Her gün onlarca patlayıcı yüklü dron

HPG Gerilla

HPG Gerilla

  • Türk ordusu, Medya Savunma Alanları’na yönelik işgal saldırılarını sürdürürken son dönemde neredeyse her gün onlarca patlayıcı yüklü dron kullanıyor. 

Türk ordusu Medya Savunma Alanları’na yönelik işgal saldırılarını sürdürürken son dönemde neredeyse her gün onlarca patlayıcı yüklü dron kullanıyor. 

Türk ordusunu, kimyasal ve yasaklı patlayıcalar kullandığı saldırılara karşı direnen gerilla, eylemlerle de yanıt veriyor.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, devam eden savaşla ilgili şu bilgiler verildi:

Şehîd Delîl Batı Zap

* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerlerinin hareketliliği 13 Kasım saat 09.00’da ağır silahlarla müdahale edilerek durduruldu. 

* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki 1 patlayıcı yüklü dron, 13 Kasım saat 10.10’da sabotaj taktiğiyle imha edildi.

* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 13 Kasım saat 14.00’te orta otomatik silahlarla hedeflenerek vuruldu; 1 mevzi darbelendi.

* YJA Star gerillaları, 13 Kasım saat 19.40’ta Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki helikopterlere ağır silahlarla iki kez müdahale etti. 

* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki askerler, 14 Kasım saat 07.00’de orta otomatik silahlarla hedef alındı; 1 mevzi darbelendi.

* YJA Star gerillaları, 14 Kasım saat 07.10, 08.00, 08.30 ve 10.10’da Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki askerleri, ağırsilahlarla vurdu; 1 mevzi darbeledi ve hareketliliği durdurdu.

* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, 14 Kasım saat 11.10 ve 14.20’de orta otomatik silahlarla vuruldu; 1 mevzi darbelendi.

* Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki askerler, 13 Kasım 13.00 ve 14.00 saatleri arasında 10 kez ağır silahlarla vuruldu. 

Metîna Bölgesi

* Girê Çarçel Direniş Alanı’ndaki askerler, 14 Kasım saat 09.15’te ağır silahlarla vuruldu. 

* Girê Ortê Direniş Alanı’ndaki askerler, 15 Kasım saat 11.30’da ağır silahlarla vuruldu. 

Xakurkê Bölgesi

* Girê Şehîd Kamuran’daki Türk askerleri, 14 Kasım saat 10.30’da ağır silahlarla hedef alındı. 

* Ermûş alanındaki askerler, 14 Kasım saat 08.00’de ağır silahlarla vuruldu. 

Kimyasal ve yasaklı patlayıcı

* Türk ordusu, 13 Kasım’da Zap’ın Sîda Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerini 1 kez yasaklı patlayıcılarla; 14 ve 15 Kasım’da Metîna’nın Girê Çarçel Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerini 4 kez patlayıcı yüklü dronla; 15 Kasım’da Metîna’nın Girê Ortê Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerini 3 kez yasaklı patlayıcılarla; 13 ve 14 Kasım’da Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerini 14 kez patlayıcı yüklü dronla; 14 Kasım’da Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki savaş mevzilerini 2 kez yasaklı patlayıcı yüklü dron ve 3 kez yasaklı patlayıcıyla bombaladı.

* Türk savaş uçakları, 14 ve 15 Kasım’da Şehîd Delîl Batı Zap’ın Girê Cûdî, Girê Bahar alanlarını 2 kez; Metîna’nın Golka, Gundê Beşîlî, Gundê Dergelê alanlarını 4 kez; Xakurkê’nin Goşînê, Berbizina, Girê Şehîd Hawar ve Şehîd Şerîf alanlarını 4 kez bombaladı.

* Helikopterler, 14 ve 15 Kasım’da Zap, Şehîd Delîl Batı Zap, Metîna ve Xakurkê bölgelerini bombaladı. Bu bölgelere top atışları da devam etti. BEHDÎNAN

 

*****

Bakanlığa kimyasal silah soruldu

HEDEP’li Sezai Temelli, Savunma Bakanlığı bütçe görüşmelerinde kimyasal silah kullanılmasını sordu.

 Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi”nin görüşmeleri sürüyor. Türk Savunma Bakanlığının 1 trilyon 133 milyar 500 milyon liralık bütçesi komisyonda görüşülmeye başlandı. 

Komisyona gelen Türk Savunma Bakanı Yaşar Güler, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri tarafından protesto edildi. Güler’in görüşmelere geldiği sırada HEDEP’liler, komisyon salonuna inmeyerek koltuklarını boş bıraktı. HEDEP’liler daha sonra komisyon salonuna dövizlerle indi. HEDEP’liler, savaşa, “F-16 akıllı mühimmat 1. 2 milyon dolar. 3 bin Asgari ücrete denk geliyor”, “Fırtına obüs mühimmatı 5 milyon dolar 12 bin 575 asgari ücret veya 18 milyon adet ekmeğe denk geliyor” ve “Bir saatlik F-16 uçuşu maliyeti 27 bin 927 dolar, 103 emekli maşına denk geliyor” şeklindeki dövizler ile tepki gösterdi. HEDEP’liler, F-16’lar tarafından Roboskî’de katledilen 34 yurttaşa ait fotoğrafları da taşıdı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Savunma Bakanlığı bütçesine dair söz alan HEDEP Mûş Milletvekili Sezai Temelli, Kürt sorununun 40 yıldır silahla çözülmeye çalışıldığını hatırlatarak, “Silahla çözüm olmaz” dedi. Türk devletinin Efrîn, Girê Spî'de, Sêrêkaniyê’deki işgalci konumuna işaret eden Temelli, “Yaratmış olduğunuz kâbus sonlanmıyor. Oysa Rojava'nın statüsünün gerçekleşmesi Suriye'yi demokratikleştirecektir; Türkiye'nin, özellikle, işte, tam da aradığı güvenlik belki de barış sayesinde bu şekilde gerçekleştirilecektir” diye konuştu.  

Türkiye’nin kimyasal silah kullanımına da dikkat çeken Temelli, “Sizden önceki Bakan Hulusi Akar, ‘bu alanda mağara girişine el bombası ve havana tepki olarak sadece göz yaşartıcı gaz kullanıldı. Bunun dışında herhangi bir silah ve mühimmat kullanılmamıştır’ dedi. E, bu da kimyasal silaha giriyor” hatırlatmasında bulundu. Temelli, Erdoğan Karakuş’un bir TV’de sarf ettiği, "Taktik nükleer silahlar Kara Kuvvetlerimizde var, topçu birlikleri tarafından da atılır. Japonya'da 20 kiloton atılmış, bu en büyük boy şeyi, yarım kilo olarak da bunlar kullanılır” sözlerini anımsatarak, bu sözler sonrasında Karakuş’un sözlerinin kesildiği ve programdan alındığını ve bir daha da TV’lere çıkmadığını söyledi. Temelli, sözlerini şöyle sürdürdü: “Demek ki taktik nükleer silahlar da kullanılıyor bu savaşlarda. Dolayısıyla bunlar, sizin terminolojiniz içinde, biz silah uzmanı değiliz; bizim silahla, savaşla işimiz yok. O yüzden size bir kez daha soruyoruz; mühimmatınız içinde bunlar var mı? Varsa kullanıldı mı? Kullanıldıysa nerelerde nasıl kullanıldı?” ANKARA

 

*****

Örtülü ödenek geçen yılı aştı

Cumhurbaşkanlığının örtülü ödenek harcaması 10 ayda 4.8 milyar TL'ye ulaştı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığının Ekim 2023 ile ilgili merkezi yönetim bütçe verilerine göre; artık “gizli hizmet giderleri” olarak tanımlanan “örtülü ödenek”ten Ekim’de tam 1 milyar 24 milyon TL harcandı. 10 aylık harcama ise 4.8 milyar lira oldu. Geçen yılın tüm harcaması 3.4 milyar liraydı.

5018 sayılı ‘Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun' 24. maddesinde ‘örtülü ödenek' tanımlanıyor. Madde 24'te “Örtülü ödenek; kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, Devletin millî güvenliği ve yüksek menfaatleri ile Devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili Devlet ve Hükümet icapları için kullanılmak üzere Cumhurbaşkanlığı bütçesine konulan ödenektir” ifadesi yer alıyor. İlgili maddeye göre “kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen görevlerin gerektirdiği istihbarat hizmetlerini yürüten diğer kamu idarelerinin bütçelerine” de örtülü ödenek konulabiliyor. Öte yandan örtülü ödeneklere ilişkin giderler Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen esaslara göre belirleniyor ve ödeniyor.

*****

Kobanê’ye SİHA saldırısı

QSD Basın Merkezi, işgalci Türk devletinin önceki gün Kobanê’nin Boxaz köyünde bir araca yönelik gerçekleştirdiği SİHA saldırısında, bir savaşçılarının şehit olduğunu, ikisinin de yaraladığını duyurdu. Türk devletinin Ekim ayının başından bu yana altyapı, hizmet kurumları ve sivil yerleşim alanlarına yönelik saldırılarını artırdığı belirtilen QSD açıklamasında, kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere onlarca sivil yurttaşın şehit olduğuna vurgu yapıldı. KOBANÊ

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.