Hasret’in katiline 15 yıl ceza ödülü!

Kadın Haberleri —

.

.

  • Riha’nin (Urfa) Karaköprü ilçesi Akpıyar Mahallesi’nde 7 Ekim 2021’de Hasret Tutal'ı katleden Şervan Gülel'in yargılandığı davanın karar duruşması 27 Eylül’de Urfa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti fail hakkında “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, failin “duruşmadaki hareketlerini göz önünde bulundurarak” cezayı önce 18 yıla, “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimi de uygulayarak 15 yıla düşürdü.

Riha’nin (Urfa) Karaköprü ilçesi Akpıyar Mahallesi’nde 7 Ekim 2021’de Hasret Tutal'ı katleden Şervan Gülel'in yargılandığı davanın karar duruşması 27 Eylül’de Urfa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti fail hakkında “kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme heyeti, failin “duruşmadaki hareketlerini göz önünde bulundurarak” cezayı önce 18 yıla, “haksız tahrik” ve “iyi hal” indirimi de uygulayarak 15 yıla düşürdü.

Suçu hafifleten değerlendirme

Mahkeme faile verdiği ödül gibi cezanın gerekçesini açıkladı. Mahkeme iddia, savunma, tanık anlatımları, Hasret’in otopsi tutanak ve raporları, failin adli muayene raporu, olay yeri inceleme tutanakları, uzmanlık raporları, kolluk tutanakları, toplanan deliller ve dosya içeriğine bakılarak değerlendirme yapıldığını belirtti.

Gerekçeli kararında failin ve Hasret’in uzunca bir süredir arkadaş olduklarını, aralarında geçen tartışmalarda fiziki şiddetin de uygulandığının ifadelerden anlaşıldığına yer verdi. Kararda, “Olayın gerçekleştiği gecede sanık ve maktul arasında tartışma yaşandığı, tartışmanın kavgaya dönüştüğü, kavgada karşılıklı olarak fiziki şiddetin uygulandığı maktulün otopsi tutanağı içeriği ve sanığın adli muayene raporlarından görülmektedir. Sanık da bu hususu doğrulamakta ve maktule fiziki şiddet uyguladığını beyan etmektedir. Yine dosyaya yansıyan raporlardan maktul ve sanığın olay sırasında madde etkisi altında oldukları anlaşılmaktadır” denilerek failin suçunu hafifletmeye dönük değerlendirme yapıldığı görüldü.

 

Şervan Gülel

 

‘Bir anlık hiddet’ savunması

Mahkeme, failin Hasret’i katlettiğini raporlarla ortaya koyarken “bir anlık hiddet” olduğunu ve ilk haksız eylemin kimden geldiği bilinmediği yönünde “savunmada” bulundu. Kararın devamında şu ifadelere yer verildi: “İlk haksız hareketin kimden geldiği kesin delillerle ortaya konulamadığından, şüpheden sanık yararlanır ilkesi uyarınca sanık lehine haksız tahrik hükmü uygulanmış, eylemin karşılıklı olması nedeniyle sanık lehine asgari sınırdan indirim yapılmış olacak şekilde ceza tayin edilmiştir. Sanığın huzurdaki dava konusu eylem öncesinde herhangi bir suç kaydının olmaması ve yargılama sürecinde ifade ettiği üzüntüsünün samimi olduğu değerlendirilerek sanık lehine takdiri ceza indirimi uygulanmıştır.

Müebbetten 15 yıla

Açıklanan nedenlerle; her ne kadar sanık Şervan Gülel’in maktul Hasret Tutal’a yönelik olarak 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 82/1-f maddesi uyarınca ‘kadına karşı kasten öldürme’ suçundan cezalandırılması talep edilmiş ise de, suçun 7406 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce işlendiği… Suçun işlendiği tarihteki yasa hükmünün sanık lehine olduğu, bu haliyle sanığın ‘kasten öldürme’ suçunun temel şeklini işlediği anlaşıldığından; eylemine uyan 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 81/1. maddesi uyarınca cezalandırılmasına… Sanığın, ilk haksız hareketin kimden geldiği kesin olarak tespit edilememekle birlikte haksız fiilin meydana getirdiği hiddet ve şiddetli elemin etkisi altında suçu işlediği anlaşıldığından; şüpheden sanık yararlanır ilkesi gereğince 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 29/1.maddesi uyarınca cezasında takdiren alt sınırdan indirime gidilerek takdiren teşdiden cezalandırılmasına… Sanığın geçmişi, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları lehe değerlendirilerek hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 62/1. maddesi uyarınca takdiren 1/6 oranında indirim yapılmasına ve 15 yıl hapis cezasına indirilmesine ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.”

ŞEHRİBAN ASLAN/RIHA-MA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.