Güneyli partilerin umudu, kadın kotası

Kadın Haberleri —

.

.

  • Güney Kürdistanlı partiler, tartışmalı bölgeler arasında olan Xaneqîn ve ilçelerinde Ekim’de yapılacak Irak Parlamentosu seçimlerinde kota koltuklarını alabilmek için sadece kadınları aday gösterdi. 

Diyala’da Kürt partiler, Ekim ayında yapılacak Irak Parlamento seçimlerine katılmak üzere beş kadın kotasını elde etmek için sadece kadınları aday gösterdi.

Beş kadın adaydan dördü, dördüncü seçim bölgesi olan Xaneqîn, Celewla, Qeretebe, Seîdiye ile Cebarê’de adaylığını koydu. 

YNK Diyala’da seçimlere bir kadın aday ile katılırken, PDK ile Kürdistan Sosyalist Partisi ikişer kadın adayı ile katılıyor.

KirkukNow’a konuşan KDP Diyala Seçim Ofisi Başkanı İbrahim Aziz, kadın adaylar göstermekle kota koltuğunu alabilmeyi umut ettiklerini söyledi. Aziz, 16 Ekim 2017 olaylarından sonra bazı Kürt ailelerin yerinden edilmesinin alacakları oy sayısını etkileyeceğini düşündüğünü, Seçim Komisyonu’nun yerinden edilenlere dair bir çözüm bulacağını umduğunu ifade etti.

Irak güçlerinin tartışmalı bölgelere konumlandığı 16 Ekim 2017’den sonra göç eden binlerce aileden bazıları henüz geri dönmedi. Xaneqîn bölgesinde evlerini terkedenlere dair kesin bir istatistik tutulmadı. 

Kürtlerin oyları tehlikede

Kürdistan Sosyalist Parti’nin Xaneqîn’deki başkanı Hüseyin Celil,  Selahaddin Eyaleti’nde Kürtlerin oylarının tehlikede olduğunu belirterek, bu nedenle partilerin umudu kadın kotasına bağladığını söyledi.

Tek seçim bölgesi sistemine göre yapılan 2018 seçimlerinde Kürtler, Diyala Valiliği’ndeki toplam 14 sandalyeden sadece birini elde edebilmişti. 

Çoklu liste oyları bölüyor

Hüseyin Celil, “Kürtlerin sesleri birleşik bir liste ile seçimlere katılmadıkları için dağılıyor. Maalesef bunda başarılı olamadık ve şimdi kadın kotasıyla sandalye kazanmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Xaneqîn bölgesi olarak da adlandırılan dördüncü seçim bölgesinde üç sandalyeyi kazanabilmek için 15’i kadın olmak üzere 39 aday yarışıyor.

Kadınlar için bir fırsat

Kadın hakları aktivisti Mahabad Silêman, Kürt partilerini kadınlara yükledikleri sorumluluk karşılığında siyasi arenada kadınların potansiyeline saygı göstermeye ve rollerine önem vermeye çağırdı. Kürt partilerinin seçim yarışına katılmaları için kadınlara fırsat vermesinin siyasette cinsiyet dengesine dikkat etmek arzusuyla da ilgili olduğunu düşündüğünü belirten Mahabad, “Vatanseverlik görevi artık Diyala’nın tartışmalı bölgelerindeki kadınların omuzlarında ve bu görev halkımızın haklarını elde etmektir” dedi ve şunları ekledi: “Partilerin kadınları aday göstermekteki amacı kota sandalyesi kazanmaksa, bu, kadınların bu seçimde ağırlıklarını göstermeleri için bir fırsattır. Parlamentoya girecek kadınların, kadın haklarına sahip çıkmalarını ve seçmene verdikleri sözleri yerine getirmelerini umuyorum.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.