
HAMDULLAH KESEN/MA/HATAY
Kapatılan dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman hakkındaki iddianame kabul edildi. 2 gazeteciye 45'er yıl hapis cezası istendi. Savcılık tüm haber ve fotoğrafların haber ajanslarına gönderildiğini belirtmesine rağmen gazetecileri "casusluk" ve "örgüt üyesi" olmakla suçladı.
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Medya Haber Ajansı (dihaber) muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman'la ilgili soruşturmasını tamamlayan Hatay Cumhuriyet Savcısı Tacettin Pınar’ın hazırladığı iddianame, Hatay 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Savcı Pınar, iki gazeteci hakkında yaptıkları haberleri gerekçe göstererek, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" ve "Örgüte üye olma" iddialarından 45'er yıl hapis cezası istedi.
Polis fezlekesinin aynısı
Savcılığının polis fezlekesini olduğu gibi kopyalayarak, iddianame oluşturduğu görülürken, iddianamenin yarısından fazlası PKK/KCK'nin tarihçesinden oluştu. Gazeteci Alayumat ve Akman’a gazetecilik faaliyetlerinin tamamı suçlama olarak yöneltilirken, dihaber’de yayınlanan haberleri, makinelerinde bulunan haber fotoğrafları, yapmış oldukları röportajlar, muhabir arkadaşları ile whatsapp grubundaki haber tartışmaları da suç delili olarak gösterildi. Savcılık, Alayumat ve Akman'ın örgüt üyesi olup, örgütün talimatları kapsamında çalıştıklarını kaydetti.
Üniveriste öğrencisi yaptı
Tutuklu gazeteci Alayumat hakkında toplanan istihbari bilgilere de yer veren savcılık, ilkokul mezunu olan Alayumat hakkında okumadığı üniversite için şöyle denildi: "Şüphelinin öğrenci yıllarında örgütün gençlik yapılanması içerisinde faaliyet gösterdiği, ilerleyen süreçte de örgütün oluşumuna göre şekillenerek son süreçte PKK/KCK terör örgütünün gençlik/üniversite yapılanması olan YDG-H (DG-H) adı altında örgüt adına faaliyet gösterdiği yönünde istihbari bilgiler elde edilmiştir" denilmesi dikkat çekti.
Sınırdaki haberlerin tamamı suç!
Savcılık Alayumat ve Akman'ın sınırda yaptıkları haberleri suç delili olarak gösterdi: "Bulunan fotoğraflardan görüleceği üzere güvenlik güçlerimizin içerde ve dışarda yapmış oldukları başarılı çalışmaları sosyal medya ve 'PKK/KCK' örgütü güdümünde faaliyet gösteren yayın organlarına göndererek ifşa etmesi, Türkiye Cumhuriyeti devletini dış güçlere karşı alenen aşağılamaya ve küçük düşürme amacı içerisinde olması, Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı ajanlık faaliyetleri içerisinde bulunması, güvenlik güçlerimizin ve MİT görevlilerinin faaliyetleri ve binaları hakkında terör örgütüne bilgi sızdırarak bunları gazetecilik faaliyeti adı altında aktararak ajanlık yaptığı ve 'PKK/KCK terör örgütünün' amacı ve faaliyetleri doğrultusunda hareket ettiği değerlendirilmektedir.
Erdoğan Alayumat isimli şüpheli şahsın diğer şüpheliyle birlikte ülkemizin sınırında bulunan illeri gezerek sınır hattımızda inşa edilen duvarların bulunduğu yerlerin ve askeri üstlerimizin bulunduğu yerlerin, konuşlandığı bölgelerin, askeri araçların fotoğraflarını çektiği, bu fotoğrafları; şüpheli şahsın PKK/KCK terör örgütü ile iltisaklı olduğu değerlendirilen ve KHK ile kapatılan Dİ-HA haber (dihaber) ajansının mensubu olduğundan PKK/KCK-PYD/YPG terör örgütleri veya örgüte yakın haber ajanslarına/kişilere aktardığı değerlendirilmektedir."
Savcı, Alayumat ve Akman'ın dijital malzemelerinde bulunan tüm görsel ve yazınsal içerikli haberleri örgüte bağladı.
KHK ile kapatılan dihaber muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman 14 Temmuz'da "makul şüphe" gerekçesiyle Antep'in İslahiye ilçesinde gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan her 2 gazeteci Antep'ten Hatay TEM Şube'ye getirilerek, 13 gün burada gözaltında tutulmuş ve 27 Temmuz'da çıkarıldıkları mahkeme tarafından gazeteci Akman serbest bırakılırken, Alayumat "casusluk" iddiasıyla tutuklanarak, cezaevine gönderilmişti.