Girê Spî’de 27 bini aştı

Mistefa El İdan

Mistefa El İdan

  • İşgalci Türk devletinin Girê Spî kantonuna yerleştirdiklerinin sayısı 27 bini aştı. Girê Spî'den göç etmek zorunda kalan binlerce kişiden biri olan 34 yaşındaki Mistefa El İdan, dünyanın Türk işgali karşısındaki sessizliğine tepki göstererek, “Ben çadırda kalıyorum, çeteler benim evimde kalıyor” diyerek, yaşananlara isyan etti.

Türk devleti, 2016’da başlattığı saldırılarsonucu Cerablus'tan Bab, Ezaz, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerine kadarki birçok bölgeyi işgal etti. İşgaliyle yetinmeyen Türk devleti, o günden bu yana bölgenin demografik yapısını değiştirme politikasıyla yerel halkı zorla göçertti. Türk devleti, şimdi de Türkiye’deki Suriyelileri işgali altındaki Girê Spî sınır kapısından geçirerek kendisine bağlı “Askeri Polis” çeteleri denetiminde zorla göçerttiği bölge halkının evlerine yerleştiriyor. İşgalci Türk devletinin 9 Ekim 2019'da Girê Spî kantonunu işgal etmesiyle birlikte Eyn Îsa’daki kamptan Türkiye’ye kaçan yüzlerce DAİŞ elemanı ve ailelerinin yanı sıra yanlarında bulunan binlerce başka çeteleri göçerttiği bölge halkının evlerine yerleştirdi.

Türk yetkililerin Nisan’ın başında bir milyon Suriyeli mülteciyi işgal altındaki bölgelere yerleştirmeyi planladıklarını açıklamasının ardından Girê Spî kantonuna yerleştirilen mültecilerin sayısı 12 bini aştı. ANHA’ya göre; toplam sayı 27 bin 140 kişi. Sadece son ayda yerleştirilenlerin sayısı 2 bin 340 kişiyi aştı.

İşgalci Türk devleti Girê spi kantonunu işgal ettiği sırada yerinden göçertilen 100 bini aşkın insan şu anda Reqa ve Tebqa’nın kırsalı ile mülteci kamplarında yaşıyor. Girê Spî'den göç etmek zorunda kalan binlerce kişiden biri olan 34 yaşındaki Mistefa El İdan, dünyanın Türk işgali karşısındaki sessizliğine tepki göstererek, “Ben çadırda kalıyorum, çeteler benim evimde kalıyor” diyerek, yaşananlara isyan etti. Girê Spî kantonunun 10 kilometre batısında bulunan Kor Hesat köyünden olan 34 yaşındaki Mistefa El İdan, 5 kız babasıdır. Mistefa El İdan şunları söyledi: "Benim evim Gire Spi'de ama Xuta Şerrqi'den Ebu Heyder adında bir kişinin yerleştiğini duydum. Bu kişi Türk devletinin istihbaratından sorumludur. Ben ve çocuklarım yazın sıcağında, kışın soğuğunda çadırda yaşıyor, ızdırap çekiyoruz. Bin bir emekle yaptığımız evimizi terk etmek zorunda kaldık ve şimdi başkaları orada kalıyor, evlerimizde yaşıyorlar. Adalet nerede?"

Mültecilerin Girê Spî'ye yerleştirilmesine dikkat çeken Mistefa El İdan şunları söyledi: "Türk devleti, siyasi ve askeri koşulları fırsat bilerek işgal altındaki topraklarımızda planlarını gerçekleştiriyor. Türk devleti Halep, İdlib gibi şehirlerden Suriyeli mültecileri kabul ediyor. Hama ve diğer yerlerde bölgenin demografisini değiştirmek, Suriye'deki çatışmanın ömrünü uzatmak ve bunun sonucunda uluslararası toplumun sessizliğinden de faydalanarak kendi hayallerini gerçekleştirmek istiyor. Suriye topraklarında kirli planları var." KOBANÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.