Sirkeci Postanesi'nin restorasyonu sırasında iş cinayetine kurban giden Dilek Dayar’ın firmanın ihmali sonucu yaşamını yitirdiğini belirten Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut, günde üç inşaat işçisinin ihmal sonucu yaşamını yitirdiğini söyledi.
Devrimci Yapı İnaşat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş), İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat İş) ve Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen), Sirkeci Postanesi'nin restorasyonu sırasında iş cinayetine kurban giden Restoratör Dilek Dayar için "Kaza değil cinayet" diyerek postane önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. “Sirkeci Postanesi'nde yaşanan iş cinayetine sessiz kalmıyoruz. Kaza değil, kader değil cinayet” pankartının açıldığı eylemde sık sık “Çalışırken ölmek istemiyoruz” ve “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun da katıldığı eylemde açıklamayı Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut yaptı.
Karabulut, işçi ve iş güvenliğinin patronların insafına bırakıldığını ve bu nedenle ortalama günde üç inşaat işçisinin yaşamını yitirdiğini belirtti.
907 işçi yaşamını yitirdi
Türkiye’de iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı iş kolunun inşaat sektörü olduğunu söyleyen Karabulut, “İnşaat işçilerinin ellerinde yükselen gözü dönmüş mega projeler, devasa plazalar, AVM’ler bir canavar gibi biz inşaat işçilerinin hayatlarını çalmaya devam etmektedir. Şantiyeler ölümün kol gezdiği, insan canının hiçe sayıldığı, her bir gökdelenin altında yatan biz işçilerin anıt mezarları gibi gökyüzüne yükselmektedir. İşçi Sağlığı ve İş güvenliği (İSİG) Meclisi’nin aktardığı raporlarda 2018’in ilk 6 ayında Türkiye’de 907 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir” diye belirtti.
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise yaşananın bir ihmal değil bir cinayet olduğunu söyledi. Tanrıkulu, Türkiye’nin dünyada ve Avrupa’da birçok alanda birinci olduğunu söyledi.
İSTANBUL