HRW Kürtleri görmedi

Dünya Haberleri —

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW)

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW)

  • HRW, devletlerin muhalifleri istihbarat ve özel kanun dışı yönetemlerle takip ve tehdit ettiğini "Seni bulacağız" adlı 46 sayfalık raporunda yine Kürtlere dönük baskıyı görmedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün "'Seni bulacağız': Devletlerin yurt dışındaki vatandaşlarına nasıl baskı uyguladığına küresel bir bakış" adlı raporunda Türkiye’de Gülen cemaati ve DHKP-C vardı ama Kürtler ve Kurdistan yine yoktu.

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü, "'Seni bulacağız': Devletlerin yurt dışındaki vatandaşlarına nasıl baskı uyguladığına küresel bir bakış" başlıklı bir rapor yayımladı. HRW, 46 sayfalık raporu, "hükümetlerin yurt dışındaki muhalifleri, aktivistleri ve siyasi rakipleri nasıl hedef aldığını insan hakları açısından ele aldığı bir analiz" olarak tanımladı.

Raporda özel bölüm ayrılan yaklaşık 20 ülke arasında Türkiye de yer aldı. "Kaçırılmalar ve zorla kaybedilmeler" kategorisinde yer alan Türkiye'yle ilgili bölümde, "Türk hükümeti Gülen hareketiyle bağlantılı olduğu iddia edilen ve yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarını izlediğini açıkça ifade ediyor" denildi.

Dönemin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın 2018 yılında Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Gülen hareketiyle bağlantılı oldukları gerekçesiyle 18 ülkeden 80 Türk vatandaşını kaçırdığı bilgisini paylaştığını hatırlatan HRW, Anadolu Ajansı'nın da düzenli olarak MİT'in yurt dışında düzenlediği operasyonlarla Türkiye'ye geri getirdiği kişilere ilişkin haberler duyurduğunu belirtti.

"İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türk makamlarının yurt dışındaki mahkeme kararlarını ve yasal süreçleri baypas ederek Türk vatandaşlarını kaçırıp Türkiye'ye getirdiği vakalardan haberdar" denilen raporda, "2019'da DHKP-C bağlantısı gerekçesiyle yargılanan Ayten Öztürk'ün 2018'de Beyrut havalimanında Türk istihbaratınca kaçırılarak Türkiye'ye götürüldüğü ve zorla kaybedilip beş ayı aşkın süre işkence edildikten sonra resmen gözaltında olduğunun açıklandığı" ifade edildi.

Raporda, geçen Temmuz ve Eylül aylarında Tacik makamlarının da Emsal Koç ve Koray Vural'ın kaçırılması ve Türkiye'ye götürülmesinde yasal iade süreçlerini yok saydığı ifade edildi.

HRW raporunda özel bölümlerle yer verilen diğer ülkeler Suudi Arabistan, İran, Çin, Rusya, Azerbaycan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Cezayir, Ruanda, Güney Sudan, Etiyopya, Kamboçya, Tayland, Belarus, Kazakistan, Tacikistan ve Türkmenistan oldu. NEW YORK

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.