Gazeteci Oruç'a beraat, destekleyenlere ise ceza

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu - Gazeteci Aziz Oruç

DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu - Gazeteci Aziz Oruç

  • Ağrı’daki davada gazeteci Aziz Oruç’un beraat etmesine rağmen DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ile dört kişiye 5’er ay hapis cezası veren mahkeme, gerekçeyi TCK'nin 283. maddesine dayandırdı. 

Ağrı’daki davada gazeteci Aziz Oruç’un beraat etmesine rağmen DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ile dört kişiye 5’er ay hapis cezası veren mahkeme, gerekçeyi TCK'nin 283. maddesine dayandırdı. 

Agirî’nin Bazîd (Doğubayazıt) ilçesinde 11 Aralık 2019’da gözaltına alınarak tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen gazeteci Aziz Oruç hakkında “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak”; Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu ile Yücel İlhan, Tugay İlboğa, Muhammed İkram Müftüoğlu ve Abdullah Ekelik hakkında “Örgüte yardım etmek” iddiasıyla açılan davayı 18 Ocak’ta karara bağlayan Ağrı 2. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı. Gazeteci Oruç’un beraat ettiği davada Müftüoğlu ile 4 kişiye “Suçluyu kayırma” iddiasıyla verilen 5’er aylık hapis cezası verilmişti.  

Mahkeme, “Suçluyu kayırma” iddiasıyla Dicle Müftüoğlu ve beraberindeki 5 kişiye verilen 6 aylık hapis cezasının gerekçesini şöyle açıkladı: “Sanık anlatımları, deliler ve bilgiler; sanıkların Aziz Oruç'un kaçmasına imkan sağlayarak suçluyu kayırma suçunu işledikleri sonuç ve kanaatine varılmıştır.”

Gerekçeli kararda, gazeteci Dicle Müftüoğlu, Abdullah Ekelik, Yücel İlhan, Tugay İlboğa ve Muhammed İkram Müftüoğlu hakkında değişen suç vasfına göre; ayrı ayrı 5'er ay hapis cezası verildiği belirtildi. Yücel İlhan, Tugay İlboğa ve Muhammed İkram Müftüoğlu’na verilen hapis cezasında hükmün geri bırakıldığı gerekçeli kararda, gazeteci Müftüoğlu’na verilen hapis cezasında ise hükmün açıklanmasının geri bırakılması yerine erteleme yoluna gidildi. Gazeteci Müftüoğlu, TCK'nin 51/3 maddesi uyarınca 1 yıl süre ile denetime tabi tutulmasına hükmedilen gerekçeli kararda, Abdullah Ekelik hakkında verilen 5 aylık hapis cezasında ise daha önce aldı 2 yıl 1 aylık hapis cezası gerekçe gösterilerek hükmün geri bırakılması ve erteleme yoluna gidilmedi.

Gazeteci Oruç beraat etmesine rağmen mahkemenin 5 kişiye 5’e ay hapis cezası vermesinin gerekçesi de kararda şöyle yer aldı: “Sanıklar Abdullah Ekelik, Dicle Müftüoğlu, Muhammet İkram Müftüoğlu, Turgay İlboğa ve Yücel İlhan hakkında örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme suçundan cezalandırılmaları talepli kamu davası ikame edilmiş ise de sanık Aziz Oruç'un örgüt üyesi olduğuna dair kesin, inandırıcı ve kanaat verici mahiyette deliller elde edilemediği, sanık hakkında silahlı terör örgütüne üye olmak suçundan kesinleşmiş herhangi bir mahkeme kararının bulunmadığı, dolayısıyla sanıkların eyleminin örgüt üyesine yardım etmek olarak değerlendirilemeyeceği, ancak TCK'nın 283. Maddesinde ‘Suç işleyen bir kişiye, araştırma, yakalanma, tutuklanma veya hükmün infazından kurtulması için imkan sağlayan kimse, altı aydan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.’ şeklindeki düzenleme gereği; hakkında arama kararı olan bir kişinin saklanmasına, barınmasına veya kaçmasına; yer gösterme, evinde yatırma, otelde yatması için veya kaçak yaşayabilmesini temin amacıyla para verme, izini süren görevlileri yanlış yönlendirme gibi hareketlerle olanak sağlayanların eylemlerinin TCK'nın 283. maddesinde düzenlenen suçluyu kayırma suçunu oluşturacağı, bu kapsamda mahkememizce yapılan değerlendirmede; sanıkların hakkında yakalama kararları bulunan sanık Aziz Oruç'un kaçmasına imkan sağladıklarının sanık anlatımları, dosyada yer alan tutanaklar ve tüm dosya kapsamından sabit olduğu, sanıkların sanık Aziz Oruç'un kaçmasına imkan sağlayarak suçluyu kayırma suçunu işledikleri sonuç ve kanaatine varılmıştır.” AĞRI

 

*****

Altay’ın gözaltı süresi uzatıldı

Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı gazeteci Rojin Altay'ın gözaltı süresi bir gün daha uzatıldı.

Gazeteci Rojin Altay, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma kapsamında seyahat etmek üzere gittiği Sabiha Gökçen Havalimanı’nda gözaltına alındı. Daha sonra Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğüne getirilen Altay’ın, avukatları ile görüştürülmesi bir gün boyunca engellendi. Görüş kısıtlılığı nedeniyle avukatları ile görüşen Altay’ın dosyasında gizlilik kararı olması nedeniyle gözaltı gerekçesi öğrenilemedi. Altay hakkında bir günlük gözaltı kararının daha alındığı kaydedildi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.