Halide Türkoğlu tahliye oldu

Kadın Haberleri —

Halide Türkoğlu

Halide Türkoğlu

  • ‘Örgüt üyesi olmak’, ‘ideolojik eğitim vermek’ iddiasıyla tutuklu yargılanan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eşsözcüsü Halide Türkoğlu’nun ilk duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

‘Örgüt üyesi olmak’, ‘ideolojik eğitim vermek’ iddiasıyla tutuklu yargılanan HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eşsözcüsü Halide Türkoğlu’nun ilk duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Açık tanık Kezban Kuday’ın ifadesi bulunduğu öne sürülerek HDP Gençlik Meclisi, PM ve MYK üyelerinin de bulunduğu 10 kişiyle birlikte tutuklanan Türkoğlu ve avukatı Resul Temur duruşmada hazır bulundu.

İddialara karşı savunma yapan Türkoğlu, kendisine isnat edilen suçlamalar sırasında HDP PM üyesi ve Eğitim Komisyonu Eşsözcüsü olduğunu dile getirerek, her siyasi partinin kendi tüzüğü ve politikası olduğunu belirtti. Yapılan eğitimlerin kendisine yönelik “ideolojik örgütsel eğitim verme” gibi bir suçlama olarak yöneltildiğini söyleyen Türkoğlu, “Bunları kesinlikle kabul etmiyorum” dedi.

İfadeler kurgu çıktı

Kezban Kuday adlı kişiyi tanımadığını ifade eden Türkoğlu, Kuday’ın ifadeleri nedeniyle aylardır tutuklu kaldığını belirterek, “Bir siyasetçinin temel haklarının engellendiğini, yurttaş olma hakkımızın da engellendiğini düşünüyorum. Bunun mevcut iktidar politikalarından bağımsız olmadığını düşünüyorum. Kezban’ın ifadesi ise bir kurgudur. Bunun emniyette kurgulandığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

Kuday ifade vermediğini söyledi

Verdiği beyanları sorulan tanık Kezban Kuday ise, “Ben Halide Türkoğlu’nu tanımıyorum. Sadece tesadüfen birkaç yerde denk geldim. Öyle görüştük. Onun hakkında bir ifade vermedim. Daha önce örgütsel eğitimler verdiği şeklinde bir beyanım olmamıştır. Halide Türkoğlu’nu HDP’de çalıştığım süre zarfında tesadüfen birkaç kere kendisini gördüm. Ben sadece avukatlarım huzurunda verdiğim ifadeleri kabul ettim. Sanık hakkında böyle bir ifadede bulunmadım. Kendisinin HDP içinde tam olarak ne yaptığını bilmiyorum” şeklinde konuştu.

Savcı tutukluluğun devamını istedi 

İddia makamı ise Türkoğlu’nun “adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağını” savunarak, tutukluluğunun devamı yönünde karar verilmesini talep etti. 

‘İfade tutanağı hukuka aykırı’

Avukat Resul Temur yaptığı konuşmada, tanığın ifadesinin ilk 16 sayfasının özel avukatı huzurunda alındığını ancak bu ifadeye daha sonra 14 sayfalık bir ekleme yapıldığını kaydetti. Temur şöyle dedi: “İfade tutanağı usule ve hukuka aykırı olarak alınmıştır. Kezban Kuday’ın özel müdafisi olmasına ve şüpheli olmasına rağmen tanıkmışçasına özel müdafisi olmamasına rağmen usule aykırı fotoğraftan teşhis yaptırılmaktadır. Bu PVSK’ya aykırıdır” dedi. Mahkeme, Halide Türkoğlu’nun tahliyesine karar vererek, duruşmayı 9 Aralık’a erteledi.  MA / AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.