Fransız solcu heyetin vizesine iptal
Dünya Haberleri —

- Netanyahu, İsrail ve Filistin’i ziyaret etmeyi planlayan Fransa’da sol partilere mensup 27 vekil, senatör ve yerel yöneticinin vizelerini “herhangi bir eylemde bulunabilecekleri” gerekçesiyle iptal etti. Siyasetçiler kararı, “toplu cezalandırma” olarak tanımladı.
İsrail ve Filistin topraklarını ziyaret etmeyi planlayan 27 sol görüşlü Fransız milletvekili ve yerel yöneticinin İsrail vizeleri ziyaretlerinden günler önce iptal edildi. İsrail daha önce ülkeyi ziyaret edecek iki İngiliz İşçi Partisi milletvekilinin de ülkeye girmesine izin vermemişti.
İsrail İçişleri Bakanlığı, vize iptallerinin “İsrail devletine karşı eylemde bulunabilecek kişilere yasak getirme konusunda yetkililere izin veren bir kanun” uyarınca gerçekleştirildiğini savundu. Fransa’nın Ekolojist ve Komünist partilerine mensup 17 siyasetçi, İsrail tarafından “toplu cezalandırmaya” maruz bırakıldıklarını belirterek Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan müdahale etmesini istedi.
Macron'un Fransa'nın yakında bir Filistin devletini tanıyacağını söylemesinin ardından diplomatik gerginlikler yaşandı. Macron, İsrail’in ateşkesi bozarak yeniden saldırı başlattığı Gazze Şeridi’ndeki koşullar konusunda da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu eleştiriyordu.
Vizeleri iptal edilen 17 isim, Kudüs’teki Fransız konsolosluğu tarafından 5 günlük bir ziyaret için davet aldıklarını, ziyaretlerinin “uluslararası işbirliği ve barış kültürünü güçlendirmeyi” amaçladığını söyledi.
İsrail ve Filistin’i ziyaret edecek heyette Ekolojist parti vekilleri Francois Ruffin, Alexis Corbière, Julie Ozenne ile Komünist milletvekili Soumya Bourouaha ve komünist senatör Marianne Margate yer alıyordu. Diğer isimler ise sol görüşlü belediye başkanları ve yerel vekillerdi.
İsrail yetkilileri ayrıca bu ay İngiliz milletvekilleri Yuan Yang ve Abtisam Mohamed'i Tel Aviv Havaalanı’nda gözaltına aldı ve aynı gerekçeyi öne sürerek sınır dışı etti. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy bu eylemi "kabul edilemez" olarak nitelendirdi.
Şubat ayında da Avrupa Parlamentosu’ndan sol görüşlü Fransız-Filistin asıllı Rima Hassan ve İrlandalı Lynn Boylan adlı milletvekillerinin parlamentoya girmesini engellemişti. TEL AVİV