Her gün 1 Mayıs, her yer 1 Mayıs

  • DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, “Her gün 1 Mayıs, her yer 1 Mayıs” sloganıyla salgın koşullarını gözeterek alanlarda temsili kutlamalar gerçekleştirecek, iş yerlerinde ise açıklamalarla 1 Mayıs'ı kutlayacak.  

 

KADİR GÜNEY - MA/İSTANBUL

İşçi sınıfının 1 Mayıs’ı pandemiyle birlikte derinleşen sorunlarla karşıladığını ifade eden DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçi ve emekçileri mücadeleyi büyütmeye çağırdı. 

Dünya çapında işçiler için birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs İşçi Bayramı, bu yıl da hem ekonomik kriz hem de pandemi koşulları altında karşılanıyor. Pandemiyle birlikte "açlık ya da hastalık" ikilemine terk edilen işçiler, bu duruma karşı taleplerini işyerlerinde ve alanlarda haykıracak. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mimar ve Mühendisler Odalar Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği (TTB), “Her gün 1 Mayıs, her yer 1 Mayıs” sloganıyla pandemi koşullarını gözeterek alanlarda temsili kutlamalar gerçekleştirecek, işyerlerinde ise açıklamalarla 1 Mayıs'ı kutlayacak. İşçi sınıfının pandemiyle birlikte daha da ağırlaşan sorunlarla 1 Mayıs’ı karşıladığını söyleyen DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, iktidarın politikalarının halkı değil, sermayeyi korumak için şekillendiğini belirtti. Çerkezoğlu, “Biz pandeminin ekonomik ve toplumsal tahribatını çok büyük yaşıyoruz” dedi.

En büyük iş ve istihdam kaybı

 Türkiye tarihinin en büyük iş ve istihdam kaybının yaşandığına dikkat çeken Çerkezoğlu, genç ve kadın işsizliğinde rakamlarının ürkütücü boyutlara geldiğini söyledi. Çok ciddi bir gelir kaybının yaşandığını dile getiren Çerkezoğlu, “Ayrıca Kod 29 ile işten çıkarma yasağına getirilen istisnalar nedeniyle binlerce işçi işini kaybetti. İşten çıkarma yasağıyla getirilen ücretsiz izin dayatması, işçileri günde 50 TL’ye yaşamaya mahkum etti. Bir bütün olarak yaşama ve çalışma koşullarının daha da ağırlaştığı bir süreçte 1 Mayıs’a gidiyoruz” diye konuştu.

1 Mayıs etkinliklerinin pandemi gerekçesiyle yasaklandığını anımsatan Çerkezoğlu, hiçbir önlem almayan iktidarın 1 Mayıs’ı yasaklamasının kabul edilemeyeceğini söyledi. DİSK olarak yapacakları etkinliklerde pandemi koşullarına dikkat edileceğini belirten Çerkezoğlu, “Yasaklamalara rağmen işyerlerinden meydanlara kadar 1 Mayıs etkinliklerimizi hayata geçireceğiz” dedi.

Yaşamsal talepler var

 Pandeminin ortaya çıkardığı ağır sorunlar karşısında yaşamsal taleplerinin olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, bu taleplerin başında herkesin aşılanması ve gelir desteğinin sağlanması olduğunun altını çizdi. Çerkezoğlu, şunları söyledi: “Bu süreçte işsizliği önlemek için kamu istihdamının arttırılmasına, çalışma saatlerinin düşürülmesine, kadınların çalışma hayatına katılımının önündeki engellerin kaldırılmasına dönük adımların atılması önemlidir. Kovid-19’un bir iş kazası olması, sağlık çalışanları için de mutlaka meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerekli.”

Kod-29 kaldırılmalı

 İşten çıkarma yasağıyla birlikte Kod-29’un zulüm haline geldiğini kaydeden Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “Kod-29 zulmüne ve ücretsiz izin dayatmasına son verilmesi gerekli. Adaletli bir vergi sistemi getirilmeli, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı. Asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması ve asgari ücret üzerindeki kesinti yükünün hazineden karşılanması son derece önemli.”

Yeni bir düzen şart

 Mevcut sistemin işçiler, dünya halkları için vaat edeceği bir şeyinin kalmadığını ifade eden Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemi bunu çok net biçimde ortaya çıkardı. Yeni bir toplumsal düzen şart. Eşitliğin, kardeşliğin egemen olduğu yeni bir toplumsal düzen, emeğin Türkiye’si hedefimiz için 1 Mayıs’ta yan yana olacağız. 1 Mayıs’ta işyerlerinden alanlara kadar hep birlikte, yan yana mücadeleyi büyütmeye çağırıyorum. Gelecek güzel günleri, emeğin Türkiye’sini kendi ellerimizle kuracağımızın inancındayım."

 

Kazancı Yokuşu’nda anma

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB, 1 Mayıs 1977’de katledilenleri Taksim’de bulunan Kazancı Yokuşu’nda andı.  

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, KESK ve TMMOB yöneticileri, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, çok sayıda siyasi parti temsilci ve yöneticisi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm, Sezai Temelli, Serpil Kemalbay, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleriyle yüzlerce işçi katıldı.

Sıraselviler Caddesi’nde bir araya gelen kitle, "Bijî yek Gulan", "Yaşasın 1 Mayıs", "Faşizme karşı omuz omuza", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" sloganları eşliğinde Kazancı Yokuşu'na yürüdü. Saygı duruşunun arından 1 Mayıs 1977’de katledilen 34 yurttaşın isimleri okundu. İsimler okunurken, kitle ise “Yaşıyor” diye eşlik etti. 

Sendika ve odalar adına ortak açıklamayı yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "1977’de katledilenlerin mücadele bayrakları bizim elimizdedir” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.