İran’daki direniş selamlandı

Kadın Haberleri —

Berlin / Foto: Hakan Türkmen

Berlin / Foto: Hakan Türkmen

  • İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan direnişe Avrupa ülkelerinden destek sürüyor. Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan eyleme onbinlerce kişi katıldı.

İran’da Jîna Amînî’nin katledilmesi ardından başlayan direnişe Almanya’nın Berlin ve Köln kentlerinde düzenlenen eylemlerle selamlandı. Aynı amaçla Finlandiya ve İsveç’te de İran ve Rojhilatê Kurdistan’daki direniş eylemlerle sahiplenildi.

Berlin’de 10 binler toplantı

Almanya'nın başkenti Berlin'de 10 binlerce kişi bir araya gelerek, 36 gündür alanları terk etmeyen İranlı halkların başkaldırısını selamladı.

Saat 15:00'da Große Stern caddesinde başlayan eylem, “Jin jiyan azadî”, “İran'a özgürlük” ve Jîna Amînî sloganlarıyla geç saatlere kadar devam etti.

Berlin / Hakan Türkmen

Eyleme kendi renkleriyle katılan Fed Kurd, Dest-Dan Kadın Meclisi ve Nav Berlin Meclisi temsilcileri, Türk devletinin uluslararası alanda yasaklı kimyasal silahları kullanarak katlettiği 17 özgürlük savaşçısının resimlerini de taşıdı.

Defalarca savaş suçu işleyen Türk devleti karşısında sessiz kalan uluslararası kamuoyu, NATO devletleri ve OPCW kurumuna tepki gösteren halk, alanlarda olmaya devam edeceklerini vurguladı.

Kadınların sesi olmaya devam edeceğiz

Köln Hauptbahnhof'ta bir araya gelen Kürt, İran ve Alman kadınlar, İran rejiminin saldırılarını protesto etti.

İran’daki kadın direnişini selamlayan kadınlar sık sık 'jin jiyan azadî' sloganı attı. Yapılan konuşmalarda devletin kadına yönelik şiddetini dikkat çekildi. Kadınlar, “Bu adaletsizliğe karşı sessizlik devam ettiği sürece biz sokaklarda kadınların sesi olmaya devam edeceğiz" mesajını verdi.

 

Stockhlom / Şînoyî  Mendan

Oslo’da yürüyüş yapıldı

Norveç'in başkenti Oslo'da da düzenli olarak her hafta bir araya gelen Kürt ve iranlı kadınlar ile dostları bu hafta da İran’da kadınlar öncülüğünde gelişen direnişi yapıtları yürüyüş ile  selamladı. 

Saat 14.00’te başlayan yürüyüş ardından yapılan mitinge çok sayıda kurum temsilcisi de katıldı. Norveç'in en büyük sendikası olan LO Başkanı Peggy Hessen, Norveç Kızıl Parti’den (Rødt) Seher Aydar ve iktidarda olan İşçi Partisi’nden Mani Huseini birer konuşma yaparak, İran’daki haklı direnişi desteklediklerini ve selamladıklarını belirtti. Eylemde "Jin Jiyan Azadî”, “Hepimiz Jîna’yız ve haklıyız”, “Norveç sessiz kalma” sloganları dikkat çekti.

Stockhlom / Şînoyî  Mendan

Bu bir kadın devrimidir

İsveç’in başkenti Stockholm’de de İranlı halklar ve Kürtlerin ortaklaşa düzenlediği eylemde İran’daki direnişe destek verildi.

Stockholm’un Sergels Torget meydanında bir araya gelen halklar ortak mesaj vererek, “Bu devrim, bu serhildan bir kadın devrimidir, kadın ayaklanmasıdır. Zulme karşı ayakta olan halkı selamlıyoruz. Rojhilatlı bir Kürt kadını bugün İran halklarının direniş sembolü olmuş durumda” dedi. Mitingde siyasi tutsakların serbest bırakılması talep edilerek, daha güçlü bir dayanışma için birlik çağrısı yapıldı.
         

Stockhlom / Şînoyî  Mendan
Stockhlom / Şînoyî  Mendan
paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.