Garibe Gezer hala tek kişilik hücrede

Kadın Haberleri —

Garibe Gezer

Garibe Gezer

  • Kandıra Cezaevi’nde günlerce hücrede tutulan, işkence gören ve kadın gardiyanların tecavüze uğrayan Garibe Gezer, hala tek kişilik hücrede tutuluyor.

DİREN YURTSEVER / MA

Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 24 Mayıs tarihinde gardiyanlar tarafından “süngerli oda” diye tabir edilen yerde işkence ve kötü muamele gören, kadın gardiyanlar tarafından tecavüze uğrayan Garibe Gezer’in, 1 Temmuz’da Kocaeli İnfaz Hakimliği’ne verdiği ifadelerin tamamının tutanağa geçirilmediği öğrenildi.

Yaşadıklarını duyurmaya çalıştı

15 Mart’ta Kayseri Cezaevi’nden Kandıra Cezaevi’ne sevk edilen Gezer, burada 22 gün tek kişilik hücrede tutuldu. Gezer, 3 kişilik hücreye geçmeyi talep etti. Bu talebi kabul edilmeyen Gezer, durumu protesto etmesi üzerine 24 Mayıs’ta erkek ve kadın gardiyanlar tarafından darp edildi. Gezer, yarı çıplak bir şekilde yerde sürüklendi. 24 saat kameralarla izlenen "süngerli oda"ya konulan Gezer’e, kadın gardiyanlar tecavüz etti. Gezer, maruz kaldığı işkence, kötü muamele ve tecavüz nedeniyle intihar girişiminde bulundu. Kafası kanayan Gezer, tedavi edilmek yerine doktorların da kötü muamelesine maruz kaldı. İnsan dışkısının olduğu bir yerde, 24 saat boyunca kameraların önünde zorla tutulduğunu anlatan Gezer’in yaşadıklarını duyurmak için yazdığı mektuplar da ailesine ulaştırılmadı. Telefon görüşmesinde yaşadıklarını ailesine anlatan Gezer’e, 5 gün hücre cezası verildi. 
 
Tecavüz tutanağa geçirilmedi

Yaşadığı işkence ve tecavüz konusunda Kocaeli İnfaz Hakimliği’ne ifade veren Gezer’in anlatımlara tutanağa tam geçirilmedi. Gezer’in kadın gardiyanlar tarafından tecavüze uğradığı, gördüğü işkence, tecavüz ve kötü muamele nedeniyle yaşamına son verme girişimi, sonrasında kafasında kanama olmasına rağmen doktorların müdahale etmeyerek iki saate yakın bekletilmesi, “süngerli odada” elleri arkadan kelepçeli bir şekilde 4 saat bekletilmesi yönündeki ifadeleri tutanağa eklenmedi. Kocaeli İnfaz Hakimliği, Gezer’in gardiyanlar hakkındaki suç duyurusu ve disiplin cezalarının kaldırılması talebini de reddetti.
 
İşkence örtbas edildi

Avukat Jiyan Tosun, müvekkilinin yaşadıklarını Kandıra Savcılığı ve İnfaz Hakimliği’ne anlattığını ancak buna rağmen hiçbir işlem yapılmadığını söylediğini aktardı. Tosun, “Aslında tespit edilebilir bir durum ve savcılığın re’sen harekete geçme yükümlülüğü var. İşkenceye dair bir beyan varsa harekete geçmeleri gerekiyor. Ne yazık ki bu konuda ispat arıyorlar ama bu kanıtlarda zaman içerisinde çürüyor” dedi. Tosun İnfaz Hakimliği’nin harekete geçmemesini işkenceyi örtbas etme çabası olarak değerlendirdi. 

Görevli doktora mesele yaptırım uygulanmalı

Gezer’in son durumuna ilişkin bilgi veren Tosun, Gezer’in hala tek kişilik hücrede tutulduğunu kaydetti. Gezer’in yaşadıkları konusunda hem cezaevi yönetimi hem de doktor hakkında suç duyurusunda bulunduklarını ve sürecin takipçisi olacaklarını belirten Tosun, “Kocaeli İnsan Hakları Kurulu’na başvuracağız. Görevli doktorun tespit edilmesi ve mesleki açıdan da bir yaptırımla karşılaşması için Türk Tabipler Birliği’ne yazmayı düşünüyoruz” diye belirtti.  
 

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.