Frontex her anı izlemiş

Dünya Haberleri —

İtalya karasularında batan mülteci teknesi

İtalya karasularında batan mülteci teknesi

  • İzmir’in Çeşme ilçesinden denize açılan ve taşıdığı Irak, Afganistan ve Suriyeli mülteciler ile İtalya karasularında batan teknenin her anının AB Sınır Koruma Ajansı’nca izlendiği açığa çıktı.

70’den fazla göçmenin ölümü ile sonuçlanan Türkiye-İtalya seferi hakkında açıklama yapan İtalya İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi, Avrupa Birliği (AB) Sınır Koruma Ajansından (Frontex) gelen ilk bildirimde acil durum çağrısı olmadığını söyledi. İtalya'da Crotone kentine bağlı Steccato di Cutro açıklarında yaklaşık 10 gün önce yaşanan tekne faciasına dair parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi genel kuruluna bilgi verildi.

İzmir’den saat 03:00’da ayrıldı

Teknenin, Çeşme'den 22 Şubat saat 03.00'te seyir için ideal koşullarda ayrıldığını belirten Piantedosi, "Seyire çıkıldıktan 3 saat sonra teknenin motorunda arıza yaşanıyor, iki kaçakçı bir başka suç ortağıyla görüşüyor. Üç saatlik bekleyişin ardından diğer 3 kaçakçının kullandığı ikinci bir tekneye alınıyor. Göçmenler, kaçakçıların 'jammer' gibi sinyal karıştırıcı bir cihaza sahip olduğunu söylüyor." ifadelerini kullandı.

Crotone Cumhuriyet Başsavcılığının olay hakkında soruşturma yürüttüğünü kaydeden Piantedosi, "Adli soruşturmaların sonucunu güvenle ve saygıyla bekleyeceğiz." dedi.

Eagle One, İtalya’ya bildirdi

Piantedosi, 25 Şubat saat 22.26'da Frontex uçağı "Eagle One"nın 40 deniz mili açıkta iyi durumda seyreden bir tekne tespit ettiği bilgisinin, Frontex tarafından İtalyan makamlarına iletildiğini aktardı. "Tekneye ilişkin Frontex bildiriminde herhangi bir tehlikeli durum içeriği yoktu ve acil durum çağrısı da yoktu." diyen Piantedosi, gece yarısından sonra 02.20 sularında Mali Polise ait 2 devriye botunun, tekneyi aramak için yola çıktığını ancak kötüleşen deniz koşulları nedeniyle limanlarına geri döndüğünü anlattı.

Sabaha karşı yardım çağrısı

Bakan Piantedosi, kaçakçıların güvenlik güçlerinin olmadığı bir noktaya tekneyi yanaştırmak istediğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Pazar günü sabah 03.55'te '112' numaralı acil durum hattına, Crotone Jandarma Komutanlığınca belirlenen koordinatlardan yardım çağrısı geliyor. Bu, İtalyan makamları için yardım çağrısının ilk kez somut kesinlik kazandığı andır. Bu sırada tekneden, sahilde yanıp sönen ışıklar görülüyor. Bunu güvenlik güçleri zanneden kaçakçılar teknenin yönünü değiştirmeye çalışıyor ama kendilerini dalgaların ortasında buluyorlar. Gövdesinin alt kısmının kırılmasıyla tekne su almaya başlamış. 04.30 sularında bir acil durum çağrısı içeren ihbar daha yapılıyor."

Kurtarma emir komutaya bağlı değil

Bu tür kurtarma operasyonlarının teknik ya da operasyonel yönlerinin, hiçbir şekilde birtakım siyasi kurallara ya da emir-komuta zinciri dışındaki müdahalelere tabi olmayacağını belirten Piantedosi, "Bu yüzden, kurtarma operasyonlarının hükümet tarafından bazı koşullara bağlanarak engellendiğini iddia etmek, her şeyden önce zor şartlarda her gün denizde görev yapan personelimizin onurunu ve profesyonelliğini rencide eden ciddi bir yalandır." ifadelerini kullandı. ROMA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.