Her açlık grevine bir iddianame

❏

  • Arjin Yüksekbağ hakkında açlık grevine girdiği gerekçesiyle hakkında 3 ayrı iddianamenin birleştirilmesi sonucu açılan davanın duruşması görüldü.

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Arjin Yüksekbağ’ın, Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevine girdiği için hakkında “örgüte üye olmak”tan açılan davanın 2. duruşması Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yüksekbağ ile avukatı Alişan Şahin duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşma kimlik tespitiyle başladı. 

Aynı gerekçeyle hazırlanan üç ayrı iddianamenin tek davada birleştirilmesiyle görülen duruşmada savunma yapan avukat Alişan Şahin, aynı konu kapsamında hazırlanan iddianameye dikkat çekerek, savcının, her girilen bir açlık grevi için ayrı bir iddianame hazırlamasının hukuki bir hata olduğunu kaydetti. Şahin, şunları söyledi: “Her 5 günlük açlık grevi için ayrı ayrı iddianame hazırlamış. Bunlar bir bütün. Üç tane iddianame için yapılan kalem masrafına yazık. Savcı Ahmet Altun’a Kobanê davası için yetki verildi. O da başka işlerle de uğraştığını ve görevi yaptığını göstermek için başka soruşturmalar açtı. Bu soruşturmayı açtı. Bu dosyalarda tensiple verilen beraat kararları var. Hukuk adına utanç duyulan dosyalar bunlar. Tecride ilişkin açlık grevi yapıp beraat eden onlarca insan var. Bu ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmesi gereken bir dosya. Açlık grevinin bir ifade ve irade özgürlüğü olduğuna dair kararlar var. Ama kimi mahkemeler beraat kararı verirken kimileri mahkumiyet veriyor. Böyle yargılama olmaz. Bu dosya derhal beraat verilmesi gereken bir dosyadır. Tensiple verilen beraat kararlarından biri 19 Ağır Ceza’da. Bu dosya gibi dosyalara dönük beraat kararları verdi.”

Şahin, iddia makamının bütün iddianamelerde müvekkilini hükümlü olarak tanımlamış olduğunu ancak müvekkilinin hüküm özlü olduğunu belirtti.  

Kürtçe savunam yaptı

Kürtçe savunma yapan Arjin Yüksekbağ ise iddianamenin birleştirilmesi kararının kendisine tebliğ edilmediğini kaydetti.  Birleştirme kararının kesinleşmesinin beklenmesine karar veren mahkeme başkanı, bir sonraki duruşmayı 3 Mart’a erteledi. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.