Hendek’te bitmeyen patlama

❏

  • Sakarya’nın Taşkısığı bölgesinde bir patlama meydana geldi. Patlamanın, 3 Temmuz’da Hendek’te patlama meydana gelen fabrikada patlamayan havai fişek ve patlayıcıları imha etmek için taşıyan araçta meydana geldiği ileri sürüldü.

Sakarya’nın Hendek ilçesinde geçen hafta havai fişek fabrikasında meydana gelen ve Ateşin Çocukları İnisiyatifi’nin üstlendiği patlamanın ardından patlamamış havai fişekler ve diğer patlayıcılar, kamyonla Adapazarı Taşkısığı mevkiinde bulunan taş ocağına getirildi. Bu sırada patlama meydana geldi; 3 asker öldü, 8’i de yaralandı.

Sakarya’nın Taşkısığı bölgesinde bir patlama meydana geldi. Patlamanın, 3 Temmuz’da Hendek’te patlama meydana gelen fabrikada patlamayan havai fişek ve patlayıcıları imha etmek için taşıyan araçta meydana geldiği ileri sürüldü.

Olay yerinde açıklama yapan Taşkısığı Mahallesi Muhtarı Muharrem Bektaş, olay öncesinde jandarmanın kontrollü patlama yapılacağını duyurduğunu ve halkı uyardıklarını söyledi. Orman içinde daha önce taş ocağı açılan ve artık kullanılmayan bölgede kontrollü patlama yapılmak istendiğini, ancak olay yerine gittiklerinde malzemeyi taşıyan aracın parçalandığını ve yaralı asker ile siviller gördüklerini belirten Bektaş, çok sayıda ambulansın olay yerine geldiğini anlattı.

Bölgeye gelen ekipler, yaralanan kişileri Sakarya’da bulunan hastanelere kaldırdı. Patlamanın olduğu bölgede kamyondan geriye enkaz yığının kaldığı görüldü.

Türk İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Sakarya-Hendek ilçesi Taşkısığı Mahallesinde faaliyet gösteren taş oacağında Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı gereği Havai Fişek Fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü şekilde patlatılması maksadıyla taşıyan kamyondan indirildiği esnada, patlama meydana geldiği; 2’si patlayıcı madde imha timinden olmak üzere 3 jandarma personelinin öldüğü, 8’nin yaralandığı bildirildi.

Soylu ve Çetin oradalar

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, beraberinde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin’le Sakarya’daki patlamanın yaşandığı bölgeye geldi. Soylu, incelemelerinin ardından şunları söyledi: “Yaklaşık 15 tonluk patlayıcı geçtiğimiz haftadan itibaren, hem buradan farklı bir noktaya hem buraya taşınmaya başladı. 15 tonluk bir patlatma işlemi gerçekleşti. Son 1 – 1,5 tonluk bir patlayıcı varken bu olay başımıza geldi. Neden olduğunu yapılacak adli ve idari soruşturmada anlayacağız. Biri Ankara’dan, biri İstanbul’dan uzman arkadaşlarımızdı.”

15 gün soğutulması gerekiyordu

CNN Türk yayınına katılan Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, daha önce patlama alanında yer alan patlayıcıların imha edilmesi için 15 gün boyunca soğutma işleminden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Soğutma işleminin yalnızca su ile de değil, köpük benzeri malzemeler kullanılarak yapılması gerektiğini açıklayan Kaptan, burada bu işlemin yapılmadığını söyledi.

Eski asker sordu

Genelkurmay Özel Harekat’tan emekli Metin Gürcan, twitter hesabından şu soruları sordu: “Bu personelimizi özel bir şirkete ait bir tesise çalışmaya kim+hangi yetki ile gönderdi? Patlayıcı madde temizliğinde kritik ‘Riskli alanın çevre güvenliği alarak 15 günlük soğutulması’ kuralı neden uygulanmadı?”

7 kişi ölmüştü

Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde, yaklaşık 15 dönüm alana kurulu havai fişek fabrikasında, 3 Temmuz’da saat 11.15’te meydana gelen ve kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda 7 kişi hayatını kaybetti, 122 kişi ise yaralandı. Fabrika tamamen yanarken, patlamayı Ateşin Çocukları İnsiyatifi üstlenmişti. İnisiyatif, Haziran boyunca 23 fabrikayı yaktı.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.