Maillere ilk cevap Muhafazakar Parti'nin Avrupa Parlamentosu Milletvekili ve Parti'nin Dışilişkiler Sözcüsü Dr. Charles Tannock'tan geldi. Tannock verdiği cevapta Kürtlere yaşatılan acılardan haberdar olduğunu ve durumu dikkatle izlediğini belirtti. Tannock devamla, HPG gerillalarına yönelik kimyasal silah kullanımı ve Güney Kürdistan'da 7 kişilik bir ailenin Türk savaş uçaklarının bombardımanı ile katledilmesi olayını her platformda gündeme taşıdığını ve bir insan hakları savunucusu olarak da bu çalışmayı sürdüreceğini dile getirdi.
Roboski Katliamı'nı kınayan Tonnock, olayın takipçisi olacağını söyledi.


 CAN YILDIZ/LONDRA - MURAT KUSEYRİ/STOCKHOLM




Yeşiller'den soru önergesi


İsveç Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Bodil Cebellos toplu tutuklamalar ve Roboski Katliamı için soru önergesi vereceklerini söyledi.  "İnsansız Hava araçlarının ne zaman sivillerle sivil olmayanları birbirinden ayırt etmeyi öğrendiğini merak ediyorum" diyerek Türk devlet yetkililerin katliamı kaza olarak nitelemelerini eleştirdi. 
Katliamın kaza veya özür dilemekle geçiştirilemeyeceğini belirten Yeşiller Dış Politika Sözcüsü son saldırının AKP iktidarının insan ve kültürel hakları için mücadele eden Kürtlere karşı sürdürdüğü katı politikasının bir parçası olduğunu söyledi. Bu tür saldırıların nefreti daha da arttıracağı uyarısında bulundu. Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Peter Hultqvist de Dışişleri Bakanı Carl Bildt'i hedef alan bir açıklama yaptı. Türkiye'nin uzun yıllardır BDP'ye yönelik sistematik bir baskı politikasını yürüttüğünü belirten Hultqvist 2009 yılının Mayıs ayından bu güne kadar gözaltına alınan 7 bin 748 kişiden  büyük çoğunluğunun BDP'li olduğunu hatırlattı.
Hultqvist İsveç Dışişleri Bakanı Bildt'e Türk devletinin BDP'ye karşı yürüttüğü kabul edilmez baskılar ve Roboski'de gerçekleştirdiği katliama karşı ne yapmayı düşündüğü sorusunu yöneltti.


MURAT KUSEYRİ/STOCKHOLM