
42 bin gözlemci
Seçimlerin bin 240 merkezde yürütüldüğünü kaydeden Amedî, siyasi çevrelerden 42 bin 796 kişinin seçimleri gözlemci olarak izlediğini söyledi. Amedî’nin açıklamasına göre, yüzde 76 oranı ile seçimlere katılımın en yüksek olduğu kent Duhok olurken, Süleymaniye’de yüzde 73, Hewlêr’de yüzde 71.7’lik bir katılım gerçekleşti. Amedî, basında seçim sonuçlarıyla ilgili bilgilere itibar edilmemesini, kesin sonuçların Yüksek Seçim Kurulu tarafından duyurulacağını söyledi.
Elektronik sistem kullanıldı
Bu yılki seçimlerde ilk kez elektronik oy verme sistemi kullanıldı. Listelerdeki isim benzerlikleri de sıkıntı yarattı. Misrikê ve Giregve kamplarında yaklaşık bin kişi civarında seçmenin sandıkların başına gitmesine izin verilmedi. İsimleri seçmen listesinde olan ve geçen seçimlerde oy kullanmalarına rağmen bu seçimlerin, erzak kartı olmadığı gerekçe gösterilerek oy kullanmaları engellendi.
11 milletvekili görev yapacak
BM'nin Irak Temsilcisi Gyorgy Busztin, yazılı bir açıklama ile seçimlerin engelsiz geçtiğini duyurdu. Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani de seçimlerden sonra yaptığı yazılı açıklamada, herkesi seçim sonuçlarına saygı göstermeye çağırdı.
Güney Kürdistan Parlamento seçimlerinde 31 parti yarıştı. Seçmenler biri partiye, diğeri adaya olmak üzere iki oy kullandı. Seçim barajının olmadığı ve alınan oy yüzdelerine göre sandalye sayısının belirlendiği seçim sonuçlarına göre, 111 isim milletvekili olarak parlamentoda görev yapacak.
Resmi olmayan sonuçlar
Seçimlerde resmi sonuçların 23 Eylül'de açıklanması bekleniyor. Güney Kürdistan basınında yer alan resmi olmayan ilk sonuçlara göre, PDK yüzde 52,36 oy oranıyla ile önde gidiyor. Goran yüzde 17,73 ile ikinci sıraya yükselirken, YNK'de 13,9 oy oranıyla düşüş yaşadı. İslami parti Yekgirtu yüzde 8,04 oranında oy alırken, Komel yüzde 5.47, diğer partiler ise yüzde 2.55 oranında kaldı.
DİHA/HEWLÊR