Irak’ın ikinci büyük kenti Musul’u ele geçiren ve Selahaddin’e doğru ilerleyen Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Güney Kürdistan ile Rojava sınırlarına dayandı. Iraklı yetkililer uluslararası güçlere ‘müdahale edin’ çağrısı yaptı. Federe Kürdistan Bölgesi Yönetimi, IŞİD’in ilerlemesini yakından takip ettiklerini açıklarken, Batı Kürdistan’ın savunma gücü YPG, Güney Kürdistan’ı çetelere karşı savunmaya hazır olduklarını bildirdi.

Haftasonu Kürtlere yönelik saldırılar gerçekleştiren IŞİD çetesi, önceki gece PG bombaları, nişancı tüfekleri ve araçlara monte edilmiş ağır makinelilerle kente girerek hükümet merkezini ele geçirdi. Iraklı yetkililer, çetelerin saldırısıyla birlikte kolluk güçlerinin yerlerini bırakarak kenti terk ettiğini söyledi. Reuters haber ajansı, Irak ordusunun Musul’daki bir üssünde görevli bir albayın, “Bu (dün) sabah Musul’u kaybettik. Asker ve polis pozisyonlarını terk etti. Tüm kontrol IŞİD teröristlerinin eline geçti... Güvenlik güçleri için tam bir kayıp” dediğini duyurdu.

Halk Güney’e akın etti

Havaalanını, Merkez Bankasını ve kentin doğusundaki çok sayıda mahalleyi ele geçiren çete üyeleri, bir hapishanedeki binlerce tutukluyu da salıverdi. Vinçlerle taşıdıkları duvar yıkıntılarını yollara barikat kurmak için yığıyor ve askeri birliklerin yolunu kesen IŞİD, mazot taşıyan 28 TIR şoförünü rehin aldı. IŞİD’in saldırılarından korkan halk, Güney Kürdistan’a doğru kaçmaya başladı. Musul’daki KDP ve YNK büroları da boşaltıldı. Musul’da yayın yapan Sema ve Ninova el-Gad televizyon kanallarının yayını durdu.

Seferberlik ilan edildi

IŞİD’in ilerlemesiyle Irak hükümeti ülke çapında seferberlik ilan etti. Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, dün düzenlediği basın toplantısında terörün mağlup edilmesi için herkesi sorumluluk almaya çağırdı. IŞİD’i durdurmak için tüm imkanları kullanacaklarını söyleyen Maliki, yedi maddelik bir bildiri de okudu. Bildiride ülke genelinde seferberlik ilan edildiği, meclisten olağanüstü hal kararı alması aşiretlerden de terörist gruplara karşı güvenlik güçlerinin yanında yer alması istendi.
Bildiride ayrıca BM’den, AB’den ve tüm bölgesel ve uluslararası örgütlerden Irak’ın terörle savaşını tanıması ve desteklemesi istendi.Çete üyelerinin Selahaddin iline bağlı Tıkrit kenti yakınlarına ulaştığı, Tıkrit ve Kerkük’e giriş çıkışların yasaklandığı ve buradaki güvenlik güçlerinin alarm durumuna geçirildiği bildirildi.

ABD müdahale etsin

Kentte Irak ordu birlikleriyle IŞİD çeteleri arasında çatışmalar yer yer devam ederken Irak Parlanmentosu Başkanı Usame Nuceyfi, Musul’un tamamen IŞİD’in denetimine geçtiğini söyledi. Iraklı siyasi tarafların ve uluslararası toplumun IŞİD’e karşı durması gerektiğini söyleyen Nuceyfi, çete üyelerinin Selahaddin kentine ilerlediğini belirterek ABD’den duruma müdahale etmesini talep etti. Nuceyfi, Federe Kürdistan Bölge yönetimine bağlı peşmergelerin Musul’a müdahale etmeye hazır olduğunu ancak öncelikle Maliki yönetimiyle görüşülüp gerekli düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi.

Güney Kürdistan da tehlikede

Irak Parlanmentosu Başkanı Usame Nuceyfi’nin kardeşi olan Musul Valisi Esil Nuceyfi de El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada ordu birliklerinin çetelerinin saldırılarına dayanamadığını ve kenti terk ettiklerini söyledi. Sosyal paylaşım sitesinde çetelere karşı korumalarıyla birlikte silahlandığını gösteren fotoğraf yayınlayan Useyil Nuceyfi, halen Musul’da olduğunu ancak güvenlik gerekçesiyle yerini açık etmeyeceğini dile getirdi. IŞİD’in saldırılarının ardından Irak İçişleri Bakanı ile Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Özel Kalem Müdürü’nün kendisini arayarak Federe Kürdistan Bölge Yönetim’nden yardım istemesini istediğini belirten Nuceyfi, “Ama öyle anlaşılıyor ki vakit artık geç ve özerk yönetim de Musul’a müdahale için zaten Maliki’nin kendisinden izin alması gerekiyor” diye konuştu. Nuceyfi ayrıca IŞİD’in Güney Kürdistan sınırlarında olduğunu belirterek “Kürdistan da tehdit altında. Bana göre sadece Kürt Özerk Bölgesi değil uluslararası bir müdahale gerekli. Musul büyük bir kent. Eğer IŞİD’in elinde kalmaya devam ederse bölgenin haritalarının değişmesine sebep olur” dedi.
Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşad Salihi de diğer Iraklı yetkililerin verdiği bilgiyi onaylayarak “Musul kent merkezinde denetim IŞİD’in elinde, polis ve asker kentten tamamen çekildi” dedi.

Barzani: Teyakkuzdayız

IŞİD’in Güney Kürdistan sınırlarına dayanmasıyla Federe Kürdistan Bölge Yönetimi de peşmergelere ‘hazır olun’ talimatı verdi. Çete üyelerinin ilerlemesini dikkatle takip ettiklerini duyuran Federe Kürdistan Bölge Yönetimi adına açıklama yapan Başbakan Neçirvan Barzani, iki gündür Irak ordusuyla birlikte Musul’un güvenliğini sağlamak için Bağdat yönetimine başvurduklarını belirterek “Fakat maalesef Bağdat yönetiminin tavrı, uyum içinde hareket edebilmemizi engelledi. Halkımızdan, Arap, Türkmen, Keldani, Aşuri ve Kürtlerden zor durumda kalan Musul halkına sahip çıkmalarını, yardımcı olmaları çağrısında bulunuyorum. Ellerinden geldiği kadar ve yasaların el verdiği çerçevede her türlü yardım ve desteği esirgemesinler” diye konuştu.
“Irak ordusu, Musul’un emniyetini sağlamada bozguna uğramıştır” diyen Barzani, “Kürdistan bölgesi olarak idaresi dışında kalan yerlerde yaşayan Kürtlere de şunun teminatını veriyoruz: Peşmerge güçlerimiz alarmdadır ve her türlü hazırlığı yapmıştır. Kuvvetlerimiz bu bölgele- rin emniyetini korumak için teyakkuzdadır” bilgisini aktardı. Peşmergerlerin dün öğleden sonra Musul sınırına doğru harekete geçtiği belirtildi.

YPG: Kürt kazanımlarına saldırıdır

Rojava’daki direnişiyle IŞİD çetelerini gerileten Batı Kürdistan’ın savunma gücü YPG, Güney Kürdistan’ı çetelere karşı savunmaya hazır olduklarını bildirdi. YPG güçlerinin Rojava ile Irak’ın sınırında (Til Koçer-Rabia arasındaki sınırda) alarmda olduğunu duyuran YPG Genel Komutanlığı dün yaptığı yazılı açıklamada “IŞİD çetelerinin Xaneqîn, Celewla ve Tuz Hurmatu’da YNK binalarına yönelik vahşi ve terörist saldırıları sonucunda onlarca Güney Kürdistanlı vatandaşımız şehit düştü ve bir çoğu da yaralandı. Ayrıca Musul vilayetinde sivil vatandaşlara yönelik karanlık güçlerin katliamları ve vatandaşların göçe zorlanması, tüm Kürt halkına yönelik bir saldırıdır. Bu saldırıları Kürtlerin tüm kazanımlarına yönelik saldırılardır” dedi.

‘Çetelere karşı tercübeliyiz’

IŞİD çetelerinin karanlık güçlerin desteğiyle bir yılı aşkın bir süredir Kürt halkına karşı saldırılarda bulunduğunu belirten YPG, “Biz YPG olarak, bir buçuk yıldır ultra radikal grupların bu saldırılarına karşı mücadele ediyoruz. Bir çok kez tüm taraflara yaptığımız açıklamalarda, IŞİD çetelerinin Kürt halkına karşı saldırı planları yaptığını ve amaçlarının Kürt halkını yok etmek olduğunu söyledik. Bu çetelere karşı direnişimizde, çok tecrübe edindik ve savaşçılarımız kanları ile tarih yazdılar” diye belirtti.

‘Peşmergeyle mevzide olacağız’

Güney Kürdistan’a destek vermeye hazır olduklarını bildiren YPG Genel Komutanlığı, “YPG güçleri Güney Kürdistan halkının acısını paylaşıyor ve kurbanların ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyor. Buradan ilan ediyoruz, çetelere karşı Güney Kürdistan halkı ve peşmerge güçleriyle aynı mevzide yer alacağız. Güney için desteğe hazır olduğumuzu ilan ediyoruz ve Güney’e askeri uzmanlarımızı yardım için göndermeye de hazırız” dedi. YPG son olarak, tüm Kürdistan halkına birliklerini güçlendirme, parti çıkarlarından uzak birlikte direnmeye çağırdı.

‘Kürdistan’a saldırma planı yok’

Bu arada kendisini IŞİD sözcüsü olarak tanıtan bir kişi, Federe Kürdistan Bölge Yönetimi’ne bağlı olan Rudaw televizyonuna yaptığı açıklamada Kürdistan bölgesine saldırma gibi bir planları olmadığını söyledi. Sözkonusu kişi, Musul’daki sivil temsilcilikleri de koruyacaklarını dile getirdi.
Irak basını, IŞİD’ni saldırılarından Suudi Arabistan’ı sorumlu tutuyor. ‘Irak el-Kanun’ adlı internet sitesi, saldırı emrinin bizatihi Suudi Arabistan Kralı Abdullah tarafından verildiğini iddia etti.

HABER MERKEZİ