Gergerlioğlu’nun vekilliği gasp edildi

  • Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında kesinleşen yargı kararının, Meclis Genel Kurulu’nda okunmasıyla vekilliği düşürüldü. Kararın okunduğu sırada Gergerlioğlu, Genel Kurul’da bulundu. Gergerlioğlu, daha önce açıkladığı gibi Meclis terk etmedi ve "Gelip buradan alsınlar" dedi.

 Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında “propaganda” suçundan verilen ve Yargıtay tarafından onanan 2 yıl 6 aylık hapis cezası kararı Meclis’e ulaştı. Karar, dün Genel Kurul’da okunarak Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü. Karar, okunduğu sırada HDP sıralarından alkışlarla protesto edildi. Kararın okunmasının ardından birleşime ara verildi.

Hiçbir yere gitmiyorum

 Zafer işaretleriyle kararı protesto eden Gergerlioğlu, şunları söyledi: “Ben Kocaeli’den milletin 90 bin oyuyla geldim. Partimin milletvekiliyim, hiçbir yere de gitmiyorum. Milletimin iradesine sığınıyorum. Bu kadar anti demokratik uygulamalara boyun eğmiyoruz. Herkes bilsin ki halkların kardeşliğini kimse engelleyemez. Yaşasın halkların kardeşliği. Yaşamak direnmektir. 

Kararı tanımıyoruz

 Anayasayı çiğneyen bir karar, hukuka aykırı bir karar. Bu kararı tanımıyoruz. Ben sadece bir barış paylaşımı yaptım. Hayatım insan hakları mücadelesiyle geçti. Kürt sorununda barışçıl bir çözüm önerdiğim için cezalandırıldım. Yaşamak direnmektir. Türk ve Kürt halklarının kardeşliği diyorum. Bunu söylemeye devam edeceğim. İstedikleri kadar uyduruk kararlarla bizi ihraç etmeye çalışsınlar.” 

HDP’li vekiller taşıdıkları dövizlerle “Darbeci AKP” ve “Berxwedan jiyane” sloganlarıyla kararı protesto etti. Daha sonra HDP Grup Başkanvekili Meral danış Beştaş, milletvekilleriyle birlikte Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Süreci hatırlatan Beştaş, HDP’nin bu siyasi darbe kararını tanımadığını tekrarladı. Haber hazırlanırken Gergerlioğlu ile HDP’lilerin protesto ve bekleyişleri devam ediyordu.

Daha önce söylemişti

Mevcut tablo içerisinde milletvekilliğinin düşürülebileceğinin farkında olan Gergerlioğlu, önceki gün MA’dan diren Yurtsever’e yaptığı açıklamada, Meclis’in AYM’nin görüşünü beklemesi gerektiğini söylemişti. Erişim engeli olmayan bir haberi retweetlediği için hakkında ceza verildiğini hatırlatan Gergerlioğlu, “Bir haksız karar var karşımızda. Bir Yargıtay hakiminin itiraz ettiği, 1’e karşı 4 oyla verilen bir karar var karşımızda. Şaibeli bir karar, Meclis ısrarla okumak istiyor. Yangından mal kaçırır gibi milletvekilliği düşürülmek isteniyor” demişti.

Karar okunacağı zaman Genel Kurul’da olacağını söyleyen Gergerlioğlu, şunları ifade etmişti: “Enis Berberoğlu nasıl döndüyse, ben de dönerim. Karar okunduğu zaman ben Genel Kurul’da olacağım ve sanıyorum bu ilk kez olacak. Düşünün ben Genel Kurul’dayken milletvekilliğim düşürülecek. Bu demokrasi açısından, milli irade adına çok ağır bir durumdur. Çünkü şaibeli bir düşürülmedir. Karar AYM’ye gitmemiştir. Yargıtay’ın bir hakiminin itirazına rağmen alınmıştır ve bu nedenle haksız bir karardır. Çok zorlama bir karar olduğu ortadadır. Meclis’teki bekleyişimi sürdüreceğim. Bana bu bedeli ödetenlerde bu bedeli öderler. Milletin vekilini Meclis’ten almak neymiş, tüm Türkiye ve dünya görür. Genel Kurul’da, Meclis’in içinde, milletin bağrında sonuna kadar beklerim. Meclis’te direneceğim. Gelip beni buradan alıyorlarsa alsınlar. Bu bedele razılarsa gelip alsınlar. Bana 90 bin kişi oy verdi, bu 90 bin kişiyi benimle birlikte cezaevine atmış olacaklar. Ben yine milletin yüreğinde, gönlünde bu ülkenin milletvekiliyim.”

3 bin yakın soru önergesi

Bir hekim ve insan hakları savunucu olan Gergerlioğlu, insan hakları ihlallerinde mağdurun kimliğin sorgulamayan bir noktada duruyor. Seçildiği Haziran 2018’den bir ay öncesine kadar 2 bin 900'ün üzerinde soru önergesi, 26 kanun teklifi verdi, 120 tane Genel Kurul konuşması yaptı. Çıplak arama, cezaevlerinde işkence, cezaevlerinde çocuklar, yoksulluk, kanunsuz yargılamalar, ana dil hakkı gibi teme konuların sürekli gündem tuttu.   ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.