Germiyan Kadın Yasal Danışmanlık Merkezi üyesi (WOLA) Gulebax Hasan, kadın davalarına bakacak avukat bulamadıklarını, dolayısıyla kadınların savunmasız bırakıldığını söyledi. 

Güney Kürdistan'da kadına yönelik sistematik işkenceye tolerans gösterildiği için kadınlar savunmasız kalıyor. Kadınları korumakla yükümlü yasaların işlevsel kılınmamasından ötürü, erkekler rahatlıkla kadınları öldürebiliyor. Asayişi sağlamakla görevli polis görevlerine olan güvensizlikten veya aşiret yasalarının sivil yasalardan daha güçlü olduğundan dolayı kadınlar yaşadığı şiddeti ve mağduriyeti bildirmiyor. Aileler erkeğin 'şerefine halel getirmemek' adına olayları örtbas edebiliyor. Bu durum kadın intiharlarının ve kendini yakma olaylarının yaygınlaşmasına, erkek şiddetinin daha da pervasızlaşmasına yol açıyor.  


Avukatlar ayrımcılık yapıyor 

Kadınlara yönelik suçların yoğun yaşandığı Güney Kürdistan'da, mahkemelerde kadınları savunacak avukatların azlığı da dikkat çekiyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan WOLA üyesi Gulebax Hasan, Germiyan'da görev yapan avukatların mahkemelerde işleme konulan kadın ve erkek dosyaları arasında ayrım yaptığını belirtti. 

Gulebax Hesen, "Yıllardır kadınları savunma ve yardımlaşma temelinde çalışma yürütüyorum. Yine aile içi şiddetle mücadele yasasını Germiyan mahkemelerinde takip ettim. Çalışma yürüttüğüm yıllar içerisinde birçok kez avukatların erkek ve kadın dosyaları arasında ayrımcılık yaptıklarına şahit oldum" dedi.


Eşitlik ilkesi gözardı ediliyor

"Aldatma, öldürme ve homofobik suçlar mahkemelerde ele alınan en büyük suçlardır. Avukatlar bu dosyalar üzerinde çalışmayı kabul ediyorlar, ancak bir kadın sözkonusu olduğunda çalışmayı kabul etmiyorlar" diyen Gulebax, "Germiyan'da bir adam, kendisini aldattığı iddiasıyla eşini suçluyor. Bu davayı takip etmek için aralarında kadın avukatların da olduğu dokuz avukata başvurdum. Ancak hiçbiri kabul etmedi" şeklinde konuştu. 

Kanunlar karşısında herkesin eşit olduğuna vurgu yapan Gulebax, avukatların bu gerçeğe uygun davranmadıklarının altını çizdi. 

Gulebax, kadın örgütlerine de çağrıda bulunarak, bu konuda avukatlara baskı kurmalarını istedi. 


 JINHA / GERMIYAN