Gültekin: Babam vazgeçmedi

  • Tüm girişimlere rağmen “Ayakta tedavi edilebilir” raporuyla tahliye edilmediği için cezaevinde yaşamını yitiren kanser hastası İsa Gültekin’in oğlu Aziz Gültekin, babasının onca yaşananlara rağmen hiçbir zaman mücadelesinden vazgeçmediğini söyledi.

2021’in ilk üç ayında 13 hasta tutsak yaşamını yitirdi. Bu tutsaklardan biri de Mersin Tarsus 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan pankreas kanseri hastası İsa Gültekin’di. 28 yıllık tutsak Gültekin’in cezaevine yakalandığı hastalık yanlış teşhis sonucu geç fark edildiği için ilerledi. Ailesi ve avukatının tedavisinin cezaevi koşullarında güçleşmesi nedeniyle tahliyesi yönünde bulunduğu girişimler “ayakta tedavi edilebilir” denilerek, girişimler sonuçsuz bırakıldı. 

Malatya Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) tarafından yargılanan ve müebbet hapis cezası verilen Gültekin, Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Kezwin köyünde dünyaya geldi. Gültekin, evlenip köyünde yaşamını sürdürdü. 1970’te köyden göç ederek, Mersin’e yerleşti. Mersin’de bir yanda hayat mücadelesi yürüten Gültekin, bir yandan da siyasi çalışmalarda yer alır.  Çukurova’da uzun yıllar siyasi çalışmalar yürüten Gültekin, 1988’de gözaltına alınıp 45 gün boyunca ağır işkencelere maruz kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Gördüğü onca işkencelere rağmen siyasi çalışmalarını aynı kararlılıkla sürdüren Gültekin, 1993’te Antep’te tekrar gözaltına alındı. Günlerce işkence gören Gültekin’e “Ya ajan olursun ya da ömür boyunca cezaevinde kalırsın” denildi. Ajan olmayı kabul etmeyen Gültekin, daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanıp müebbet hapis cezası verildi.

Tüm vücuduna yayıldı

 En son tutulduğu Gültekin, Tarsus 3 No’lu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yakalandığı pankreas kanserine yenik düştü. Cezaevi yönetiminin ve doktorların ihmali sonucu geç fark edilen Gültekin’in hastalığı zaman içerisinde tüm vücuduna yayıldı. 13 Nisan’da cezaevinde geçirdiği iç kanama sonucu kelepçeli olarak Tarsus Devlet Hastanesi’nin yoğun bakım servisine kaldırılan Gültekin, 23 Nisan’da yaşamını yitirdi. Gültekin’in son günlerini ailesinin yanında geçirmesi için hem İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi hem de ailesinin tüm girişimleri sonuçsuz kaldı.

Gültekin’in oğlu Aziz Gültekin (42), babasının hiçbir zaman haksızlığı, zulmü kabul etmediğini belirterek, “Babam köyden Mersin’e geldikten sonra limanda çalışmaya başladı. 1980’de Kürt Özgürlük Hareketi’yle tanışan babam, siyasi çalışmalara başladı. Gözaltına alındıktan sonra işten de atıldı ama o mücadeleden hiç vazgeçmedi” diye konuştu. Babası tutuklandığında 14 yaşında olduğunu kaydeden Gültekin, “Babam tutuklanana kadar sık sık evimize polis baskın yapardı. O zaman küçük olduğum için bana bir şey demiyorlardı ama ağabeyimi evden çıkarıp döverlerdi ve tehdit ederlerdi. Annemi, tehdit ederlerdi” dedi. 

Ölüme gönderdiler

 Babasının tahliye edilmesi için Adli Tıp Kurumu’nun raporunu beklediklerini; ancak kurumun süreyi uzattığını aktaran Gültekin, “Babamı bilinçli olarak ölüme gönderdiler. Eğer, ihmal olmamış olsaydı babam belki de şu an aramızdaydı” dedi. Salgın sürecinde adli tutukluların bırakıldığını; ancak siyasilerin bırakılmadığını hatırlatan Gültekin, şunları ifade etti: “Babamı da bırakılacağını düşündük ama bırakmadılar. Son bir yıl olsa da aramızda olmasını istiyorduk. Babam, bizim için bir lamba gibiydi. Yanımızda olurdu, önümüzü aydınlatırdı ama olmadı… Türkiye’de hukuk olmuş olsaydı babam şu an yaşıyor olacaktı. Hastalığa ilişkin bu kadar rapor ve belge vardı. Babam, onların gözünde düşmandı.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.