Hakikatin kalemi bükülmez

Deniz Nazlım

Deniz Nazlım

  •  Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tek kişilik hücrelerde tutulan gazeteciler, hakikatin kaleminin bükülmeyeceğini söyledi.

 

Özgür Basın geleneğinin bir neferi, sürdürücüsü olmaktan onur duyduğunu belirten Deniz Nazlım,  "Biz gazeteciyiz, yaptığımız tek iş gazetecilik. Bizi tutuklasalar da bu gerçek değişmeyecek, mesleğimizin onurunu savunmaya devam edeceğiz" dedi. 

Amed ve Ankara merkezli Özgür Basın çalışanlarına yönelik yürütülen soruşturmalar kapsamında 5 ay içerisinde 33 gazeteci gözaltına alındı ve bunlardan 26'sı tutuklandı.  

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 8 Haziran’da JINNEWS ile Pel, Piya ve Ari prodüksiyon şirketlerine baskın düzenlendi. Baskınlarda ajans ve yapım şirketlerindeki tüm dijital malzemelere el konuldu. Yapım şirketlerinin yanı sıra çalışanların evlerine de baskın düzenlendi. Baskınlarda Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı Serdar Altan, Xwebûn Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş, JINNEWS Müdürü Safiye Alagaş, JINNEWS editörü Gülşen Koçuk, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç, gazeteciler Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Abidin Bulut, Mazlum Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram ile yurttaşlar Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen gözaltına alındı. 16 Haziran’da mahkemeye çıkarılan Gülşen Koçuk, Esmer Tunç, Mehmet Yalçın, Kadir Bayram, Feynaz Koçuk ve İhsan Ergülen adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Diğer 16 gazeteci ise “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı. Gazetecilerin haber kaynaklarıyla yaptığı görüşmeler, televizyon programları, haberleri ile programlarda konuklara yönelttiği sorular gerekçe yapıldı.  Piya ve Ari yapım şirketlerine ait binalardaki polis ablukası 32 gün sonra kaldırıldı. Dört ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen gazeteciler hakkında halen iddianame hazırlanmadı. 

16 gazetecinin tutukluluğu sürerken 25 Ekim'de Ankara merkezli 9 ilde Özgür Basın çalışanlarının evleri basıldı. Ayrıca Mezopotamya Ajansı (MA) Ankara bürosu ile Ari Production binasına baskın düzenlendi. Gazetecilere ait dijital materyallere el konuldu. 14 kişi hakkında yakalama kararı bulunan gözaltı operasyonunda MA Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, MA muhabirleri Berivan Altan, Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz, Hakan Yalçın, Ceylan Şahinli, Emrullah Acar, JİNNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer, MA’nın Ankara bürosunda bir süre stajyer olarak çalışan Mehmet Günhan gözaltına alındı. İşkenceyle gözaltına alınan gazeteciler 4 gün sonra Ankara Adliyesi’ne sevk edildi. Mehmet Günhan serbest bırakılırken, 9 gazeteci "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. Gazetecilere yöneltilen iddialara, bir kez daha gazetecilik faaliyetleri gerekçe yapıldı. 11 gazetecinin gözaltına alındığı tarihte JINNEWS muhabiri Derya Ren de Amed'deki ev baskınlarında gözaltına alındı. Ren, aynı gün sevk edildiği adliyede, hakkında verilen ve kesinleşen hapis cezası kararının yüzüne okunması sonrası tutuklandı. Ren, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.

Sincan 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tek kişilik hücrelerde tutulan gazetecilerden Deniz Nazlım, Selman Güzelyüz ve Emrullah Acar, avukatları aracılığıyla mesaj gönderdi. 

Emrullah Acar

Cezaevinde de yazacağım

Emrullah Acar: Hukuksuz dört günlük gözaltının ardından 9 arkadaşımla birlikte hukuksuz bir şekilde tutuklandık. Basında soruşturma içeriğinde herhangi bir 'suç' teşkil edecek delil olmadığı yazıldı çizildi. Bunun yanında şunu eklemekte fayda var; tutuklanmamızı gerektirecek bir neden vardı aslında, hakikat gazeteciliği yapıyorduk. Aslında serbest bırakılmamamıza şaşırmamamız gerekirdi, tutuklanmayı bekliyorduk. Ancak biz cezaevinde de hakikati yazmaya devam edeceğiz. Daha önce tutuklanmadım ancak cezaevleri ile ilgili birçok hak ihlali haberi yazdım. Bundan sonra böyle koşulları daha yakından görüp, daha yakından yazmak için elime bir fırsat geçti. Daha yeni cezaevine ayak bastık, ilerleyen günlerde maruz kaldığımız hak ihlallerini Özgür Basın aracılığıyla paylaşacağız. Özgür Basın susmadı, susmayacak, hakikatin kalemi bükülmez.

Selman Güzelyüz

Mekanın bir önemi yok

Selman Güzelyüz: Biz, Türkiye’deki iktidarların Özgür Basın direnişi karşısında mizansenlere başvurduğunun yakın tanığıyız. Bizleri mesleğinden tecrit etmeye çalıştıkça, Özgür Basın gerçekleri karanlıkta bırakmaz. Mekanın bizim için bir önemi yok. Olduğumuz her yer bizim için hakikati yazma alanıdır. İçeride ve dışarıda, gerçekleri yazmaya devam edeceğiz. 

Deniz Nazlım

Tutuklamaları değiştirmez

Deniz Nazlım: Türkiye'de gazeteci olmak zahmet ve emek isteyen bir meslek. İçinden geçtiğimiz zamanlarda cezaevlerine girmek ise en kolay şey. Ne yazık ki bu ülkede yazar, entelektüel, insan hakları savunucusu ya da gazeteci olmak şartına, cezaevine girmek eklendi. Bizler Özgür Basın’ın bir neferi olmakla suçlandık. Özgür Basın geleneğinin bir neferi, sürdürücüsü olmaktan onur duyuyoruz. Biz gazeteciyiz, yaptığımız tek iş gazetecilik. Bizi tutuklasalar da bu gerçek değişmeyecek, gazetecilik yapmaya, mesleğimizin onurunu savunmaya devam edeceğiz. 9 arkadaşımızla birlikte hakikatin peşinde olduğumuz için tutuklandık. Özgür Basın geleneğini sürdürmeye, hakikati savunmaya devam edeceğiz.  ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.