Geliyê Tiyarê direnişi kitaplaştırıldı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Yazar Medya Doz’un Geliyê Teyarê katliamını anlattığı ’Ülkemin haritasıdır yüzünüzün çizgileri’ kitabı Meyman Yayınevi’nden çıktı. 

HABER MERKEZİ

Gerilla Yazar Medya Doz’un kaleme aldığı ve birçok yönüyle Geliyê Tiyarê’de yaşananlara ışık tutan “Ülkemin haritasıdır yüzünüzün çizgileri” adlı kitap, Newaya Jin’in katkılarıyla Meyman Yayınevi’nden çıktı.

Biyografi/anlatı tarzında yazılan kitap, Türk devletinin 2011 yılında Geliyê Tiyarê’de katlettiği 39 gerillanın direnişini konu ediniyor. Tamamen gerçeklere dayanan, direnişi, yoldaşlığı ve iradeyi yansıtan kitap, aynı zamanda tarihi bir belge niteliğinde. 

36 özge can

Kitap, Zagros gerillasının 2011’in sohbahar aylarında Şehit Çiçek Devrimci Harekâtı kapsamında düzenlediği Çelê eyleminin anlatımıyla başlıyor. Türk ordusuna büyük kayıplar verdiren bu eylemde 7 gerilla da şehit düşer. Eylemi düzenleyen gerilla birliği harekâttan sonra Geliyê Tiyarê’ye geri çekilir çekilmez Türk ordusu saldırır. Savaş ahlakını hiçe sayarak kimyasal silah kullandığı bu saldırıda 36 gerilla şehit düşer.

Medya Doz, Geliyê Tiyarê saldırısı öncesi gerçekleştirilen Şehit Çiçek Devrimci Harekatı eylemine ilişkin her ayrıntıyı, sürecin ruhunu tüm çıplaklığıyla anlatıyor. Zira kendisi de bu yakıcı sürecin tam ortasındadır. “Yazmak bir eylemdir” diyor kitabın girişinde. Yazar, mücadele ederek yazmanın derin anlamı kadar zorluklarını da okuyucularıyla paylaşıyor.

Zagros’un çocukları

Kitabın sonraki bölümlerinde ise 36 devrimcinin dağlarda bıraktığı izler birer birer anlatılıyor. Yazarın “Zagros’un çocukları” olarak nitelediği 36 şehit, parçalanmış bir ülkenin her parçasından gelip Zagros dağlarında buluşan ve Kürdistan ülkesini yüreklerinde, yaşamlarında birleştiren gerillalardır. Onlara eşlik eden ise Zagroslar’ın büyüleyici coğrafyasıdır. Her biri yaşayıp savaştığı Zagroslar kadar asi, Zagroslar kadar görkemli, Zagroslar kadar boyun eğmezdir. Zagros, varoluşun başladığı yerdir. Bu yüzden de yazar, “Zagroslar sarp, yüksek ve asidir. Yüreğini ona açmayanlara, onu sevmeyenlere, anlamayanlara, bu topraklara düşen, kanlarıyla özgürlük güllerine dönüşenleri hissetmeyenlere yer yoktur” diyor.

36 gerillanın hayalleri, sözleri, anıları yeniden yaşama dönüşüyor kitabın her bir sayfasında. O zaman anlıyoruz ki, onların hayalleri gerçekleştikçe, anıları hatırlandıkça ölümsüzleşecekler, Kürdistan’ın her vadisinde, dağında, ağacında onlardan birer parça olacak. Medya Doz, onları yazmanın, özgürlüğe ölümsüzlüğü fısıldamak olduğunu söylüyor. Hatırlamanın ölümsüzlüğün gerçek mayası olduğunu bir daha anlıyoruz sözcüklerle.

Her Kürdistanlı hatırlamalı

Şehit Çiçek Devrimci Harekatı’nın öncü komutanları, Rûken Bingöl ve Brusk Amed’dir. “Onlar isimleri gibi yaşadılar. Brusk, düşmanın can evine değen yiğit şimşek. Rûken, merhamet yuvası yüreği ile güler yüz” diye tanımlıyor Medya Doz.

Kitapta her anlatıyla, her sözcükle Zagrosların asi coğrafyasını adımlıyoruz, kendini feda eden her bir gerillayla yürüyoruz. Nitekim kitabın önsöz yazarı Nalin Dilpak da; “Kimi zaman gülerek, kimi zaman gözyaşlarımı tutamayarak, kimi zaman lanetleyerek, kimi zaman da saatlerce bir satırda, bir arkadaşın fotoğrafında takılı kalarak okudum yazılanları. Tekrardan o günlere, o cesur savaşçıların yanına gittim ve onların arkadaşı olmak istedim. Bu cesur yürekli, onurlu çocuklar beni Zagroslar’a, bu toprakların kahramanlarına ve yıllar öncesine götürdü” diyor.

Her Kürdistanlı hatırlamalı o kahramanları, onlara dair her satırı okumalı, tanıdığı her insana anlatmalı… “Ülkemin haritasıdır yüzünüzün çizgileri” adlı kitabı okumak da hatırlamaya bir ilmek atmaktır.

Kitap, aşağıdaki iletişim kanalları üzerinden temin edilebiliyor:

E-mail: meyman2018@gmail.com
Twitter: @Wesanen_Meyman
TEL: 0031 65 79 13 039
Website: pirtukxane.net

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.