Hatay'ın acil talepleri

Hatay Kriz Koordinasyon Merkezi

Hatay Kriz Koordinasyon Merkezi

  • Hatay Kriz Koordinasyon Merkezi, şehrin yeniden imarında tarihsel ve kültürel dokusuna saygılı olunması ve göç etmek zorunda kalan insanların geri dönüşlerinin de teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. 

Hatay Kriz Koordinasyon Merkezi, depremden sonraki iki haftalık sürece ilişkin Akdeniz Mahallesi'ndeki Defne Evi'nde açıklama yaptı. Koordinasyon Merkezi adına açıklama yapan Mutlu Aymaz, felaketin sorumlularının yargı önünde hesap vermesi için tüm güçleriyle mücadele edeceklerini belirtti. Antakya, Defne, Samandağ ve Kırıkhan'ın onarılacak değil, yeniden kurulacak kentler haline geldiğini belirten Aymaz, "Sadece üzerimize yıkılan; rant ve talan siyasetinin riyakarlığı değil, on yıllardır biriken ihmaller, ayrımcılık, yok sayma, değer vermeme yaklaşımının beton bloklar halinde insanlarımızın üzerine yıkılmasıdır" dedi.

Aymaz, kente dair talepleri şöyle sıraladı: 

* Öncelikle yıkılan ve ağır hasar gören, depremin yıkıcı etkisinin büyüklüğünü de dikkate alarak ihtiyaç duyan bütün Hatay halklarının “barınma sorunu” kentin özgün karakteri de dikkate alınarak ve altyapı sorunları çözülmüş biçimde giderilmelidir. Binlerce kişilik çadır kentler yerine çadır mahallelerin kurulması gerekmektedir. Uzun vadede mahallelerde konteyner kentler oluşturulmalıdır.

* Beslenme-giyim kuşam–sağlık ve eğitim ihtiyaçları çözülmelidir. Engelli, kronik hasta vb. dezavantajlı gruplar hiçbir biçimde mağdur edilmemelidir.

* Depremde mağduriyet yaşayanlara “asgari ücret" altında kalmamak üzere düzenli ve sürekli bir “nakdi” destek yapılmalıdır.

* Hatay şehrinin yeniden imarında “şehrin tarihsel ve kültürel” dokusuna saygılı olunmalı, şehri terk etmek zorunda kalan insanların geri dönüşleri teşvik edilmeli, şehir hiçbir biçimde inşaat rantına teslim edilmemelidir.

* Eski ve yeni bütün bürokratik ve siyasi sorumluların hesap vermesi sağlanmalıdır.

 * Deprem mağdurlarının diğer kentlere nakli ve gidilen kentlerdeki barınma sorunu kamu tarafından giderilmeli. HATAY

* Depremzedelere yönelik konut inşaatlarının yer seçim kararının aceleye getirilmemesini talep ediyoruz.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.