- AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, AKP'nin geçen hafta sonu Sapanca'da düzenlenen kampında, 'çerçeve yasa'nın Meclis yaz tatiline girmeden çıkarılacağına ilişkin net mesaj verdiği öne sürüldü.
BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın toplantıya katılan milletvekillerinin aktarımınına dayandırdığı haberine göre; toplantıda 'çerçeve yasa' taslağına ilişkin milletvekillerine bilgi verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Meclis tatile girmeden yasanın çıkarılacağı yönünde net mesaj verdi. Yapılan sunuma göre, "silah bırakan münfesih (feshedilmiş) örgütün üyelerini" kapsayacak 'çerçeve yasa'dan ilk aşamada yaklaşık 5 bin örgüt üyesi yararlanacak. Düzenlemenin bir "af" içermediği vurgulanan sunumda, özellikle suça karışmayan örgüt üyelerinin geri dönüşünü teşvik edecek ve bazı suçlar bakımından ceza indirimi sağlayacak formüller üzerinde çalışıldığı ifade edildi. 'Çerçeve yasa'da, suça karışan ve karışmayan örgüt üyeleri için ayrı bir tasnif yapılacağı, "terör suçu" işleyen kişiler hakkında cezanın tamamen kaldırılması yerine alt sınırdan uygulanması formülü üzerinde durulduğu belirtildi.
'Çerçeve yasa'nın Meclis'ten geçmesi, örgütün silah bıraktığının "teyit ve tespiti" koşulundan vazgeçilmesi anlamına gelmiyor. Yasanın uygulanması ile örgütün silah bıraktığının teyit ve tespiti sürecinin eş güdüm içinde işleyeceği bir mekanizma öngörülüyor.
Adalet Bakanı Akın Gürlek de 'çerçeve yasa'yla ilgili "münfesih örgüt" kapsamı ve kamuoyundaki yeni infaz düzenlemesi beklentilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gürlek'in, başka örgütlerin de kapsama girmemesi için "münfesih örgüt" tanımı ve kapsamının net biçimde çizilmesi uyarısında bulunduğu belirtildi. Yapılan bilgilendirmede, bir örgütün kendisini feshettiğini açıklamasının yeterli görülmeyeceği, buna devlet birimlerinin karar vereceği ifade edildi.
Bu konudaki yetkinin Milli Güvenlik Kurulu'nda )MGK) olduğunu belirten bir milletvekili BBC Türkçe'ye şu bilgileri verdi: "Hangi örgütlerin fesih sürecinde olduğuna ilişkin bize bilgi verilmedi. Ancak her örgüt kendisini feshettiğini açıklayınca bu kapsama girmeyecek. Devletin buna ilişkin değerlendirmesi esas alınacak ve PKK dışındaki örgütlerin yararlanması engellenecek."
İnfaz yasası
Toplantıda 'çerçeve yasa'nın sonuçlarına ilişkin de değerlendirmeler yapıldı. Parti kaynaklarının verdiği bilgiye göre; Adalet Bakanı Gürlek, kamuoyunda uzun süredir geniş kapsamlı bir infaz düzenlemesi beklentisi olduğuna dikkat çekerek, 'çerçeve yasa'nın çıkarılması halinde bunun diğer hükümlüleri de kapsayacak yeni bir infaz düzenlemesi talebini tetikleyeceğini vurguladı. Cezaevlerindeki doluluğa da dikkat çeken Gürlek'in, "Terör örgütü üyeleri serbest kalırken kapsamlı bir infaz düzenlemesi yapılmazsa bunu cezaevindeki diğer insanlara anlatamayız" mesajını verdiği ifade edildi. 'Çerçeve yasa'dan bağımsız olarak kapsamlı yeni bir infaz düzenlemesinin yeni yasama yılında Meclis gündemine getirileceği belirtildi. ANKARA