Göçmenler okulu terk ediyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

  • Avrupa Birliği ülkeleri arasında sondan dördüncü sırada yer alan Almanya’da özellikle göçmenlerin okulu bırakma oranı, vatandaşlara oranla iki kat fazla.

Hâlihazırda 1.7 milyonluk bir istihdam açığı bulunan Almanya’da 18-24 yaş arasında okulu ya da mesleki eğitimi tamamlayamayanların oranı yüzde 12.2’ye yükseldi. Bu konuda Avrupa Birliği ülkeleri arasında sondan dördüncü sırada yer alan Almanya’da özellikle göçmenlerin okulu bırakma oranı, vatandaşlara oranla iki kat fazla. Zira göçmen kökenli olmayan 25 yaşındaki erkeklerin yüzde 3’ü ve kadınların da yüzde 2’si okul diplomasına sahip değil. Bu oran Almanya’da doğan göçmen kökenlilerde yüzde 20’ye yaklaşmış durumda.

Yine 2021 yılında, yaşları 20 ila 34 arasında değişen kişiler arasında, Almanların yüzde 10'u hiçbir mesleki eğitim almadı. Ancak göçmen kökenli olup da Almanya'da doğup büyüyenler arasında ise meslek eğitimi almamışların oranı 20 civarında.

Yetersiz Almanca sorunu

Sorunlar anaokulu çağında başlıyor. Almanya'da 3 ila 6 yaş arasındaki her beş çocuktan biri artık evde hiç Almanca konuşmuyor. Göçmen çocuklarının sadece yüzde 81'i anaokulu ya da kreşe gidiyor. Bunun temel nedeni, ana okulu ve kreş açığı. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.