
Suriye’nin Türkiye sınırındaki Halep kentinde Emniyet Merkezi’ni hedef alan saldırıda çoğu sivil olmak üzere 25 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıdan Özgür Suriye Ordusu sorumlu tutuluyor. Ülkenin en büyük ikinci kenti olan Halep’te devlet binalarını hedef alan saldırılar gerçekleşti. Emniyet Müdürlüğü’nün hedef seçildiği bombalı saldırıda yetkililerin verdiği bilgiye göre 25 kişi yaşamını yitirdi, 175 kişi de yaralandı.
Devlet televizyonu ardı ardına düzenlenen iki ayrı saldırı ardından verdiği görüntülerde beş katlı binanın etrafındaki duvarın tahrip olduğu ve binanın camlarının kırıldığı görüldü. En az bir aracın tamamen parçalandığı çevredeki diğer araçların da zarar gördüğü belirtiliyor.
Ceset görüntülerini sansürsüz olarak yayınlayan devlet televizyonuna konuşa bir Suriyelinin Katar Emiri ile Başbakan Tayyip Erdoğan’a gönderme yapması dikkat çekti. Suriyeli, “Şeyh Hamad ve Erdoğan’ın özgürlüğü bu mu?” şeklinde sordu.
Rusya karşıtı gösteri
Şam yönetimi saldırıdan Özgür Suriye Ordusu’nu sorumlu tuttu. Ancak sözkonusu örgüt saldırıdan sorumlu olduğu iddiasını yalanladı.
Humus’ta devlet güçleriyle çatışan Özgür Suriye Ordusu, geçtiğimiz günlerde Suriye rejimine ait tüm karargahların vurulacağını duyurmuştu. Açıklamayı, 8 aydır Türkiye’de mülteci kampında kalan Ammar el Vavi yapmıştı.
Türkiye sınırındaki Halep, Suriye’nin Şam’dan sonra en büyük kenti. Kürtlerin yoğun olarak Şêxmeqsûd ve Eleşrefiye mahallelerinde yaşadığı kent, Suriye’nin sanayi kalbi olarak görülüyor.
Bu arada Suriye’deki muhalifler dün ‘Rusya Çocuklarımızı Öldürüyor Cuması’ ismini verdiği Cuma eylemlerine devam etti. Muhaliflere göre, dün Suriye’de en az 53 kişi yaşamını yitirdi.
Rusya yönetimi, muhaliflerin, Şam yönetimine yönelik bir dış müdahale istemine karşı çıkıyor. Rusya, Esad yönetiminin görevine devam etmesini istiyor.
Öte yandan Suriye muhalefeti, Perşembe günü de düzenlenen saldırılarda 112 tanesi sadece Humus şehrinde olmak üzere ülke genelinde 145 kişinin yaşamını yitirdiğini ileri sürdü.
HALEP