Gizli mahkemeyle ceza

  • KDP tarafında Dihok’ta 27 Ocak’ta evi basılarak gözaltına alınan gazeteci Qehreman Şukri, önceki gün Dihok'ta avukatlarına haber verilmeden gizli bir şekilde mahkemeye çıkarıldı ve 7 yıl hapis cezası verildi.

 

Gazeteci Qehreman Şukrî’nin kardeşi Zêrevan Şukrî,  Dihok’a bağlı Sîrê kasabasındaki evi 5 ay önce basılarak gözaltına alınan kardeşinin, KDP’nin gizli mahkemesinde avukatının dahi hazır bulunmadığı bir duruşmada 7 yıl hapse çarptırıldığını duyurdu.

5 aydır tutuklu olan Şukrî, baskın sırasında evi dağıtılmış, eşyalar tahrip edilmiş ve ailesine de ağır hakaretler yapılmıştı. Kardeşi Zêrevan Şukrî, gazeteci Şukrî’nin Dihok’ta KDP denetimindeki gizli bir mahkemede avukatının dahi hazır bulunmadığı bir duruşmada suçlanarak, 7 yıl hapis cezasına çarptırıldığını ve başka bir cezaevine nakledildiğini açıkladı. Zêrevan Şukrî, "Kardeşimizin hapis cezasına çarptırıldığını dün halktan öğrendik. Bizim bu mahkemeye inancımız yok. Hiçbir şekilde onun yargılanmasının hukuksal bir yönü yok" dedi.

İnsan Hakları Örgütü sorumlusu Regez Kemal, 17 Şubat’ta Facebook’daki resmi hesabında yayınladığı kısa videoda yaşananlar hakkında ulaştıkları bilgileri paylaşmıştı. Regez Kemal, şunları söyledi: "Qehreman Şukrî tehdit, şantaj ve işkence altında ifadesi alınıyor. Bu işkence sonucunda kendisine bazı yazılı metinler imzalatılıyor. Duruşmada da avukatının savunmasına izin verilmiyor. Şu ana kadar da ailesi ile görüşmesi için herhangi bir şansı olmamış. Hatta şu ana kadar Qehreman Şukrîn nasıl şartlarda sorgulandı, hangi koşullarda mahkemeye çıkartıldı, dava nasıl görüldü ve kendisine verilen ceza nasıl kesinleştiği konusunda resmi bir bilgi açıklanmış değil, bu konularda bir netlik yok." 

Gazeteci Qehreman Şukrî 24 yaşında ve bundan önce de üç defa KDP’nin silahlı güçleri tarafından tutuklandı. En son tutuklanmasında 98 gün göz altında kaldı ve 10 Milyon dinar kefalet ile serbest kaldı. Şêladizê’ye bağlı Şîrê kasabasında yaşayan Şukrî, Türk işgal saldırılarına karşıydı. Sîrê’de Türk işgal güçleri ve MİT merkezinin bulunduğu biliniyor.

Geçtiğimiz günlerde de Duhok’ta tutuklu yargılanan gazeteci ve aktivist Umêd Beroşkî’ye “halkı eylemlere teşvik” etmekten bir yıl hapis cezası verilmişti.   DİHOK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.