Göçmenleri öldüren Suudi güçleri ABD ve Almanya eğitti

Dünya Haberleri —

Suudi güçler

Suudi güçler

  • İnsan Hakları Örgütü (HRW) tarafından Yemen sınırında Etiyopyalı göçmenleri planlı olarka öldürdükleri iddia edilen Suudi güçleri, ABD ve Almanya’nın eğittiği iddia edildi. 

 

The Guardian gazetesi tarafından yayınlanan bir habere göre Suudi Arabistan’da komşu ülke Yemen'den sınırı geçmeye çalışan yüzlerce kişiyi öldürmekle suçlanan Suudi sınır güçleri Almanya ve ABD güçleri tarafından eğitildi. 

Suudi Arabistan'da insan hakları ihlallerinin boyutlarına ilişkin artan endişelere rağmen, hem Alman federal polis teşkilatı hem de ABD ordusu, BM ve insan hakları STK'ları tarafından toplu katliamlarla suçlanan Suudi sınır güçlerinin eğitimine dahil oldu.

Sınır elektronik sistemlerle gözetleniyor

The Guardian gazetesine konuşan bir kaynak Suudi Arabistan'ın sınırlarından yasa dışı geçişlere giderek artan bir şekilde terörle mücadele kapsamında yaklaştığını ve ölümcül güç kullanımına izin verdiğini dile getirdi. 

Kaynak bununla birlikte Suudi Arabistan'ın sınır bölgesini kapsamlı ve merkezi olarak izlenen elektronik gözetim altında tuttuğunu, yani kaçakçılık yapan sivil grupları Yemen'den gelen silahlı saldırılara ya da uyuşturucu kaçakçılığına karışanlardan ayırt edebilmesi gerektiğini de belirtti. 

ABD ve Almanya’da işin içinde

Gazeteye konuşan ABD'li bir yetkili, ABD'nin Suudi sınır güçlerine uzun süredir eğitim verdiğini doğrulayarak "ABD ordusu Güvenlik Yardım Komutanlığı, 2015-2023 yılları arasında finanse edilen ve finansman dönemi bu yılın Temmuz ayında sona eren sınır muhafızları eğitimi sağladı” dedi. Yetkili finansmanın neden sona erdiğini açıklamadı.

Almanya'nın Suudi sınır güçlerine verdiği eğitim ise federal polis tarafından üstlenilmişti. 2017 yılında Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Suudi Arabistan'a yaptığı ziyaretin ardından Suudi Arabistan sınır muhafızlarının eğitimi resmileştirilmiş ve Alman federal polisi Suudi sınır muhafızları akademisinde ve bölge ofislerinde geniş kapsamlı bir eğitim programı başlattığını duyurmuştu. 

HRW ve BM, göçmen ölümlerine dikkat çekti

HRW geçtiğimiz hafta yayınladığı bir raporda Riyad yönetimini göçmenlere karşı “insanlık suçu” işlemekle suçlayarak yüzlerce göçmenin Yemen sınırında öldürüldüğünü duyurmuştu. Rapordaki iddialar Suudi Arabistan yönetimi tarafından yalanlanmıştı. 

Birleşmiş Milletler de geçtiğimiz yıl Ekim ayında Suudiler tarafından 430 göçmenin öldürüldüğünü ifade eden bir rapor yayınlamış, Suudiler ise bunu yalanlamıştı.  BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.