Gerilla geçit vermiyor

  • Türk güçleri, gün boyunca savaş uçakları, bombaatarlar ve patlayıcılarla 16 kez bombaladıkları ve defalarca saldırdıkları Avaşîn’in Mamreşo alanındaki savaş tünellerine giremedi.

Gerillalar, Türk işgal saldırılarına karşı Zap, Metina ve Avaşîn’deki eylemlerde 23 Türk askerini öldürdü.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Zap, Metina ve Avaşîn’de devam eden Türk işgal saldırıları ile buna karşı geliştirilen iki hamle kapsamında yapılan eylemlerle ilgili bilgiler verildi:

Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi

*   Zap’ın Qela Bêdewê alanındaki Türk güçlerine dönük 27 Nisan günü saat 18.15’te eylem yapıldı. 1 bombaatar mevzisi imha edildi, içindeki 1 asker öldürüldü.

*    Avaşîn’in Şehit Serdar Tepesi’nde 28 Nisan günü ilerlemek isteyen Türk güçleri ile gerillalar arasında saat 10.30’dan 13.30’a kadar yoğun çatışmalar yaşandı. Türk güçleri bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı; ölü ve yaralı asker sayısı netleştirilemedi.

*  Avaşîn’in Mamreşo Tepesi’nde Türk güçleri, 28 Nisan günü saat 15.30’da vuruldu; 5 asker öldürüldü, 1 it etkisizleştirildi. Eşzamanlı olarak da Mamreşo Tepesi havanlarla vuruldu. Türk ordusu, bir saat sonra ölü ve yaralılarını helikopterlerle alandan götürdü.

*    Avaşîn’in Şehit Serdar Tepesi’ndeki işgalciler 28 Nisan günü saat 16.00’da ağır silahlarla vuruldu; 2 asker öldürüldü.

*    28 Nisan’da gün boyunca Avaşîn’in Mamreşo alanındaki savaş tünellerine girmek isteyen işgalciler yoğun bombardımanlar gerçekleştirdi. Savaş uçakları, bombaatarlar ve patlayıcılarla savaş tünelleri 16 kez bombalandı. Ancak yine de herhangi bir sonuç elde edemedi.

*   Zap’ın Qela Bêdewê alanındaki Şehit Merwan Tepesi yamacından Şehit Harun Tepesi’ne ve Nêrwe Boğazı’na kadar olan alanda konumlanan işgalciler, 29 Nisan günü sabah saatlerinde defalarca hedef alındı ve birçok çatışma yaşandı.

Cenga Xabur Devrimci Hamlesi

*    Metina’nın Şehit Serhat Tepesi’ndeki Türk güçleri, 27 Nisan günü saat 11.40’ta dönük üç koldan etkili bir eylem gerçekleştirildi; 4 asker öldürüldü, çok sayıda asker de yaralanmıştır.

*    Metina’nın Zendura Tepesi’ndeki Türk güçleri, 27 Nisan günü saat 13.35’te denetim altına alınıp vuruldu; 2 asker öldürüldü. Türk ordusu, eylem yerine helikopterlerle müdahale etmek istedi, ancak  gerillalar helikopterleri de vurunca alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.

*   Heftanîn’in Xantur alanındaki Suikast Tepesi’nde konumlanan işgalciler 28 Nisan günü saat 12.20’de vuruldu; 1 asker öldürüldü.

*   Metina’nın Zendura Tepesi’nde ağaçları keserek buraya konumlanmak isteyen Türk güçleri, 28 Nisan günü saat 15.50’de sabotaj taktiğiyle 2 kez vuruldu; 5 asker öldürüldü.

*   Metina’nın Şehit Dilber Tepesi’nde mevzi kazarak konumlanmak isteyen Türk güçleri de 28 Nisan günü saat 19.30’da sabotaj taktiğiyle 2 kez vuruldu; 3 asker öldürüldü.

Hava saldırıları sürüyor

*   Zap, Metina ve Avaşîn alanlarına yönelik obüs, helikopter ve savaş uçakları ile yoğun bombardımanlar, 27, 28 ve 29 Nisan günlerinde de aralıksız olarak devam etti.

Sivil yerleşim alanları

*  Direniş ve etkili eylemler karşısında çaresiz kalan işgalci Türk ordusu, Medya Savunma Alanları’nı her türlü teknikle yoğun bir şekilde bombaladığı gibi, özellikle yerleşim yerlerinin ve köylerin çevresini de bilinçli bir şekilde bombalıyor. Bu bombardımanlar sonucunda hem halka ait bağ ve bahçeler zarar görüyor, maddi kayıplar yaşanıyor hem de bölgenin alt yapısı tahrip edilerek Ramazan ayında halk zor durumda bırakılıp mağdur ediliyor. Bunun sonucunda bölgenin elektriğini tamir etmek üzere gelen sivillerde Saddam döneminden kalma mayın patladı ve 3 yurttaş yaralandı.   BEHDİNAN

 

Şêladizê’deki eylemin görüntüleri paylaşıldı

Şehit Bedran Gundikremo İntikam Birliği Komutanlığı, Güney Kürdistan’ın Şêladizê kentine bağlı Sîrê’deki Türk üssünu vurduğunu, en az 3 askerin öldüğünü ve 2 tankın imha edildiğini bildirdi. Komutanlık, eylemin görüntülerini de paylaştı.

Yazılı bir açıklama yapan İntikam Birliği Komutanlığı, “27 Nisan 2021 günü saat 12.00’de halkımızın katili, namert ve kalleş Türk devletinin Başûrê Kurdistan’ın Şêladizê kentinde kurmuş olduğu Sîrê üssünü vurduk” dedi.

Açıklamada devamla şu detaylar yer aldı: “İki füze ile üst üste yapmış olduğumuz bu eylemde Türk ordusuna ait 2 tank imha oldu, tanklarda bulunan işgalci Türk askerlerinden 3’ü öldürüldü, tank çevresinde bulunan 5’i de yaralandı. Türk devleti 1 ölüsünün ve 2 yaralısının olduğunu belirterek yalan söylemektedir.”

Komutanlık, eylemin, büyük komutan Bedran Gundikremo’nun şehadet yıl dönümünde anısı için gerçekleştirildiğini vurguladı.

 

Merkezi Karargah gerillalara seslendi

Halk Savunma Merkezi Karargah Komutanlığı, Türk devleti son işgal saldırılarından sonuça alamazsa tümden kırılacağını bildirdi

Merkezi Karargah Komutanlığı, Medya Savunma Alanları’ndaki tüm gerillalar için bir mesaj yayınladı. Türk devletinin saldırılarını beklediklerini belirten Komutanlık, ”Bu rejim, kendi içinde kurduğu ittifakını, siyasetini ve varlığını bizim yokluğumuz üzerine kurmak ve kalıcılaştırmak istiyor. Eğer soykırım siyasetini tüm Kürdistan üzerinde hakim hale getirip Türkiye’yi büyüterek yeni bir konağa taşırsa bu rejim kendisini kalıcı hale getirebilir. Ama eğer bu planını başaramazsa tümden kırılacaktır. Bunlar, bu gerçeği çok iyi bilmektedir. Bu yüzden ne kadar zayıf olsalar da her şeylerini savaşa yatırıp savaşta sonuç almaya çalışıyorlar. Eğer gerillaya karşı yürüttükleri savaşta sonuç alırlarsa varlıklarını sürdürebileceklerdir. Ama sonuç alamazlarsa tümden yitip gideceklerdir” dedi.

Bu hakikatin kendileri için de geçerli olduğunu belirten Komutanlık, şöyle devam etti: ”Türk devletinin bu saldırısını kırıp yenilgiye uğratırsak zafer kazanılacaktır. Gerekli cevabı vermezsek halkımız için yok oluşun başlangıcı olacaktır. Bizim için o düzeyde stratejik ve önemlidir. Bu savaşta sadece savunma yapmak istemiyoruz, düşmanı yenilgiye uğratıp zafer kazanmak istiyoruz. Başarmak için gereken imkanlara sahibiz.”

Kürt halkının hep beraber Türk devletinin bu işgaline karşı durmasının öneminin altını çizen Komutanlık, şunları kaydetti: ”Ulusal bir direniş geliştirelim. Ulus olarak buna ihtiyacımız var. Şimdi bu çerçevede halkımız ülke içinde ve ülke dışında meydanlara çıkıp gerilla direnişine destek vermeli, aynı zamanda ulusal tutum geliştirmelidir. Bunun dışındaki yaklaşımlar gerilla direnişine ve Kürt ulusuna hizmet etmez.

Dört günlük direnişin sonuçları

Garê direnişinin dört gün sürdüğünü ve Türk ordusunun hezimete uğratıldığını hatırlatan Komutanlık, Zap, Avaşîn ve Metina’ya yönelik saldırıya karşı dört günlük tarihi direnişin önemli sonuçları açığa çıkardığını kaydederek, şöyle sürdürdü: ”Şimdi başlayan savaş kısa süreli olmayacak, daha uzun sürecektir. Hatta belki de tüm yıla yayılacaktır. Bu faşist ve soykırımcı rejimin yıkılması için bir tane Garê yetmez. Garê gibi 3 – 4 tane daha zafer olmalıdır. Bir değil, 3 – 4 tane Garê!

İlk dört günlük savaş performansına baktığımızda, kahraman şehitlerimizin ve yoldaşlarımızın emeğiyle yaratılan büyük bir zaferin temeli olabilir. Yoldaşlarımız sabotaj, suikast, darbeleme ve sızma taktiklerini iç içe geliştirdi.

Bu tarihi dönemdeki direnişimiz tüm Kürt halkının direnişidir. Direnişimiz bölge halkının demokrasi ve özgürlük direnişidir. Bunlar halkların celladıdır, kan içicidir. Kan dökerek ve soykırım yöntemleri uygulayarak iktidarlarını sürdürmek istiyorlar. Türk işgalciliğinin bu vahşi faşizmine karşı bu tarihi dönemde sergilenecek direniş, hiç kuşkusuz çok anlamlı bir direniş olacaktır. Zagros dağlarının eteklerinde yeni bir tarih yazılacak ve özgürlük yürüyüşümüz zafere ulaşacaktır.”

 

Çete elemanları da yığıldı

Metina, Zap ve Avaşîn’de 100 kilometre alanda hakimiyet sağlamayı hedefleyen Türk ordusu, 6 günde hedeflediği ilerlemeyi sağlayamadı. Türk ordusunun zorlandığı saldırı bölgelerine DAİŞ ve El Kaide arttığı çeteler de getirildi.

Çatışmanın şiddetlendiği üç bölgede, Türk Genelkurmayı açıklamasa da yerel kaynaklar, kayıplarının açıklanan rakamların çok üstünde olduğunu belirtti. Bölge halkı, şu ana kadar en az 60-70 asker cenazesi ile çok sayıda yaralının Geliyê Zaxo, Bamernê Lojistik ve Havaalanı askeri üslerinde kurulan hastanelere götürüldüğüne tanıklık ettiklerini söyledi. 

Garê hezimetinden sonra özel eğitimli yaklaşık bin çete elemanının Geliyê Zaxo’daki askeri üsse getirildiği ileri sürüldü. Edinilen bilgilere göre, Federe Kürdistan’ın Dihok kentinde 2017’de ilk üssünü kuran SADAT tarafından özel eğitilen çete elemanlarına, aylık olarak 3 bin dolar maaş veriliyor. Ayrıca Türkiye’nin Ocak 2021’de Suriye, Irak, Afganistan, Azerbaycan ve Çeçenistan uyruklu 3 binden fazla çete elemanını Kanîmasî, Amediye, Bamernê, Qesrê ve Sidekan’da bulunan üslerinde yerleştirdiği ileri sürülüyor.

İşgal saldırısıyla ilgili önceki gün açıklama yapan Dihok’un Amediye ilçesine bağlı Kanîmasî Kasabası Müdürü Serbest Sabrî, Türk ordusunun sadece Kestê ve Dirarê tepelerine yerleşebildiğini söyledi. Bölgenin sürekli havadan ve karadan bombalandığını dile getiren Sabrî, bombardıman sonucu Berwarî Bala bölgesinde bin dönümlük arazinin zarar gördüğünü, tarım ve hayvancılığın yapılamadığını ifade etti. Sabrî, bombardıman sonucu çıkan yangınlarda bağ ve bostanların zarar gördüğünü belirterek, halkın tepkili olduğunu sözlerine ekledi. 

 

Ovacık’ta asker orman yaktı

Ovacık ilçesine bağlı Büyükköy Aslandolmuş mevkiinde askeri saldırı sonrası orman yangını çıktı.

Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Büyükköy Aslandolmuş mevkiinde önceki gün öğle saatlerinde başlatılan askeri saldırı  sonrasında orman yangını çıktı. Orman yangını ardından açıklama yapan Büyükköy Muhtarı Cömert Erenler, ”Biraz önce askeri yetkililerle görüştüm. Bölgede operasyon olduğunu ifade ettiler. Yangının kısmi bir alanda çıktığını ve kontrol altında olduğunu söylediler. Şu an için operasyon devam ettiği için bölgeye kimsenin giriş, çıkış yapmasını istemiyorlar. Biz de takip ediyoruz” dedi.  DERSİM

 

Şırnak ve Hakkari’de saldırı

Türk devleti, Şırnak ve Hakkari’de ”Eren Cudi-Besta” ve ”Eren Kazan-Oğul” adıyla yeni saldırılar başlattı.

Türk İçişleri Bakanlığı, Medya Savunma Alanları’nda ”Pençe-Şimşek” ve ”Pençe-Yıldırım” adları verilen işgal saldırılarıyla eşzamanlı ve koordineli olarak Şırnak’ta ”Eren Cudi-Besta” ve Hakkari’de ”Eren Kazan-Oğul” operasyonları başlatıldığını bildirdi. Açıklamaya göre; saldırılarda Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı sevk ve idaresinde, jandarma komando, Jandarma Özel Harekat (JÖH), Polis Özel Harekat (PÖH) ve koruculardan oluşan 352 operasyonel tim, 5 bin 280 savaş elemanı görev alıyor.

Kuzey Kürdistan’da 11 Ocak 2021’de başlatılan ”Eren Operasyonları”nın sayısı 10’u geçti. HPG’ye göre, Türk ordusu bu operasyonların hiçbirinde istediği sonucu alamadı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.