Geri adım yok

Kadın Haberleri —

.

.

  • Ülke genelinde terör estiren molla rejimine karşı başta öğrenciler olmak üzere halk direnişini sürdürüyor. “Değişim ve özgürlük” talebiyle gerçekleştirilen gösterilerde halklar, “Özgür İran” mesajı vererek mücadelede ısrarlı olduğunu gösterdi.

Kürt kadını Jîna (Mahsa) Amînî’nin, İran’nın başkenti Tahran’da “Ahlak polisi” tarafından katledilmesi ardından başlayan halk ayaklanması 46’cı gününü geride bıraktı. Başta Rojhilatê Kurdistan olmak üzere Sistan-Belucistan ve İran geneline yayılan direnişte kadınlar kilit rol oynuyor. Kadın saçının bayrağa dönüştüğü direnişte halk, demokratik haklar temelinde “Değişim ve özgürlük” talep ediliyor. 

Öğrenciler direnişte ısrarlı

Demokratik hakları için rejimin değişimin talep eden halklar, Rojhilatê Kurdistan’dan başlamak üzere İran çapında birçok grevini sürdürüyor.

Öğrenci gençliğin başını çektiği direnişe ise rejim güçleri her türlü şiddeti uygulamaktan geri durmuyor. Ağır saldırı altında olan öğrenci gençlik rejim karşıtı direnişte ısrarını gerçekleştirdiği mitinglerle ortaya koyuyor. 

Rojhilatê Kurdistan’ın Sine kentindeki Payame Noor Üniversitesi öğrencileri rejimin şiddet, tutuklama ve ölüm tehditlerine rağmen direnişe devam etti. Sine’deki diğer bir direniş noktası ise Azad Üniversitesi oldu. Azadi Üniversitesi öğrencileri gerçekleştirdikleri mitingde rejim karşıtı sloganlar attı.

Diwandere’de de liseli kadın öğrenciler sokağa döküldü. Kadın öğrenciler yaptıkları yürüyüştü sık sık “Özgürlük” ve "Sonuna kadar savaşacağız” sloganları attı. 

Aynı amaçla Merîwan’da da liseli öğrenciler, “Diktatöre ölüm” sloganlarıyla rejimi protesto etti. 

‘Kork! Hepimiz birlikteyiz!’ 

İran genelinde de üniversitede öğrencileri, “Değişim ve özgürlük” talebiyle miting düzenledi. Tutuklanan öğrenci ve öğretmenlerin serbest bırakılmasını, baskılara, şiddete son verilmesini ve rejim güçlerinin üniversitelerden çıkarılamasını  isteyen öğrenciler rejim karşıtı sloganlar attı. 

Dün Meşhed Hayyam Üniversitesi, Tebriz Tıp Bilimleri Üniversitesi, Sabzevar ve Bakiyatollah Üniversitesi, Neyşabur  

İslami Azad Üniversitesi, Arak Üniversitesi, Ahvaz Üniversitesi’nde öğrenciler rejimin şiddetine rağmen protesto mitingleri düzenledi. Mitinglerde sık sık “Hamaney’e ölüm”, “Diktatöre ölüm”, “Özgürlük” sloganları attı. Kim üniversitelerde ise Besic güçlerinin zorbalığına karşı “Çer çöp sensin, özgür kadın benim!” sloganı atıldı. Ahvaz Üniversitesi öğrencileri ise “Kork! Hepimiz birlikteyiz!" mesajını verdi. Tahran’ın Tahransar ilçesinde de sokağa çıkan lise öğrencileri rejimi protesto etti.

Merîwan sokaklarında barikatlar kuruldu

Merîwan’da sokağa dökülen halk rejim güçlerinin bölgede üslenmesini engellemek amacıyla barikatlar kurdu ve sokakları kontrol altına almaya çalıştı.

Dijital medyada yayınlan bir videoda ise Rojhilatê Kurdistan’ın Seqiz kentinde bir grup direnişçinin uydu Tv ağlarına ulaşmayı  engelleyen sinyal bozucuyu ateşe verdiği görülüyor. 

Loristan’da grev sürüyor

Loristan vilayetine bağlı Khorrambad’da halk grevi sürdürürken Loristan’ın tamamında rejim karşıtı direniş dün de devam etti.

‘Evimizi savaş alanına çevirdiniz’

Tahran’a bağlı Ekbatan’da rejim güçleri sokakta adeta terör estiriyor. Konutlar arasında dolaşan rejim güçleri, apartmanlara gaz bombası, göz yaşartıcı bombalar atarak halkı korkutmaya, sindirmeye çalışıyor. Dijital medyada yayınlan görüntülerde apartmanlarda oturanların, “Evimizi saat alanına çevirdiniz” sözleri duyuluyor.

Kum’da ise Humeyni ve Hamaney’in dev duvar resimleri kırmızı boya ile boyanarak, “kanlı rejim” mesajı verildi.

Erfan Khazayi ölümünün 40. gününde anıldı

Tahran’a bağlı Şehriyar’da Jîna Amînî katledilmesine karşı direnişte yaşamını yitiren Erfan Khazayi'nin ölümünün 40. günü dolayısıyla dün anma yapıldı. Yapılan anmaya rejim güçleri saldırdı. Khazayi için yapılan anma rejim karşıtı direnişe dönüştü.

Erfan Khazayi için bir anma da Sistan-Belucistan’ın merkezi Zahidan’da yapıldı. Anmada rejim protesto edilirken, sık sık  “Hamaney’e ölüm” sloganları atıldı.

Sarina mezarı başında anıldı

Sine’de İran rejim güçleri tarafından katledilen 16 yaşındaki Kürt çocuğu Sarina Saedi’yi anmak için binlerce kişi mezarı başında toplandı. “Jin jiyan azadî” sloganlarının eksilmediği anmada “Diktatöre ölüm” sloganları atıldı.

Komar Darufedeh babası: Onur duyuyorum

Piranşar’da katledilen 16 yaşındaki Komar Daruftade toprağa verildi. Oğlunun mezarı başında konuşan baba Darufedeh acısını için gömmeye çalışarak şunları belirtti: "Çocuğum 25 Ağustos’ta doğdu. Kurdistan Cumhuriyeti'nin kurulduğu gün. O yüzden adını Komar (Cumhuriyet) koydum. Sonunda özgürlük ve vatan için şehit olmasından onur duyuyorum. Kalbim kederle ıstırap çekse de onur duyuyorum.”

Siyasi tutsak hakkında bilgi yok

Edinilen bilgilere göre cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik baskı ve işkenceler sürüyor. Hengaw’ın geçtiği bilgiye göre Meşhed cezaevinde “isyan çıkarmakla suçlanan Kürt siyasi tutsak Sakineh Parvaneh intihara sürüklendi. Yaşadığı kaydedilen Parvaneh’in sağlık durumuna ilişkin bir bilgiye ulaşılamadı.

Jîna Amînî’nin ölümünün 40. gününde 17 kişi katledildi

Hengaw İnsan Hakları Örgütü bugün (1 Kasım) yayınladığı rapora göre Jîna Amînî’nin katledilmesinin 40. günün yaşanan halk ayaklanmasında Rojhilatê Kurdistan’da  en az 17 Kürt rejim güçleri tarafından katledildi.

Hengaw yayınladığı raporda, Mahabad’da 6, Sine’de 5, Bane’de 3, Qesre Şîrîn ve Piranşar’da da 3 kişinin katledildiği belirtti. 

Katledilenlerin %88'inin doğrudan ateşli silahla sonucu yaşamını yitirdiğini aktaran Hengaw, hayatını kaybeden 17 kişiden üçünün kadın ve üçünün de 18 yaş altında çocuklar olduğunu kaydetti.

Hengaw, Bane’de katledilenlerden birinin Başûrê Kurdistan’lı olduğunu ve bir cenazeye katılmak için Bane’de bulunduğunu aktardı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.