G7’den Rusya’ya yeni yaptırımlar

Dünya Haberleri —

.

.

  • Dünyanın en büyük 7 ekonomisini bir araya getiren G7 liderler zirvesinde, Ukrayna’ya daha fazla mali ve askeri yardım yapılması, Rusya’ya ise altın ihracatı yasağını da içeren yeni yaptırımlar getirilmesi masaya yatırıldı.

ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya ve Japonya'nın katılımıyla G7 zirvesi, Almanya’nın Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı'nda yapılıyor. Ana gündem maddeleri arasında Rusya'ya ek yaptırımlar, Ukrayna'ya yapılacak ek yardımlar, artan akaryakıt ve gıda fiyatları ile iklim krizi bulunan 3 günlük zirve bugün sona eriyor. 

Ev sahibi Scholz’du

Dönem başkanı Almanya’nın ev sahipliğinde yapılan zirveye; Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel katılıyor. Bu seneki zirvenin davetlileri arasında Hindistan, Arjantin, Endonezya, Senegal ve Güney Afrika liderleri de vardı. 

Zelenskiy yine silah istedi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Pazartesi günü video konferans yöntemi ile zirveye katıldı ve liderlerden Rusya'ya karşı hava savunma sistemleri dahil daha fazla silah yardımında bulunmalarını istedi.

Kiev’e füze gönderilecek

Zirvede liderler, Ukrayna'ya daha fazla askeri ve mali yardım taahhüdünde bulundu. ABD ise Kiev’e yeni hava savunma sistemi göndermeye hazırlanıyor. 

Rusya’dan altın alınmayacak

Twitter hesabı üzerinden bir açıklama yapan Biden, “G7, Rusya’ya yönelik on milyarlarca dolarlık önemli bir ihracat kaynağı Rus altınının ithalatını yasaklanacağını açıklayacak" dedi. Fakat Scholz, zirvede altın ithalatının yasaklanacağı yönünde ortak bir karar alınmayacağını belirterek konunun önce Avrupa Birliği (AB) içinde istişare edilmesi ve karara bağlanması gerektiğini söyledi.

Protestolar vardı

Münih'te Cumartesi günü yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı protestolarda ise silahlanmaya büyük kaynaklar ayıran G7 ülkelerinin yoksulluk, gıda krizi, açlıkla mücadele ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltma gibi konularda yeterli adımları atmaması eleştirildi. 

Kuş uçurtulmadı

Zirvenin düzenlendiği alanda 20 binden fazla asker ve polis görev yaparken, Almanya zirve sebebiyle komşu ülkelerle serbest dolaşımı öngören Schengen uygulamasını da geçici olarak askıya aldı ve sınırlarda kontroller artırıldı.

NATO zirvesine hazırlık

G7 buluşması bir nevi aslında Çarşamba günü Madrid'de başlayacak NATO Zirvesi’ni de hazırlık anlamına geliyor. G7’ya katılan liderlerin bir bölümü, bugün Madrid'e geçerek, ittifakın yeniden yapılanmasının müzakere edileceği NATO Zirvesi'ne katılacak.

MÜNİH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.