
Kobanê saldırıları ardından yapılan seferberlik çağrısı üzerine Kuzey Kürdistan’dan yüzlerce kişi direnişe katılmak için Rojava’ya geçti. Temo Pirsus, Türkiye cezaevlerindeki 6 yıllık tutsaklığı ardından tahliye olmasından 4 gün sonra kantona gelerek YPG saflarına katıldı. Kahraman Pirsus ise birkaç ay sonra doğacak çocuğunu beklemeden direnişe katılmak için Kobanê’ye geçti.
Rojava’nın Kobanê Kantonu’na yönelik IŞİD çetelerinin yoğun saldırıları devam ederken, yapılan seferberlik çağrılarına da Kuzey Kürdistan’daki Kürtler duyarsız kalmadı. Türkiye’de demokratik haklarını kullanmak isterken tutuklanan ve 6 yıl boyunca cezaevlerinde kalan Suruçlu Temo Pirsus, eşi ve 2 çocuğunu bırakarak yapılan seferberlik çağrısına uydu. Cezaevinden çıktıktan 4 gün sonra YPG saflarına katılmak için Kobanê’ye geldiğini ifade eden Pirsus, yapılan seferberlik çağrısına karşı duyarsız kalamayacağını söyledi.
‘İzleyici kalamazdım’
IŞİD’in saldırılarının gün geçtikçe artmasının kendisini etkilediğini ve saldırılara karşı bir tavır almak için YPG’ye katıldığını kaydeden Pirsus, “Bu gün onurumuz için buraya geldik. Kürt halkına karşı girişilen bu saldırılara sessiz kalmamız beklenemezdi. Çocuklarımı, ailemi ve her şeyimi geride bıraktım ancak, bunların hiçbir önemi yok. Arkadaşların bu saldırılara karşı göstermiş olduğu kahramanlık beni çok etkiledi. Halkını ve topraklarını korumak için canlarını feda ediyorlar. Ben de geride kalmak istemedim. Tüm bunlar yaşanırken, yaşananları izleyemezdim” dedi.
Amacım Kürdistan’ı birleştirmek
Pirsus, Kobanê’de olma gerekçelerinden birinin ise Kürt halkı arasına kurulan sınırları kaldırmak olduğunun altını çizdi. Pirsus, şunları belirtti: “Amacım Kuzey Kürdistan halkı ile Rojava halkını birleştirmektir. Halkımız arasına bu sınırların kurulmasının hiçbir anlamının olmadığını göstermek istedim” diye konuştu. IŞİD’in Kobanê büyük bir katliam gerçekleştirmeye çalıştığına dikkat çeken Pirsus, bunun önünde duracağını ve bunun için savaşacağını kaydetti.
Çocuğunu göremeden katıldı
Kahraman Pirsus isimli YPG’li ise doğacak çocuğunu dahi beklemeden Kobanê direnişine katıldı. Suruç’ta ailesi ile birlikte kaldığı günlerde yaşanan çatışmaları gördüğünü ve bunlara şahit olduğunu kaydeden YPG’li Kahraman Pirsus, “Çetelerin kanunsuz ve bütün insanlık duygularından uzak bu saldırıları, Kürt halkını karşı girişimlerine dayanamadım” dedi. 7 yıllık evli olduğunu ve eşinin hamile olduğuna dikkat çeken Pirsus, “Kürt halkı bu katliamlara uğrarken, ben bazı şeylerden ödün vermek zorundaydım. Burada gördüğüm ve verdiğimiz direniş aslında çocuklarım için de olacaktır” şeklinde konuştu. Kürt halkı arasında kurulan sınırlara da dikkat çeken YPG’li Pirsus, verdikleri mücadelenin Kürt halkı arasına kurulan sınırların kaldırılmasına da vesile olacağına işaret etti.
Kobanê’de direnişin en ön saflarında IŞİD’e karşı duracağının altını çizen Pirsus, “Kanımın son damlasına kadar direneceğim. her şeye hazırım” dedi.
Türk devleti yaptırıyor
Pirsûs, Kobanê’de Kürtlere uygulanan şiddetin Kuzey Kürdistan’da da Türk devleti eliyle yürütüldüğüne dikkat çekerek, “90’lı yıllarda bizim evimize Türk devleti baskın düzenledi. 3 saat boyunca evimizi taradılar. 6 gerilla ve amcam evimizde katledildi. Ben bunları unutmadım. Bugün IŞİD’in Kürtlere uyguladığının aynısını Türk devleti bize yaptı. Türk devleti bugün aynısını yapamıyor ama Kobanê bu çetelere destek vererek geçmişte yaptıklarını bunlara yaptırıyor” şeklinde konuştu. Dünyadaki tüm egemenlerin Rojava halk devrimini baskı altında tutmaya çalıştığını kaydeden Pirsus, “Biz de buna göz yummayacağız. Her şeye rağmen geleceğimizi korumaya hazırız” dedi.
Seferberlik için döndüler
Güney Kürdistan’dan göç eden yüzlerce Rojavalı Kobanê direnişine katılmak için geri döndü.
Kuzey Kürdistan’dan Kobanê direnişine katılımlar sürerken, Güney Kürdistan’a göç eden yüzlerce Rojavalı da direnişe katılmak için topraklarına geri dönerek, YPG saflarına katıldı. Seferberliğe katılmak için dönenlerin çoğunluğunu gençler oluşturuyor. Bir yıl önce Güney Kürdistan’a göç eden ve Kobanê’ye yönelik saldırılar ardından birkaç gün önce Rojava’ya dönen Ferhad Ehmed isimli Kürt genci, saldırılar sürerken buna uzak kalamayacağını belirtti. Rojava’yı savunmak için her kesin sorumluluk alması gerektiğini dile getiren Ehmed, tüm gençlere topraklarına dönerek direniş saflarında yer almaları için çağrı yaptı.
Rojava’ya dönüş yapan Ismaîl Şêxo da topraklarını savunmak için geldiğini söyledi. Kobanê’ye her koşulda sahip çıkılması gerektiğini belirten Şêxo, ‘’Güney Kürdistan’dan döndüm ve hemen Kobanê’ye geçerek, direniş saflarında yer alacağım. Kobanê’nin direnişi, tüm Kürt halkı ve Rojava’da yaşayan tüm kesimlerin onur direnişidir’’ dedi.
35 kişi YPG’ye katıldı
Efrîn’de askeri eğitimlerini tamamlayan 35 genç, YPG’ye katıldı.
Efrîn’de seferberlik çağrısı ardından Rojava direnişinde yer almaya karar veren 35 genç, Şehit Xebat Akademisi’nde gördükleri eğitim ardından YPG saflarına katıldı. 45 gün süren eğitimlerini tamamlayan gençler için askeri tören düzenlendi. Tören ardından devre öğrencileri YPG’ye katıldı.
İSMAİL ESKİN/DİHA/KOBANÊ