Her gün bir kadın katledildi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2022 yılında kadına yönelik şiddet raporunu açıkladı. Plafformu’n verilerine göre 334 kadın erkekler tarafından katledilirken, 245 kadın ise “şüpheli” bir şekilde hayatını kaybetti. Platformun yayınladığı verilere göre 2022 yılında neredeyse her gün bir kadın katledildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 2022 yıllık verilerini bir raporla açıkladı. Rapora göre Türkiye’de neredeyse her gün bir kadının katledildi. KCDP resmi sitesi ve twitter hesabın yayınladığı rapora göre, 2022 yılında en az 334 kadın katledildi.  245 kadın ise “şüpheli” bir şekilde ölü bulundu.

35 kez şikayete rağmen korunmadı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun açıkladığı verilere göre, “2022 yılında 23 kadın öldürüldüğü anda fail hakkında tedbir kararları olmasına rağmen korunmadı. Öldürüldüğünde tedbir kararı olan kadınların %50’si boşanma aşamasında olduğu erkekler tarafından öldürüldü.” Raporda 35 kez şikayette bulunmasına rağmen korunmayan ve göz göre göre katledilen Beyza Doğan örneği ise dikkat çekti.

Katillerin sırtı sıvazlandı

Cezasızlık politikalarına da işaret eden raporda KCDP şunları kaydetti: “Cezasızlık politikası boyut değiştirerek faillerin yakalanmadığı bir şekle büründü. Cezasızlık, kadın cinayetlerinin önünü açtı adeta katillerin sırtını sıvazladı. (…)  Kadına şiddette sıfır tolerans demeçleri verip tam tersi hareket edenlere rağmen mücadelemizle 6284’ü tam ve etkin uygulatacağız, şiddetsiz yaşayacağız.

Bu yıl 34 olayda kadınların yanında yakınları da öldürüldü, 24 olayda ise kadının yakınları yaralandı. Kadınlar öldürülürken, buna engel olmak isteyen yakınları da hedef alınıyor. Faillere bu cesareti veren, kadınları korumayan her bir yetkiliye karşı da mücadelemiz devam edecek.”

Kadınların %60’ı ateşli silahla katledildi

2022’de yaşanan kadın cinayetlerinden %14’ünde faillerin adli sicili kayıtlarının olduğunu kaydeden KCDP, “İktidarın ‘kadına yönelik şiddete sıfır tolerans’ sözünün ne kadar altı boş bir vaatten ibaret olduğu apaçık ortada. 2022 yılında adli sicil kaydı olan faillerin %60’ı ateşli silahla kadınları öldürmüştür” açıklamasında bulundu.

Kanun yapıcılar silahlanmayı destekliyor

Platform, elde edilen verilerin adli sistemde cinsiyetçi tutumların varlığını, kadınların haklarının ve güvenliklerinin önemsenmediğini gösterdiğini de ifade etti. KCDP devamla şunları belirtti: “Suç kaydı olan, cezaevinden izinli çıkan, eski mahkum gibi adli sicil kaydı olan kişiler yasal yoldan dahi ateşli silaha erişim sağlayabiliyor. Bireysel silahlanmanın yasal düzenlemeler ve yönetmeliklerle kolaylaştırılması, kadınların yaşama hakkının elinden alınmasının önünü açıyor. Kadınları koruması ve yaşatması gereken kanun yapıcılar, faillerin silahlanmasını destekliyor.”

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.