G7 grubu ‘yoğun gündemle’ toplandı

Dünya Haberleri —

.

.

  • ABD, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 grubu bir araya geldi. Gündemdeki konular Suriye, Libya, Myanmar ve Etiyopya oldu.

 

G7 grubu olarak adlandırılan ABD, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, İtalya ve Japonya’nın dışişleri bakanları İngiltere’nin başkenti Londra’da bir araya geldi. Grup dışında bulunan Avustralya, Hindistan, Güney Kore ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin dışişleri bakanları da toplantıda yer aldı. Salı günü başlayan toplantıda Suriye’, Libya’daki ateşkes süreci, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi, Myanmar’daki askeri darbe, Etiyopya’daki Tigray krizi, Rusya ve Çin’in durumu ve koronavirüs ile mücadele konuları masaya yatırılıyor. Toplantının 11 Haziran’da İngiltere’de başlayacak olan Devlet Başkanları Zirvesi'nin ön hazırlığı niteliği taşıdığı belirtiliyor.

Toplantıya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Libya’daki ateşkes sürecinden memnun ve umutlu olduklarını, Kolombiya’daki vergi karşıtlarının düzenlediği gösteriler sırasında çok sayıda insanın hayatını kaybetmesinden ‘endişe’ duyduklarını belirtti.

Borrell ayrıca İran ile ilgili de olumlu gelişmeler yaşandığını, İran ile yeni müzakerelere başlayacaklarını sözlerine ekledi.

LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.