Göç, ölüm parkuruna döndü

Dünya Haberleri —

.

.

  • Avrupa’ya yasadışı göç can alamaya deva ediyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü yayınladığı son raporunda 2014 yılından beri en az 29 bin 386 insanın göç yolunda can verdiğini açıkladı. Habersiz batan gemilerdeki göçmenler bu sayıya dahil değil. 

Birlemiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) son raporuna göre Avrupa'ya gitmeye çalışan göçmenlerden 29 binden fazlası yollarda hayatını kaybetti. Göç yolunda yaşamını yitirenlerin sayısının 2022 yılının başından beri en az 5 bin 684 olduğunu açıklayan IOM, bu sayının 2021 yılında 2 bin 836 olduğunu kaydetti.  
En ölümcül göç rota, Libya ve Tunus'tan Malta ve İtalya'ya giden göçmenlerin dayanıksız sal ve botlarla Akdeniz üzerinden gittiği hat olmaya devam ediyor.

"Ölümler engellenebilirdi"
Rapor ölüm vakalarının çoğunun güvenli göç yolu eksikliğinin yapısal soruna dönüşmesinden kaynaklandığını vurguluyor. Raporda can kayıpları için "zor durumdaki göçmenlere hızlı ve etkili bir şekilde yardım edilerek önlenebileceği" belirtilirken, "yeterli güvenli yolların sağlanmasında yapısal bir başarısızlık" olduğu açıklandı.
Avrupa yolunda en fazla hayatını Suriyelilerin kaybettiği belirlenirken, onları Faslılar ve Cezayirliler takip etti.
IOM ayrıca denizde habersiz batan göçmen tekneleri nedeniyle gerçek kayıp sayısının daha yüksek olabileceğini de kabul etti.

IOM raporundaki çarpıcı verilerden bir Avrupalı yetkililerin yaptığı geri itmeler sonucu yaşanan ölümler oldu. En az 252 göçmenin "Avrupalı yetkililer" tarafından yasadışı geri itmeler veya zorla sınır dışı etmelerin doğrudan bir sonucu olarak öldü. 
Rapora göre geri itmeye bağlı ölümlerin 97'si Orta Akdeniz'de, 70'i Doğu Akdeniz'de, 58'i Türkiye-Yunanistan kara sınırında, 23'ü Batı Akdeniz'de ve dördü Belarus-Polonya sınırında belgelendi. 
IOM raporunda, "Şeffaflık eksikliği, erişim yetersizliği ve bu tür olayların son derece siyasallaşmış doğası nedeniyle bu tür vakaları tam olarak doğrulamak neredeyse imkansız" deniliyor. Julia Black raporu hazırlayan olarak, "Devam eden bu ölümler, göç için daha yasal ve güvenli yollara ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha hatırlatıyor" dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.