
'Ne mutlu ki onun evlatlarıyız'
Anmada konuşan Hatice Ana'nın kızı Dêrsim Belediyesi Eşbaşkanı Nurhayat Altun, "Hatice Ana kelimelere sığmaz" diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Uzun soluklu bir yaşamı oldu. Önce bir anne, sonra değerli bir yoldaş, özgürlüğüne sevdalı bir Kürt kadınıydı. Onu yaşamak gerekir. Hatice Ana, Kemalleri, Hayrileri, Mazlumları anlatarak büyüttü torunlarını. Özgür Kürdistan sevdasını anlatarak büyüttü. Boğazından keserek evladına silah aldı. Amed Zindanı'nda Esat Oktay'a başkaldırarak, 'Sen benim evladımı öldürsen de ben bu halimle bir tane daha doğururum' diyen bir anaydı o. İlkelerinden vazgeçmeyen bir anaydı. Onun yasını tutmayacağız. Ne mutlu ki onun evlatlarıyız. Sen rahat uyu ana, özgür Kürdistan'ı kurana dek senin yolunda yürümeye devam edeceğiz."
'Ait olduğu yere götüreceğiz'
Amed Büyükşehir Belediyesi Eski Başkanı Osman Baydemir ise, Hatice Ana'yla ilgili duygularını şu sözlerle anlattı: "O ilk sürgünü Dersim'de, daha sonra Ankara'da, daha sonra Avrupa'da yaşadı. Çok şükürler olsun ki, bugün Türkiye'de biraz olsun refah içinde yaşıyorsak, şehit analarımızın sayesindedir. Bugün sizin misafiriniziz; Hatice Ana'yı almak için buradayız. Onun tek hayali, özgür Kürdistan'ı görebilmekti. Sana söz veriyoruz ana, bir gün mezarına gelip bu müjdeli haberi sana vereceğiz. Çok şey var aslında anlatılacak ama ne haddime onu anlatmak. O Hayrilerin, Kemallerin, Sakinelerin, Mazlumların, hepimizin annesiydi. Bu bir yas değil, otuz yılın anmasıdır. Aşk olsun sana anneciğim, aşk olsun; kendin gibi yiğit evlatlar yetiştirdiğin için. Aşk olsun sana, sadece kendi evlatlarına değil tüm Kürt halkına annelik ettiğin için. Hatice Ana hiçbir zaman unutulmayacak. Şimdi müsaadenizle, onu sizden alıp gitmesi gereken yere, torunlarının yanına götüreceğiz. Yolun açık olsun, fikir ve düşüncesi özgür Kürdistan olan anamız."
'Örnek alırsak zafere ulaşırız'
Kongra Gel Eşbaşkanı Remzi Kartal ise, Hatice Ana'nın Kürt Özgürlük Hareketi'nin bütün aşamalarına tanıklık ettiğini belirttiği konuşmasında şunları söyledi: "Kürt Özgürlük Mücadelesi'nin nasıl zorluklardan, aşamalardan geçtiğinin adıdır Hatice Ana. Önder Apo, Kürt anaları üzerine saatlerce konuşur. Çünkü Kürt Özgürlük Mücadelesi'nin tüm alınterini anaların döktüğünü bilir. Hatice Ana da böyle bir ana. Onun yaşamını kendimize örnek alırsak zafere ulaşabiliriz. Biz Hatice Ana'nın ve onun gibi anaların evlatlarıyız. Onların hayallerinin gerçekleşebileceği günler gelmiştir. Hatice Ana'nın hayalinin gerçekleşmesine az kalmıştır. Minnetle ve saygıyla anıyorum."
'Gorki'nin 'Ana'sının gerçek hali'
Kürt siyasetçi Fuat Kav da anmada bir konuşma yaptı. "Devrimimizin anasını gönderiyoruz" diyen Kav, şöyle dedi: "Acılı bir gündeyiz ama ayrıca gururlu bir anı da yaşıyoruz. Kürt Özgürlük Mücadelesi'ni her türlü fedakarlığıyla yaşayan bir anadan bahsediyoruz çünkü. Her insan zora düştüğünde hata yapabilirdi; cezaevlerindeki işkenceye yenik düşüp boşa düşebilirdi; ama Hatice Ana hiçbir zaafiyet göstermedi. Zor koşullarda aman dilemedi. Her insan sevdiklerinden birini kaybettiğinde gözyaşı döker; ama Hatice Ana, düşmanı sevindirmemek için şehitlerinin ardından gözyaşı bile dökmeyen bir anaydı. Partiyle tanıştığı ilk andan son nefesine kadar büyük direniş sergiledi ve asil Kürt kadınının duruşunu gösterdi. Gorki'nin Ana'sı bir roman kahramanıydı; ama bizim Hatice Ana'mız bir gerçekti; gerçek bir Kürt kadınıydı. Xezal Ana'ya da ona yıllarca hizmet ettiği için teşekkür ediyorum."
'Kemal Pir 'ikinci anam' derdi'
Anma etkinliğinde, Hatice Ana'nın yakından tanıdığı Kürt Özgürlük Hareketi'nin öncü kadrolarından Kemal Pir'in yeğeni Ziya Pir de bir konuşma yaptı. Pir, şunları söyledi: "Kürdistan dağlarının şu anda özgür olmasını Kemal Pirlere ve onlara analık eden Hatice Ana gibi analara borçluyuz. Bizler de bu mirasa sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. Kemal Pir, yaşamında Hatice Ana'ya 'ikinci anam' diyordu. Yaşamında örnek aldığı ikinci annesiydi. Saygıyla anıyoruz."
Abdullah Öcalan: Emekleriniz tarihsel önemde
Cenaze töreninde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Hatice Ana’nın sağlığında kendisine gönderdiği mektup da okundu. Öcalan’ın mektubu şöyle:
"Sevgili Hatice Ana,
Size dair çok güzel anılarım bulunmaktadır. Bu günleri özlemle anıyorum. Kuşkusuz özgürlük mücadelemizin gelişmesinde siz analarımızın değerli katkıları inkar edilemez. Hele hele sizlerin hem bireysel olarak hem de halkımız üzerindeki emeklerinizin tarihsel önemde olduğunu vurgulamak isterim. Kürdistan mücadelesinin sizler gibi anaların emeği ve sizlerin yetiştirdiğiniz Kürdistan'ın yiğit çocuklarının kahramanlıkları ve fedakarlıkları üzerinden zaferle taçlanacağına her zaman inandım ve bu inancımı hala korumaktayım. Bu inancımla sizi özlemle kucaklıyor ve sağlıklı günler diliyorum."
EVÎN AKSOY / ADEM KARAÇOBAN/KÖLN
KCK: Özgürlük hayallerini gerçekleştireceğiz
KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanları, Almanya'nın Köln kentinde 93 yaşında yaşamını yitiren ve dün Ankara'ya uğurlanan Hatice Altun (Hatice Ana) için bir başsağlığı mesajı yayınladı.
Mesajda Altun'un daha grup aşamasında olduğu dönemde, ilk günden tüm imkanlarını PKK için seferber ettiğine dikkat çekilerek, "evini ve tüm imkanlarını ilk günden hareketimize açan, hepimize tek tek emeği geçen, zindan kapılarında kitle direnişine öncülük eden, düşmana hiçbir zaman boyun eğmeyen, özgürlük mücadelesine oğlunu ve torunlarını şehit veren cesur ve fedakar, hepimizin anası değerli Hatice anamızı yitirmiş olmanın büyük acısını yaşıyoruz" denildi.
KCK, "Hatice anamızın anısı, onun özgürlük hayallerini gerçekleştirmenin gerekçesi olacaktır. Anısı önünde saygıyla eğiliyor; ailesine, yakınlarına ve kendisini tanıyan herkese başsağlığı diliyoruz" dedi.
DBP Eşbaşkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek'in imzasını taşıyan başsağlığı mesajında ise Altun'un yaşamını yitirmesini "derin üzüntüyle" karşıladıkları belirtilerek ailesine ve Kürt halkına başsağlığı dilekleri iletildi.