından örnek ve artık dünya kadınları için de kadın özgürlük mücadelesinin sembolüdür” dedi.
Sanatçılar destek verdi
Katilamın gerçekleştiği Paris’te ise, Kültür Sanat Meclisi öncülüğünde, katliamın biran önce açığa çıkarılması talebiyle yürüyüş düzenlendi.
Kültür Sanat Meclisi’ndeki sanatçıların arbaneleri ile yer aldığı yürüyüş, Paris’teki Kürdistan Sanat Akademisi önünde başladı. Yürüyüşe 150 kişi katıldı. Katliamın gerçekleştiği Kürdistan Enformasyon Bürosu’nun önüne gelindiğinde saygı duruşu yapıldı, ardından da 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. Kültür Sanat Meclisi sanatçıları, Cansız, Doğan ve Şaylemez için yazılan parçaları seslendirdi ve şiirler okudu.
SKB de, yürüyüşe destek veren örgütler arasındaydı. Kürt kadınının yanında olduklarını belirten SKB’li kadınlar, “Sadece Paris’te değil, Avrupa çapında yapılan bütün eylemlere katılıyoruz” dedi.
Kamuoyuna çağrı yapıldı
Bern’de Kürt kadınları, faillerin ortaya çıkartılması talebiyle Fransız Konsolosluğu önünde eylem yaptı. Cansız, Doğan ve Şaylemez’in fotoğraflarının bulunduğu dövizler açan kadınlar, katliamın aydınlatılması ve faillerinin ortaya çıkartılmasını içeren sloganların yanısıra ‘Adalet istiyoruz’ pankartı açtı. Kadınlar, eylemlerinin katliamın failleri açığa çıkarılana kadar devam edeceğini belirtti.
Lozan kentinde de SKB, Paris katliamının aydınlatılması talebiyle oturma eylemi düzenledi. St Laurent Meydanı’nda oturma eylemi yapan kadınlar, Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’i anarak, katliamın aydınlatılmasını istedi. Eylem sürecince ağızlarına siyah bant takan SKB üyeleri, dağıttıkları Fransızca bildirilerle kamuoyunu duyarlı olmaya çağırdı. Eyleme Lozan Kürt Kadın Hareketi de destek verdi.
Oturma eylemi yapıldı
Brüksel’de de, SKB Belçika Örgütü, yaptıkları bir eylemle Paris katliamının aydınlatılmasını istedi. SKB’liler, katliam üzerinde ki sessizliğe dikkat çekmek için bir süreliğine oturdular.
Burada yapılan açıklamada “Cansız, Doğan ve Şaylemez’in yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden 4 ay geçti. Fakat biz kadınların adalet arayışı hala sürüyor. 3 Kürt kadın devrimcinin katledildiği 9 Ocak’dan bugüne katliamın failleri hala bulunabilmiş değildir. Failleri istiyoruz” denildi.
AVESTA öncülük etti
‘Adalet İstiyoruz’ eylemlerinin yapıldığı bir diğer yer ise, Viyana’ydı. Kürt Kadın Derneği AVESTA öncülüğündeki eylem, Fransa Büyükelçiliği önünde yapıldı. Onlarca kadının katıldığı eylemde ‘Adalet İstiyoruz’ yazılı ve üzerinde Paris’te katledilen Cansız, Doğan ve Şaylemez’in fotoğrafları olduğu pankartı taşıyan kadınlar, katliam aydınlatılana kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Eylemde ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için devam eden kampanya çerçevesinde onlarca imza toplandı, yüzlerce bildiri dağıtıldı.
Y.ÖZGÜR POLİTİKA/HABER EKİBİ
Peri: İstihbaratların bilgisi var
KCK Yürütme Konseyi Üyesi Sülbüs Peri, Paris’te 3 Kürt kadın devrimcinin katledilmesi olayının aydınlatılması için yapılan eylemleri değerlendirdi. Peri, “Kadınlar ve halkımız güçlerini birleştirerek, çok çeşitli eylem biçimleriyle Fransa devleti üzerinde baskı oluşturarak bu katliamı aydınlatabilir” dedi.
9 Ocak’ta Paris’te PKK kurucularından Sakine Cansız, KNK Paris Temsilcisi Fidan Doğan ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez’in katledilişlerinin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen, katliamın aydınlatılmasına yönelik atılan ciddi bir adım olmadığına dikkat çeken Peri, “Yapılan yürüyüş, nöbet ve protesto eylemleriyle bu katliamın çok kısa bir süre içerisinde aydınlatılacağına inanıyorum” dedi.
Cansız hedef seçildi
Sistemin örgütlü kadınlardan korktuğunu vurgulayan Peri, şöyle devam etti: “Bundan dolayı Kadın Hareketi ve Sara arkadaş özellikle hedef seçildi. Sara arkadaş bütün ömrünü Kürt halkına ve özgür kadına adamış bir özgürlük militanıydı. Sara arkadaş enternasyonalist bir devrimcidir. Uluslararası alanda ve bütün devrimci sosyalist özgürlük için çalışan bütün ortamlarda tanınan ve saygı duyulan bir insandı.”
Katliam üzerinden çok uzun bir süre geçtiğini, ancak hala aydınlatılamadığını vurgulayan Peri, “Oysaki katliamı aydınlatmak Avrupa için zor olmamalı. Çünkü ellerindeki teknik ve istihbarat bilgileriyle bu katliamı çok kısa bir süre içinde aydınlatabilirlerdi. Paris katliamının şu ana kadar aydınlatılmamasının nedeni Fransa istihbaratı, NATO ve uluslararası istihbaratının bilgisi dahilinde gerçekleştirilmiş olmasındandır” dedi.
Tepkiler sistematik olsun
Katliamı aydınlatacak olanın Kürt kadını, Kürt halkı olmak üzere, kadın hareketleri, kadın platformları ve sosyalist, devrimci kesimler olduğunun da altını çizen Peri, “Gelişen tepkiler önemliydi ve katliamcılar üzerinde önemli bir baskı oluşturdu. Ancak oluşan baskı azdır ve bu tepkilerin sistematik bir hale getirilmesi önemli” diye vurguladı. Peri, kadın yürüyüşleri ve mitinglerinin bu baskıyı artırmak için yapıldığını da belirterek, “Kadınlar ve halkımız güçlerini birleştirerek, çok çeşitli eylem biçimleriyle Fransa devleti üzerinde baskı oluşturarak bu katliamı aydınlatabilirler” dedi.
Paris katliamının aydınlatılması için, Kürt halkının yapılacak eylemlere katılmasının önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Peri, “Bu yürüyüşler uluslararası kadın özgürlüğü ve örgütlülüğü için sürekli bir platform olmalı” dedi.
ANF/BEHDÎNAN