Gençlik Freiburg'da buluşuyor

Yurt Dışı Haberleri —

Gençlik Festivali/ Foto: Deniz BABİR

Gençlik Festivali/ Foto: Deniz BABİR

  • Kurdistan Gençlik Festivali 25 Mayıs’ta Almanya’nın Freiburg kentinde düzenleniyor. Festival Tertip Komitesi’nden Berjîn Güneş, “Avrupa’da yaşayan gençler başta olmak üzere yurtsever halkımızı festivalde buluşmaya davet ediyoruz” dedi.

OSMAN ÇAKIR

Kurdistan Gençlik Festivali “Kültür, varlığımızın zırhıdır” şiarıyla Cumartesi günü Freiburg’da yapılacak. Festivalle Avrupa’da kültüründen, kimliğinden uzaklaştırılmaya çalışılan, sürgüne zorlanmış, ülkesinden koparılmış gençlerle buluşmayı hedeflediklerini söyleyen Güneş, “Festivalimizin temel amacı, kendi kültürüyle yaşamanın insanı ne kadar hakikate, kendi olmaya, var olmaya yaklaştırdığını göstermek. Böylesi etkinliklerle özellikle Avrupa’da doğmuş, büyümüş gençlere şunu anlatmak istiyoruz: Bir gün bile olsa kültürün varlığımızda ne kadar önemli olduğunun farkında olalım. Bizi var eden, bugün bu noktada kılan toplumsallığımız, enternasyonel mücadelemizdir” diye konuştu.

 

 

 

Örgütlü gücümüzü gösterelim

Avrupa’da yaşayan Kürt gençleri olarak ne kadar umutsuz ve moralsiz bırakılmaya çalışılsak da, her zaman gücümüzün ve irademizin zemini olan Önder APO ve şehitlerimiz olduğunu unutmamak gerekiyor” diyen Güneş şu mesajı verdi: “Tüm yurtsever halkımızı ve devrimci gençlerimize sesleniyoruz, bugün yüzbinleri aşan Newrozları devam ettirerek, düşmanın ‘Kürtler bitti’ ya da ‘En iyi Kürt ölü Kürt’ sözünü Önder APO’nun felsefesini ‘En iyi Kürt örgütlü Kürt’ esas alarak düşmanı boşa çıkaralım ve örgütlü gücümüzü ispatlayalım. Başarı sandığımızdan da yakın.”

Dört parçayı buluşturacak

90’lardan bu yana Avrupa’da düzenli olarak yapılan festival her yıl olduğu gibi futbol turnuvası ile başlayacak. Berjîn Güneş, “Futbol turnuvasının yanı sıra boks, tenis, masa tenisi, satranç, badminton gibi sportif aktiviteler de düzenleyeceğiz. Yine festivale çok sayıda sanatçı katılacak. Genç kimliğini temsil edecek sanatçılar Kürtçe’nin tüm lehçeleriyle, Kurdistan’ın dört parçasını temsil edecek” dedi. Güneş, “Çocukluğumuzun sanatçısı Çar Newa; duruşu ile ön plana çıkan Rojavalı rap sanatçısı İbo Qamişlo; ağıtlarıyla Zarifelerin direnişini hatırlatan Meral Alkan, genç dengbej Rêber Serhed, Soranca söyleyen sanatçı Beyan festivalde bizlerle olacak” diye aktardı.

 

* * *

Turnuva için hazırlar

Festivalde yapılacak futbol turnuvası için ise Avrupa genelinde futbol karşılaşmaları yapılıyor. Turnuvaların kazananları festivalde şampiyon olmak için bir araya gelecek.

Almanya’da üç merkezde gerçekleşen karşılaşmaların duraklarından biri de Güney eyaletine bağlı Heilbronn oldu.  Kürt Özgürlük Mücadelesi'ne 2016 yılında katılan şehit Seher Deniz adına düzenlenen turnuvada 17 takım karşılaştı, yaklaşık 500 kişi izledi. Kurdische Fußball Team birinci olurken, Meşkina Spor ikinci, Zerin Sincar Spor ise üçüncü oldu. Derece alan takımlara kupaları, şehit Seher Deniz’in ablası tarafından verildi. Aynı zamanda tek kadın takımı olarak TekoJIN takımına da ödül verildi.

Almanya’da ayrıca Şehit Tavîn Tekoşin ve Şehit Bawer Agir adına turnuva yapıldı. İsviçre’de Şehit Dijwar Tolhildan adına turnuva yapılırken; Paris, Marsilya’nın yanı sıra Hollanda, Belçika ve Kanada’da gibi birçok ülkede de turnuvalar yapıldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.