Hasta tutsağın infazı yakıldı

  • Kanser hastası tutsak Murat Aktaş’ın infazı, ‘iyi hal’ ve disiplin cezaları gerekçe gösterilerek yakıldı.

 

DENİZ YILDIZ/İSTANBUL

Türk cezaevlerinde yıllardır tutulan çok sayıda tutsağın keyfi gerekçelerle infazı yakılarak tahliyesi engelleniyor. Özcan Sönmez, Ramazan Durmaz, Menderes Leyla, Mustafa Akan, Soner Öz, Erin Kutdenur, Ali Asker Pamukçu, Resul Baltacı, Hamdin Demirkıran, Şakir Bülbül, Aydın Akdoğan, İsmail Yakın ve Tevfik Kalkan infazları yakılan onlarca tutsaktan birkaçı.

2034’ten 2049’a uzatıldı

İnsan Hakları Derneği hasta tutsak listesinde bulunan cilt kanseri Murat Aktaş da infazı yakılanlar arasında. Kasım 2004’te tutuklanan Aktaş, İstanbul (Kapatılan) 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından müebbet hapis cezasına mahkum edildi. 2010’a kadar Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan, ardından Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen Aktaş, 10 yıl burada kaldıktan sonra ise Kandıra Cezaevi’ne sürgün edildi. Hala Kandıra Cezaevi’nde tutulan hasta tutsak Aktaş’ın ‘iyi hal’ ve aldığı disiplin cezaları gerekçe gösterilerek infazı yakıldı. Aktaş’ın 2034 olan tahliye tarihi cezaevi idaresi tarafından 2049’a uzatıldı. Ağabeyi Aktaş’ın infazının yakılmasına tepki gösteren Emre Aktaş, son zamanlarda artan infaz yakmalara ilişkin kamuoyuna duyarlık çağrısında bulundu.

Cezaevinde sayısız saldırı

Ağabeyi Aktaş’ın Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde kaldığı dönemde kimi zaman saldırılara maruz kaldığını, birkaç arkadaşıyla birlikte sürgün edildiği Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde de 3-4 defa saldırıya uğradığını dile getirdi. Maruz kaldığı bir saldırı ardından Kandıra’ya sevk edildiğini belirten Emre Aktaş, şunları aktardı: “Ağabeyim arkadaşlarıyla birlikte hücrelerinin rutubetli olduğunu belirterek değişiklik için dilekçe veriyor. Ancak uzun bir süre dilekçelerine cevap alamıyorlar. Daha sonra o hücreye tadilat yapacak idare ‘dilekçeniz doğrultusunda başka hücreye gideceksiniz’ diyerek onları başka bir koğuşa koyuyor. Tadilat bittikten sonra da onları tekrar eski hücrelerine götürmek istiyorlar. Ağabeyim ve diğer tutsaklar çıkmak istemeyince de şiddet uyguluyorlar. Ağabeyimin kafasına vuruyorlar. O anda bilinci gidiyor. ‘Gözlerimi açtığımda revire gidiyordum. Koridordaydım’ diyerek olayı anlattı bize. Ondan sonra darp raporu alıyor. İki ay sonra da Kandıra F Tipi Cezaevi’ne sürgün edildi.”

Cilt kanseri tedavisi yok

Ağabeyinin dışarıdayken hiçbir sağlık sorununun olmadığını, cezaevinde hastalandığını belirten Emre Aktaş, şöyle devam etti: “Şu an moral olarak çok iyi, ancak birçok hastalığı ortaya çıkmış durumda. Cilt kanseri süreci başlamış. Sağlık durumundan kaynaklı hastaneye gittiğinde ona bakan doktorlar faşist olunca tedavi olmadan geri dönmek zorunda kalıyor. Bu nedenle cilt kanserinin iyi veya kötü huylu olduğunu anlayamıyoruz. Ayağında kısalma oluyor. Bilek ve elinde ağrıları var. Yine bir hastane randevusu almak tutsakların 6 ay ya da bir yılını alıyor.”

Kamuoyu duyarlı olmalı

Ağabeyinin infazının yakılmasına tepki göstererek, “İnfaz hakimliğine yaptıkları itirazdan da sonuç alamadığını kaydeden Aktaş, ”İnfaz hakimliğinin ret yanıtına karşı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne avukat aracılığıyla itirazda bulunduk. Bunun peşini bırakmayı düşünmüyoruz” dedi.

Aktaş’ın avukatı da konuya ilişkin AYM’ye başvurdukları bilgisini paylaştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.