
Ciwanen Azad çağrısıyla dün sabah saat 09:00’dan itibaren Darmstadt merkezinde bulunan Luisenplatz meydanında toplanan Kürdistanlı gençler, “Çerxa Soreşe” marşı eşliğinde Rojava şehitlerini andı. Saygı duruşunun ardından Şengal ve tüm Kürdistan’da kadınlara yönelik DAİŞ çetelerinin saldırılarını anlatan şiir okundu. Aynı zamanda harekete geçen Kürdistanlı genç kadınlar ise ellerinde kan rengine boyanmış kefenler taşıyarak Kürdistan’daki zulme dikkat çekti.
Büyük ilgi çeken yürüyüşte vatandaşlara bilgilendirme amaçlı bildiriler dağıtıldı ve açıklama okundu. Sık sık Almanca ‘Yaşasın YPG’nin direnişi’ , ‘Kürdistan’da katliamlara son’ sloganları atıldı.
Frankfurt’ta şehir merkezi üzerinden devam eden yürüyüş Merkezi Tren İstasyonu’nda sonlandırılıyor. Ertesi gün ise saat 11:30’de Frankfurt merkezi tren istasyonunda buluşacak olan gençler, yürüyüşlerini Hüseyin Çelebi etkinliğinin gerçekleşeceği Sossenheim semtine doğru sürdürecek.
Avusturya’da bir dizi görüşme
Avusturya’nın başkenti Viyana’da KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar ve Avusturya Kürt Dernekleri Federasyonu yöneticilerinin katıldığı bir dizi diplomatik görüşme gerçekleştirildi.
Avusturya Sosyaldemokrat Partisi Grup Başkanı Andreas Schieder, Dışişleri Sözcüsü Milletvekili Christine Muttonen ve Parlamento Dışilişkiler Komisyonu Sözcüsü Josef Cap ile Kürt heyeti görüşmelerde bulundu.
Ziyaretler kapsamında ayrıca Yeşiller Partisi Milletvekilleri Peter Pilz ve Berîvan Aslan ile de görüşüldü. Görüşmelerin ana eksenini Kobanê ve Şengal’de DAİŞ saldırıları ve buna karşı Kürt gerillalarının direnişi ile PKK’nin AB ‘terör listesinden’ çıkarılmasıydı.
Avusturya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyet ile de insani yardımlar hakkında görüşüldü.
Tıbbi yardım yapıldı
Bu arada Avusturya’nın Salzburg Üniversitesi’nde Rojava Kürdistanı ve Kobanê konulu panel düzenlendi. Panelden sonra Kobanê’ye 300 kilo tıbbi yardım bağışlandı.
Önceki gün Salzburg Öğrenci Sendikası (ÖH) Üniversite’de Rojava Kürdistan’ı ve Kobanê konulu bir panel düzenledi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği panele konuşmacı olarak FEYKOM adına Ruken Eraslan, Kürt Kültür Derneği’nin Salzburg adına Nadile Kıran ve Dr. Bekes Derweş katıldı.
Bir buçuk saat süren panelde Dr. Bekes Derweş, Rojava tarihinde Baas rejminin asimilasyon ve göçertme politikası geliştirdiği Arap kemeri projesinin içeriği ve detaylarını anlattı.
Panelistlerin ilgi çektikleri konuların başında Rojava ve Kobanê’de yaşanan insani dramın boyutları ve acil yardım konularıydı. Acil insani yardımın Kobanê için halen çok hayati olduğu vurgusunun hakim olduğu panelde, Türk devletinin DAİŞ çetelerini destekleyen pozisyonu da panelde değinilen konular arasındaydı.
FEYKOM adına panele katılan Ruken Eraslan konuşmasında Türkiye’nin bu desteğinin Rojava’ya düşmanlık ve bunun boğulması için doğrudan bir müdahale anlamı taşıdığını belirtti. Kurdischer Kulturverein in Salzburg’den Nadile Kıran’ın Kürdistan özgürlük hareketi tarihi ve Rojava buluşması üzerine yaptığı konuşma ilgiyle takip edildi.
Panel sonunda Kobanê’ye aktarılmak üzere; 230 Euro nakit, 300 kilogram tıbbi malzeme ve 4 tekerlekli sandalye Heyva Sor a Kurdistan’a bağışlandı. Tıbbi yardımı yapan Dr. Bekes Derweş büyük takdir topladı.
Y.ÖZGÜR POLİTİKA HABER EKİBİ