Hem faşist hem de hantal

Erdoğan ve 6 Şubat 2023 Depremi

Erdoğan ve 6 Şubat 2023 Depremi

  • Tüm askeri ve bürokratik gücünü merkezileştirip Kürtlere karşı savaşa ve Kürt düşmanlığıyla Türkleri istismar etmeye göre organize eden AKP-MHP-Engenekon yönetimindeki Türk devleti, 10 ili ve 14 milyona yakın insanı vuran deprem karşısında organize olamadı.
  • İlk 36 saat boyunca ulaşamadığı yerleşim birimleri ve kışın soğuğunda dokunmadığı enkazlar olan Erdoğan reisliğindeki Türk tipi başkanlık sistemi, 36 saat sonra depremin yaşandığı 10 ili 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' olarak ilan etti, üç aylık OHAL uygulaması kararı aldı.

Maraş'ın Pazarcık Elbistan ilçeleri merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde ve takip çeşitil büyüklüklerdeki toplam 312 depremin etkilediği Maraş, Antep, Urfa, Amed, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya illerinde dün öğleden sonra itibarıyla henüz ulaşılamayan yerleşim yerleri ve binalar vardı.

AFAD, dün sabah yaptığı açıklamada, Maraş merkezli depremlerde 5 bin 775 binanın yıkıldığını, henüz teyidi yapılmamış ancak 'yıkıldı ihbarı' gelen bina sayısının 11 bin 302 olduğunu bildirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da dün öğleden önce AFAD Genel Merkezi'nde deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Hatay, Maraş ve Adıyaman'a saat 11.00 itibarıyla 48 saat süreyle afetle ilgili sevkiyat yapanlar hariç araç girişinin durdurulduğunu açıklayan Oktay, MEB ve Gençlik Spor Bakanlığına bağlı yurtlarda toplam 380 bin 500 afetzedenin barındığını bildirdi.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, depremin etki alanının yaklaşık 110 bin kilometrekarelik bir alanı kapsadığını, Türkiye'nin yüzölçümünün yaklaşık 7'de birine karşılık gelen alanda depremin etkilerinin hissedildiğini söyledi. Deprem bölgesinde olumsuz hava şartlarının devam ettiğine değinen Tatar, ekiplerin bölgeye ulaşmakta zaman zaman sıkıntı yaşadığını da söyledi.

Fuat Oktay, 14 ülkeden 3 bin 294 arama kurtarma personelinin fiilen sahada olduğunu dile getirdi. Oktay, hastanelerdeki hasar boyutunda değişme olmadığını, sahra hastanelerinin kurulumunun hızlı olarak yapıldığını kaydetti.

Erdoğan 24 saat sonra

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ise 24 saat sonra Saray'daki bir ofisinde (Depremi Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi) yanındaki kurmaylarıyla hazırlanan açıklamayı okudu. Erdoğan, halkı çaresiz bırıkmanın mazeretini "Sadece Cumhuriyet tarihimizin değil, coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız" sözleriyle ifade ederek açıklamasına başladı. Devletin tüm kurumları, personeli, aracının seferberlik ruhuyla felaket bölgelerinde çalışmaya başladığını ileri süren Erdoğan, ilk etapta 100 milyar liralık kaynağı kurumların emrine tahsis ettiklerini söyledi. Halihazırda 53 bin 317 arama-kurtarma görevlisiyle destek personelinin enkaz bölgesinde çalıştığını öne süren Erdoğan, Türk ordusunun da ihtiyaca göre görevlendirildiğini belirtti.

Ölü ve yaralı: 125 bin 717

Erdoğan, açıklama yaptığı saat 14.00 itibarıyla 3 bin 549 kişinin yaşamını yitirdiğini, 22 bin 168 kişinin yaralandığını 8 binin üzerinde kişinin de enkaz altından sağ olarak kurtarıldığını söyledi.

OHAL ve Afet Bölgesi

Tüm okullarda 13 Şubat'a, afet bölgesindeki okullarda 20 Şubat'a kadar eğitim öğretime ara verildiğini belirten Erdoğan, Anayasa'nın 119. maddesinin verdiği yetkiye dayanarak OHAL ilan etme kararı aldıklarını duyurdu. "Depremin yaşandığı 10 ilimizi Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan ediyoruz" diyen Erdoğan, "Deprem yaşanan 10 ilimizi kapsayan ve 3 ay sürecek OHAL kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Meclis süreçlerini hızla tamamlayacağız" dedi.

Tehdit sopasını da gösterdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yalan haber, çarpıtmalarla insanımızı birbirine düşürmeye niyetlenenleri takip ediyoruz. Gün tartışma günü değil günü geldiğinde tuttuğumuz defteri açacağız" diye ekledi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.