Hayat bir daha eskisi gibi olmayacak

Toplum/Yaşam Haberleri —

6 Şubat 2023 Depremi / Maraş - Foto:AFP

6 Şubat 2023 Depremi / Maraş - Foto:AFP

  • Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük deprem milyonlarca insanı etkilerken on binlerce insan halen enkaz altında. Koca bir mezarlığa dönen Elbistan'da insanlar kaybettikleri sevdiklerinin arkasından yas bile tutamadan şehri terk etmek zorunda kalıyor.

Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük deprem milyonlarca insanı etkilerken on binlerce insan halen enkaz altında. Yaşanan yıkımdan sonra dünyayla bağı kopan ve her geçen gün daha da boşalan Elbistan’da zaman adeta depremin yaşandığı anda durdu. Koca bir mezarlığa dönen ilçe merkezinde ağıtlar yükselirken, insanlar yaşananların halen bir kâbus olmasını umut ediyor. Elbistanlılar, kaybettikleri sevdiklerinin arkasından yas bile tutamadan şehri terk etmek zorunda kalıyor.

Çaresizlik ve umutsuzluk

Hava sıcaklığının eksilerde seyrettiği ilçede, depremin bilançosu halen bilinmezken her gün cemevi veya hastanelere getirilen cansız bedenler kimi zaman kefensiz defnediliyor. Çok az sayıda evin ayakta kalabildiği ilçede birçok enkazda halen çalışma başlatılmadığı, çalışma olan enkazlar için ise kepçe vurma kararının alındığı öğrenildi. Ne yaşamını yitiren, ne de enkaz altında ki yurttaş sayısı net olarak bilinmiyor. İnsanların devlet tarafından acıları ve ölüleriyle baş başa bırakıldığı ilçede yaşanan çaresizlik ve umutsuzluk insanların yüzüne yansıyor.

Morglar ve mezarlıklar dolu

Elbistan’da yaşanan kıyameti ne çektiğimiz görüntüler ne de yazdığımız bu satırlar ile anlatmak mümkün. Her sokakta bir enkaz her enkazın başında ailenin günlerdir beklediği ilçede morglar ve mezarlıklar dolu. Depremin üzerinden günler geçmesine rağmen yaşadıklarını anlatmakta zorlanan Elbistan’lı yurttaşların ağzından tek ortak cümle, “Bu tufan neydi başımıza geldi” oluyor. Depremin ardından evlerine giremeyen yurttaşlar soğuk havalarda çadırlarda kalmak istemediği için ilçeden ayrılıyor.

Dayanışma umut veriyor

Elektrik ve suyun olmadığı ilçede insanlar tuvalet ihtiyacını bile gidermekte ciddi zorluk yaşıyor. Salgın hastalık riski ile karşı karşıya olunan ilçede köylere verilen sular ise çamurlu akıyor. Kullanılmayacak şekilde akan sular günlerdir düzeltilmezken, insanlar içme sularıyla ihtiyaçlarını karşılıyor. Soğuk havaya ve zor koşullara rağmen enkaz altlarından çıkan canlı bedenler ise insanlara bir nebze olsun umut veriyor. İlçedeki yurttaşlara umut veren şeylerden biri de yürütülen dayanışma. Halkın seferber olduğu ve şehir dışından gönüllü onlarca kişinin geldiği ilçede halkın yaraları sarılmaya çalışılıyor. Bir yandan yıkım bir yandan da dayanışmanın olduğu ilçede önümüzdeki günlerde neler olacağını ise kestirmek zor.

30 yakınını kaybetti

Annelerin ağıtları arasında gezdiğimiz ilçede bir enkazın başında oturan Elbistan’lı bir kadın ağlayarak deprem günü yaşadıklarını ve sonrasını anlatıyor. Depremde 30 yakınını kaybettiğini de sözlerine ekliyor. “Adımı değil burayı alın çekin” diyerek ismini bizimle paylaşmayan kadın konuşmasının devamında şunlara yer verdi: “İlk depremde burada sadece bir iki bina yıkıldı. Çok fazla zararımız yoktu. İlk deprem olduğunda herkes o karda aşağı indi. Saatlerce yeni bir deprem olabilir diyerek aşağıda beklediler. Sonra öğlen saatlerinde insanlar artık çocuklarıyla üşümeye başlayınca yeniden evlerine çıktılar. Ne olduysa o zaman oldu. O zaman herkes enkaz altında kaldı. Yoksa ilk depremde insanların hepsi dışarıdaydı.”

Tek bir kurtarma ekibi gelmedi

İlçeye tek bir kurtarma ekibinin dahi gelmediğini ve insanların donarak yaşamını yitirdiğine dikkat çeken kadın, “Bizim binamız yıkıldı ama altında kimse kalmadı biz hepimiz inmiştik. Bu binada kimse kalmadı ama kuşum kaldı. Ben herkesi çıkardım bir ona yetişemedim. Her gün geliyorum buraya geliyorum, belki sesini duyarım diye. O da bir canlıydı sonuçta. Belki sağ çıkar diye bekliyorum.

Kurtarma ekibi hiç gelmedi bize. Bizim buraya en son 3 gün geçtikten sonra gönüllüler gelmeye başladı. Ailemden 30 kişiye yakın insan göçük altında kaldı. Geç müdahale edildiği için onlardan sağ çıkan olmadı, hepsi hayatını kaybetti. Arama kurtarma ekipleri erken gelip çalışmaya başlasaydı, kurtulurlardı” diye konuştu. MARAŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.