Batı Kürdistan’ın savunma gücü Halka Savunma Birlikleri (YPG), hem BAAS askerlerinin bölgeyi terketmesi mücadelesi yürütürken hem de Türk devleti destekli çetelerle mücadele yürütüyor. Serêkaniyê’den çetelerle süren çatışmalar 5 günü geride bıraktı. Aynı dönemde Gir Zîro’daki BAAS askerleriyle süren çatışma sona erdi. Tabur Komutanı ile bazı askerlerin öldüğü diğerlerinin teslim olduğu çatışmalar sonucunda bölge tamamen YPG’nin kontrolüne geçti.

Gir Zîro’da 9 Ocak’ta YPG savaşçıları BAAS rejimine ait taburu kuşatma altına almış, YPG güçleri ile Suriye askerleri arasında 5 ayrı noktada çatışma yaşanmıştı. YPG Anakarargah Komutanlığı, 11 gün yaşanan çatışma sonunda, 20 Ocak itibariyle Gir Zîro bölgesinde denetimin tamamen kendilerine geçtiğini açıkladı. Can kaybı yaşanmaması için büyük hassasiyet gösterdiklerini kaydeden YPG, “Can kaybının fazla olmaması için YPG savaşçıları büyük bir hassasiyet ile hareket etti. Ancak yine de kuşatma sırasında bazı askerler öldü” dedi. 


Tabur Komutanı öldü
Kuşatmanın 10’uncu gününde şiddetli çatışmalar yaşandığını belirten YPG, Tabur Komutanı Ziro Miheme Sakkir’in öldürüldüğünü açıkladı. Açıklamada şunlar belirtildi: “Tabur komutanının öldürülmesi ardından, taburdaki askerler toplanarak gruplar halinde YPG savaşçılarına teslim oldu. Son günde savaşçılarımıza teslim olan askerlerin sayısı 134’e çıktı. 20 Ocak’ta Gir Zîro bölgesi tamamen savaşçılarımızın denetimine geçti.”
Kuşatma ardından taburdaki birçok askeri malzemeye de el konulduğu bildirildi. El konulan malzemeler şöyle: “Çok sayıda askeri malzeme ve araç, bir panzer, çok sayıda kaleşnikof türü silah, doçka, BKC, mermi, 120’lik iki havan topu, 82’lik bir havan ve çok sayıda askeri cihaz.”

Suriye köyleri bombaladı

Bölgenin YPG güçlerinin denetimine geçmesi ardından Suriye helikopterleri, 20 Ocak’ta Gir Zîro ile Girkê Legê çevresindeki köyleri bombaladı. YPG Anakarargah Komutanlığı açıklamasında, saldırıda herhangi bir can kaybı olmadığı belirtildi.

ANF/DERİKA HEMKO