HDP'den köşe bucak kaçan CHP, Kürdistan'a neden gitti?

Fehim IŞIK yazdı —

  • Kuzey'deki Kürtlerle, HDP'yle yan yana görünmekten, seçimlerde olumsuz etki yaratır diyerek kaçan CHP'nin, Hewlêr ziyaretinin altında Kürtlere dönük bir iyi niyet aramak zor görünüyor.

CHP heyetinin Güney Kurdistan'a dönük ziyareti tartışılıyor.

Ziyaretin amacına ilişkin ilk tepki AKP cephesinden geldi.

AKP'nin kalemşörlerinden Melih Altınok, "Ne varmış Barzani'yle görüşmekte?" başlığıyla adeta bir itirafname yazdı. Altınok yazısında, CHP'nin Barzani ile Erdoğan arasındaki diyaloğun bir devlet diyaloğu olduğunu yeni anladığını ileri sürüyor. Söz konusu diyaloğu açıklarken de, "Ankara Özal döneminden beri, Barzani ailesinin, PKK ile kimi zaman silahlı çatışma boyutuna gelen ideolojik ayrılıklarından yararlanıyor. Çözüm sürecinde olduğu gibi, Kürtler nezdinde itibarı olan köklü Barzani ailesiyle PKK'nin bölgedeki hâkimiyetinin zayıflatılması için stratejik ilişkiler geliştiriyor." diyerek, CHP'nin de son ziyaretiyle birlikte bu politikaya yöneldiğinin altını çiziyor.

CHP'nin, özellikle AKP iktidarının perçinlendiği 7 Haziran 2015 genel seçiminden sonraki tutumuna baktığımızda, bu ziyaretin Melih Altınok'un itiraf ettiği gibi devleti ilgilendiren bölümünün yanı sıra bir de CHP'yi ilgilendiren bölümünün olduğunu söylemek mümkün.

CHP yıllardır AKP'nin Kürt Özgürlük Hareketi'ne ve HDP'ye dönük saldırılarına ya sessiz kalarak ya da 1 Kasım 2015'te seçimlerin tekrarlanmasında görüldüğü gibi diktatörlük koşullarının oluşmasına olanak sağlayarak destek verdi.

CHP bu siyasetiyle Türkiye'nin geleceği açısından önemli bir seçenek olarak ortaya çıkan HDP'nin zayıflamasını da hedeflemişti.

HDP eski eşbaşkanları ile milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına destek veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözleri hala akıllardadır. Kılıçdaroğlu, "Anayasaya aykırıdır ama evet diyeceğiz" sözleriyle AKP'nin hukuksuzluklarını açıktan desteklemişti.  

Yine, Kürdistan'daki belediyelere kayyum atanmasında da CHP engelleyici bir yaklaşım içine girmedi; hatta sessiz kalarak onayladı.

Bunun temel nedeni, HDP'nin 3. yol siyasetinin bir seçenek olmaktan çıkarılmasıydı.

Nihayetinde, tüm saldırılara rağmen Kürt özgürlük mücadelesinin ve HDP'nin önü kesilemeyince, önümüzdeki döneme hazırlık olarak bu kez yeni bir siyaset devreye konulmuş görünüyor. Bu yeni siyasette de Güney Kürdistan ve KDP yönetimi ile Kuzey Kürt Hareketi'ne karşıtlık temelinde ilişki geliştirme ve bu ilişki üzerinden Melih Altınok gibilerin sözünü ettiği devlet siyasetini, önümüzdeki iktidar döneminde bu kez CHP üzerinden yaşama geçirme hazırlıklarının olma ihtimali var.

Bu ziyaretin bir de İyi Parti ayağı var. Millet İttifakı'nda CHP'nin ortağı olan İyi Parti'nin bu görüşmeden habersiz olması mümkün görünmüyor. CHP'nin de söz konusu ittifaka rağmen böyle bir ziyaret yapmayacağı açık iken bu ziyaretin İyi Parti tarafından da desteklendiği söylenebilir.

Kuzey'deki Kürtlerle, HDP'yle yan yana görünmekten, seçimlerde olumsuz etki yaratır diyerek kaçan CHP'nin, Kürtlere dönük ırkçı yaklaşımlarda MHP'den geri kalmayan İyi Parti'nin de desteğini alarak KDP yönetimi ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi haritası önünde poz vermesi, bu ziyaretin kısa vadeli hesaplarla yapılmış bir seçim hazırlığı olarak değerlendirilemeyeceğini de gösteriyor.

Ziyaret sonrasında konuşan CHP heyetinin başkanı Oğuz Kaan Salıcı ziyaretin Türk devletinin bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğini ve hazırlanacak raporun Dışişleri Bakanlığı'na da sunulacağını açıkladı.

Tüm bu gelişmeler birlikte düşünüldüğünde, CHP'nin Hewlêr ziyaretinin altında Kürtlere dönük bir iyi niyet aramak zor görünüyor. Umarım yanılırız ama bu ziyaretin ardından görünen o ki yeni ince hesaplar var.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.