
Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, bir avukat ve bir tuğgenerali öldürmek suçlamasıyla idama mahkum edildi.
Dün Irak’ın birçok bölgesinde bombalar patlarken, Irak Mahkemesi de tartışmalı bir karar aldı. Hükümete ve Şiiler’e yönelik ‘ölüm tugayları’ kurmakla suçlanan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi hakkında devam eden dava dün sonuçlandı ve mahkeme heyeti Sünni politikacıyı idamla cezalandırdı. Mahkeme ayrıca Haşimi’nin sekreteri ve damadı olan Ahmed Kahtan’ı da ölüme mahkum etti.
Haşimi, kararın açıklanmasından sonra Ankara’ya gitti ve Türk yetkililerle biraraya geldi.
Haşimi: Her şey komplo
Irak’ın önde gelen Suni siyasetçilerinden Tarık Haşimi, geçtiğimiz yıl Şii Başbakan Nuri Maliki hükümetince, Şiilere karşı cinayetler işlemek üzere gizli ölüm mangalları kurmakla suçlanınca Federal Kürdistan Bölgesi’ne sığınmıştı. Başbakan Maliki, ölüm mangalları tarafından gerçekleştirilen birçok cinayette doğrudan sorumlu tuttuğu Haşimi’nin teslim edilmesini istemiş ancak Hewler yönetimi adil yargılanacağına dair garanti verilmeden bunu yapmayacaklarını belirterek, iade talebini geri çevirmişti.
Hakkındaki suçlamaları reddederek, Başbakan Maliki’yi dikta rejimini kurmakla suçlayan Haşimi, bir süre sonra Hewler’den ayrılarak Türkiye’ye sığınmıştı. Haşimi, geçtiğimiz ay BBC televizyonunda katıldığı bir programda, adil bir yargılama ve can güvenliği garanti edilirse ülkesine dönüp yargı önüne çıkmaya hazır olduğunu söylemişti.
Bombalar patlatıldı
Mahkeme kararıyla birlikte Irak’ta Haşimi etrafında yaşanan mezhepsel siyasi krizin yol açtığı şiddet olaylarının daha da büyümesi bekleniyor.
Mahkeme kararının açıklanmasından önce, sabah saatlerinde başta başkent Bağdat ile Kerkük olmak üzere, çoğu asker-polislere karşı gerçekleştirilen silahlı ve bombalı saldırılarda 50’den fazla kişi hayatını kaybederken 100’den fazla kişi de yaralandı.
Başkent Bağdat’ın kuzeyindeki Duceyl kasabasında bir kontrol noktasına düzenlenen silahlı ve bombalı saldırı sonucu 11 asker hayatını kaybetti.
Güney Kürdistan’ın Kerkük şehrinde ise yaşanan iki farklı saldırıda toplam 12 kişi ölürken, 62 kişinin de yaralandığı bildirildi.
BAÐDAT