HDP Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, BM İnsan Hakları Komiseri Zeid Ra’ad Zeid El Hüseyin, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nil Muiznieks, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Sayın Thorbjorn Jagland, Avrupa Komisyonu Genişleme Komisyoneri Johannes Hahn, AB Dış İlişkiler ve Savunma Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AP Başkanı Martin Schulz ve AP Türkiye Raportöru Kati Piri’ye barış akademisyenlerinin üniversitelerden uzaklaştırılması ve öğretmenlerin tasfiye edilmesine yönelik mektup yazdı. 

Mektupta, AKP hükümetinin darbe ile mücadele adı altında Gülen cemaatine yönelik tasfiye operasyonlarının hükümetin otoriter ve baskıcı uygulamalarına, özellikle Kürt sorunundaki militarist politikalarına eleştirel tavır sergileyen siyasal ve kamusal alandaki tüm muhalif kesimlere yöneldiğine işaret edildi. İşten çıkarılan ya da açığa alınan barış akademisyenleri ve Eğitim Sen üyesi öğretmenlerin durumu hakkında detaylı bilgi verilen mektupta, uluslararası kurumlar, eğitim ve sendikal alandaki aktivistler, insan hakları örgütlerine, “Bu otoriter uygulamaların durdurulması için çaba gösterme ve akademisyenler ile öğretmenlerle dayanışma içerisinde olma” çağrısı yapıldı. 


Öğretmenler itiraz ediyor 

Öte yandan Kanun Hükmünde Kararname ile görevinden alınan 11 bini aşkın öğretmen itirazlara başladı. 4 bin 534 öğretmenin açığa alındığı Amed’de öğretmenler dün görevden alınmalara toplu olarak itiraz etti. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verilmek istenen itiraz dilekçeleri, okul idarelerine verilmesi gerektiği belirtilerek reddedildi. Öğretmenlerin dilekçelerini okul idarelerine teslim edecekleri bildirildi.

Hatay’da 928, İskenderun ilçesinde ise 260 eğitim emekçisi görevden alınmıştı.  İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde protesto eylemi yapan öğretmenler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne de topluca itiraz dilekçeleri verdi.

Muş, Van, Mersin, Adana, İstanbul, İzmir gibi birçok kentte de açığa alının eğitim emekçileri hazırladıkları itiraz dilekçelerini İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim etti.