Hanau’nun 6. ayında adalet çağrısı

Dünya Haberleri —

.

.

  • Almanya'nın birçok kentinde Hanau katliamının 6. ayında eylemler düzenlendi ve adalet çağrısı yapılarak katliamın tüm yönleriyle aydınlatılması talep edildi.

Hanau Katliamı'nın üzerinden 6 ay geçti. Alman ırkçı Tobias Rathjen tarafından katledilen 9 kişinin anısına Almanya çapında eylemler düzenlendi. Onlarca kentte "Affetmek yok! Unutmak yok" şiarıyla protesto eylemleri gerçekleşti.

HANAU

19 Şubat'ta kentte yaşanan katliamda hayatını kaybedenler için Markplatz’ta bir anma töreni düzenlendi. Saygı duruşuyla başlayan anmaya çok sayıda aktivist, siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. "19 Şubat İnisiyatifi" ve "Tolerans ve Sivil Cesaret Enstitüsü" tarafından organize edilen etkinlikte hayatını kaybedenlerin yakınları birer konuşma yaptı. 

Saldırıda hayatını kaybeden Hamza Kurtović'in babası Armin Kurtović, “Yaşanan saldırının açıklığa kavuşması ve adaletin yerini bulmasını istiyoruz" derken Gökhan Gültekin'in abisi Çetin Gültekin, "Güvenlik makamları ırkçı zanlıdan haberdardı. Zamanında harekete geçmiş olsalardı bugün kardeşim hayatta olurdu" diye konuştu. Enstitü ve inisiyatif temsilcileri ise saldırının tüm boyutlarıyla aydınlatılması gerektiği dile getirirken, Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky, 19 Şubat’ın İkinci Dünya Savaşı sonrası Hanau için en kara gün olduğuna dikkat çekti.

BERLİN

Başkent Berlin’de ise "Hanau saldırısını ve kurbanlarını unutmadık" sloganıyla miting ve yürüyüş gerçekleştirildi. Federal Meclis Sol Parti milletvekili Petra Pau ve Evrim Sommer’in de destek verdiği anma yürüyüşüne 5 bin kişi katıldı. Yürüyüş ardından Hermannplatz’ta bir miting düzenlendi ve Hanau saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarının mesajları okundu. Ardından yapılan konuşmalarda Almanya’da yükselişe geçen ırkçılığa dikkat çekildi. Mitinge katılanlar "Irkçılık Alternatif değildir", "Kundakçıları Durdurun" yazılı pankartlar taşıdı.

KARLSRUHE

Katliamın altıncı ayı nedeniyle Karlsruhe'de bir araya gelen anti faşist örgütler VNN, Antifa, Linksjugend Solid’in yanı sıra çok sayıda anti faşist çarşı merkezinde bir araya gelerek bir miting düzenledi. Miting alanında polis yoğunluğu dikkat çekerken, eylemcilerle polisler arasında yer yer gerginlik yaşandı.

 

FRANKFURT

Hauptwache’de bir araya gelen yaklaşık dört yüz kişi katliamda yaşamını yitiren 9 kişi anısına dokuz dakikalık saygı duruşunda bulundu. Migrantifa’nın organize ettiği ve AGİF, YS, ADHK ve Kürt Kadın Hareketi’nin desteklediği ve konuşma yaptığı mitingte, Hanau benzeri ırkçılığın unutulmaması ve unutturmayacakları vurgusu yapıldı. Hanau katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve onları tanıtan yazılar, pankartlar taşındı ve mumlar yakıldı.

Frankfurt’ta yine aynı saatlerde DİDF ve çeşitli sol örgütlerin organize ettiği Hanau anma ve ırkçılığı protesto yürüyüşü yapıldı.

BIELEFELD

Kentte iki ayrı etkinlik ile Hanau saldırısında hayatını kaybedenler anıldı. Bielefeld Üniversitesi'nde gençler çiçekler ve mumlarlarla anma etkinliği düzenledi.

Akşam saatlerinde ise düzenlenen bir miting ve konuşmalarla Hanau’daki faşist saldırıda yaşamını yitirenler anıldı. Etkinliğe Kürt gençlik örgütleri YXK, JXK, TEKO-JIN ve TCŞ de katılım sağladı.

STUTTGART

Çok sayıda örgüt ve kurumun düzenlediği eylem Schlossplatz’da gerçekleştirildi. Hanau katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve onları tanıtan yazılar açılarak, anılarına mumlar yakıldı. Konuşmalar ardından yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

DUISBURG

Migrantifa’nın çağrısıyla Avendunkplatz’da düzenlenen mitingde Hanau saldırısında hayatını kaybedenler anıldı. “Hanau kurbanları bizi uyarıyor! Tüm ırkçı ve faşist örgütlenme ve partiler yasaklansın!” pankartının açıldığı eyleme Duisburg DKTM, Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi, AGİF ve Alman Anti-faşistleri katıldı. Mitingde yapılan konuşmalarda Almanya’da ırkçı söylemleri meşrulaştıran, göçmenleri ise kriminalize eden politikalara tepki gösterildi. Eylem, düzenlenen yürüyüş ardından sana erdi.

MANNHEİM

Irkçılığa Karşı Ayağa Kalk Rhein-Neckar’ın çağrısıyla Markplatz’ta yapılan anmaya kentteki antifaşistler, mültecilerle dayanışma grupları ve Türkiyeli göçmen örgütler de katıldı. Katledilen kurbanların isimleri tek tek okunarak saygı duruşunda bulunuldu.

37 kent, tek ses oldu

Almanya çapında en az 37 kentte düzenlenen anma, miting, yürüyüş, eylem ve etkinliklerde "Affetmek yok, Unutmak yok" mesajı verildi. Eylemlerin gerçekleştirildiği diğer kentler ise şunlar: Aachen, Bamberg, Bensheim, Chemnitz, Darmstadt, Dietzenbach, Dortmund, Erfurt, Essen, Friedberg, Fulda, Goslar, Göttingen, Hagen, Hamburg, Hannover, Hitzacker, Hofheim/Taunus, Kassel, Köln, Krefeld, Münih, Nürnberg, Offenbach, Osnabrück, Regensburg, Saarbrücken, Seligenstadt ve Wuppertal.

Cumartesi Hanau’da merkezi yürüyüş

Katliamın gerçekleştiği Hanau’da 22 Ağustos Cumartesi günü ise merkezi bir yürüyüş ve miting gerçekleştirilecek. Yürüyüş saat 13:00’te Kesselstadt semtinde (saldırının gerçekleştiği ikinci mekan) başlıyor. Bir gün önce gitmek isteyen veya otobüs ve araç bulamayanlar için onlarca kentten kalacak yer ve araçlar için şu siteden bilgi alabilirsiniz:https://19feb-hanau.org/2020/08/11/anreise/

22 Ağustos Cumartesi günü Hanau’nun yanı sıra Almanya’nın Hamburg, Potsdam, Rostock kentleri ile Avusturya’nın başkenti Viyana’da da ırkçılığa karşı gösteriler düzenlenecek.

19 Şubat'ta ne olmuştu?

19 Şubat tarihinde Almanya’nın Hanau kentinde Ferhat Unvar, Gökhan Gültekin, Hamza Kurtović, Said Nesar Hashemi, Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Păun ve Fatih Saraçoğlu isimli gençler ırkçı Tobias Rathjen tarafından katledildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.