Her yerde eğitim ve örgütlenme ağı

Kadın Haberleri —

Evin Paşa

Evin Paşa

  • Cizre Bölgesi Kadın Meclisi, ekonomiden özel savaş politikalarına karşı bu yıl birçok çalışma yürüttü. 99 kadın katliam ve şiddet tehdidinden kurtarıldı, okuma-yazma bilmeyen kadınlara eğitim verildi, Aile Kanunu’nun güçlenmesi için temaslar sürdürdü. Ayrıca, yakında hizmete girecek ‘Karton bardak’ projesiyle işsiz kadınları istihdam edecek.
  • Cizre Bölgesi Kadın Meclisi Başkanı Evîn Paşo, “Kadınların yaşamın her alanında güçlü bir iradeye sahip olmalarını istiyoruz. 2024 stratejimiz kadının eğitimi ve örgütlenmesi üzerine olacak. Ayrıca kadınların geçimlerini sağlayabilmeleri için küçük projeler oluşturulacak” dedi.

Kuzey-Doğu Suriye’de kadın örgüt ve kurumları yaptıkları çalışmalarla 19 Temmuz Devrimi’ndeki öncü rollerini inşa sürecinde de sürdürüyor. 200’den fazla kadın kurumu ve örgütün bulunduğu bölgede ekonomiden siyasete, sosyal yaşamdan kültüre her alanda kadınların rengi görülüyor.

Kuzey-Doğu Suriye Cizre Bölgesi Kadın Meclisi Başkanı Evîn Paşo, Jinha’dan Ebîr Muhemed’e 2023 yılında yaptıkları çalışmaları değerlendirdi ve 2024 hedeflerinden bahsetti.

Odak nokta ‘özel savaş’

Evîn Paşo, değerlendirmesinde öncelikle 2023 yılında Türk devletinin aralıksız saldırılar düzenlediğine işaret etti. Bunun yanında kadınlar için neler yaptıklarını sıraladı:

“Özerk Yönetim Kadın Kurulu'nun rolü, kadınların kurumsallaşması ve örgütlenmesidir. Kadınların gerek toplumda gerekse de yaşamın her alanında güçlü bir iradeye sahip olmalarını istiyoruz. Kadınların gelişimi için seminerler ve bir dizi etkinlikle özellikle özel savaşa karşı kadınların ve gençlerin eğitimine önem verdik.”

Geleneksel değil, demokratik aile

Kadınlar bu yıl Aile Kanunu’nun hayata geçirilmesi için tüm gücüyle çalışma yürüttü. “Kadın-erkek eşitliğinin garanti edildiği demokratik bir aile biçimi kurmayı hedefliyoruz” diyen Evîn Paşo, Aile Kanunu’nun komünler ve meclisler aracılığıyla toplumla buluşturulması için güçlü bir koordinasyon oluşturduklarını söyledi.

“Bu yasaların yaygınlaşması için çaba harcadık. Elbette bu kanunlarla başarılı adımlar atabileceğiz. Tabii sadece bu değil, sivil toplum kuruluşlarıyla da diyaloglar yapıldı.”

99 kadın şiddet ve ölümden kurtuldu

Evîn Paşo, şiddete maruz bırakılan ve can güvenliği olmayan kadınların yanı sıra kimsesiz çocuklar için açılan özel sığınma evlerinin güçlendirildiğinin altını çizdi.

“Sığınma evleri 2015 yılında inşa edildi. Kadınlar ve çocuklar için bir güvenlik ve korunma yeri haline geldi. Kadınların hayatlarını korumak için, kadın örgütlerinin ve Kadın Güvenliği'nin koordinasyonuna yardımcı olabilmek için bu evlerin güçlendirilmesi önemli. Bu yıl yaklaşık 99 kadın, katliam ve şiddet tehdidinden kurtuldu. Ayrıca birçoğu okuma-yazma bilmeyen bu kadınların her yönüyle gelişimi için çalıştık. Çocuk esirgeme evleri yetimlerin barınağı haline geldiği için elbette aynı çalışma çocuklar için de yapılıyor.”

‘Karton bardak’la istihdam

Kadın Meclisi’nin önem verdiği konulardan biri de kadınların ekonomik bağımsızlığı. Bu kapsamda ‘Karton bardak’ projesinin temellerini atarak işsiz kadınları istihdam edecek. Proje yakın zamanda hayata geçecek.

Evîn Paşo, 2024 stratejilerinin kadın eğitimi ve örgütlenmesi temelinde olacağının altını çizerek, ayrına kadınların ekonomik bağımsızlığı için farklı projelere imza atacaklarını belirtti. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.